BET
14378.45
-0.61%
BET-TR
28992.26
-0.61%
BET-FI
54677.75
-1.03%
BETPlus
2138.45
-0.62%
BET-NG
1070.24
-0.43%
BET-XT
1238.13
-0.57%
BET-XT-TR
2480.53
-0.57%
BET-BK
2640.34
-0.77%
ROTX
31134.67
-0.85%Calendar economic: Săptămâna ce vine va fi dominată de rapoartele câștigurilor trimestriale ale companiilor americane și de alte date privind evoluția inflației

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Pe măsură ce ianuarie înaintează, investitorii din piețele financiare vor cauta tot mai multe informații despre starea de sănătate a celei mai mari economii din lume și direcția creșterilor ratelor dobânzii Rezervei Federale.

In SUA, indicele prețurilor la producători emis de Biroul de Statistică a Muncii va alimenta dezbaterea dacă inflația a atins un vârf în luna decembrie sau ar putea încă surprinde cu un alt puseu de creștere.

Indicele măsoară modificarea prețurilor bunurilor și serviciilor „la poarta fabricilor” indiferent dacă acestea sunt vândute unui alt producător ca bun intermediar sau unui comerciant cu amănuntul.

Astfel, prețurile sunt așteptate să scadă cu 0,1% de la o lună la alta, rezultând o încetinire a ratei anuale a inflației de la 7,4% la 6,8%, cea mai scăzută citire din mai 2021.

Inflația de bază, pe de altă parte, ar putea să fi crescut cu 0,1% față de luna precedentă, ceea ce a determinat scăderea ratei anuale de la 6,2% la 5,9%.

Săptămâna viitoare prezintă, de asemenea, raportul privind vânzările cu amănuntul al Departamentului de Comerț, cu previziuni care indică o scădere de 0,5% lună pe lună și sugerează că condițiile financiare mai stricte au continuat să afecteze cheltuielile consumatorilor.

Autorizațiile de construire, începerea de locuințe și vânzările de case existente vor oferi indicii suplimentare despre piața imobiliară.

De asemenea, o mulțime de rapoarte privind câștigurile vor oferi informații despre performanța corporativă a companiilor americane împotriva inflației extrem de ridicate și a ratelor dobânzilor în creștere.

Goldman Sachs, Morgan Stanley, Charles Schwab, Kinder Morgan, PNC, ProLogis, Netflix, P&G și Truist Financial fiind printre cele mai urmărite companii.

În altă parte în America, Canada va publica raportul IPC din decembrie. Inflația generală scade cu 0,5% de la o lună la alta, ceea ce face ca rata anuală a inflației să scadă de la 6,8% la 6,3%.

Brazilia urmează să publice sondajul privind ocuparea forței de muncă, rata șomajului fiind așteptată să scadă la 8% în decembrie, cea mai scăzută din ianuarie 2015.

Va fi o săptămână încărcată și în Regatul Unit: principalele date acoperă inflația, raportul de locuri de muncă, vânzările cu amănuntul și sentimentul consumatorilor.

CITESTE SI:  Holde Agri Invest raportează venituri de 55,3 mil de lei în primul semestru din 2023 și o producție de aproximativ 41.000 de tone

Rata anuală a inflației a scăzut probabil la 6,3% în decembrie, cel mai scăzut nivel din luna martie 2022.

În alte părți ale Europei, investitorii anticipează minutele reuniunii de politică monetară a BCE. În decembrie, banca centrală a majorat ratele cu 50 de puncte de bază și a spus că majorările vor trebui să continue într-un ritm constant pentru a tempera inflația.

De asemenea, cifrele actualizate ale IPC pentru decembrie vor confirma probabil rata inflației în zona euro, iar în Germania a scăzut la minimul ultimelor 4 luni, în timp ce în Italia, aceasta a scăzut la un minim al ultimelor 3 luni.

Între timp, indicele ZEW al sentimentului economic al Germaniei este așteptat să se îmbunătățească în continuare, până la cel mai mare nivel din luna februarie 2022.

Alte date de urmărit includ contul curent și producția în construcții în zona euro și datele privind comerțul exterior din Spania și Italia. În ceea ce privește politica monetară, băncile centrale din Turcia și Norvegia vor decide cu privire la ratele dobânzilor.

În China, datele privind PIB-ul ar trebui să arate că creșterea a încetinit brusc în trimestrul al patrulea, în conformitate cu previziunile privind o diminuare a producției industriale în decembrie.

Investitorii așteaptă, de asemenea, vânzările cu amănuntul, șomajul și prețurile locuințelor pentru mai multe informații despre starea de sănătate a celei de-a doua economii ca mărime din lume.

În Japonia, toți ochii sunt ațintiți asupra deciziei de politică monetară a BoJ, după ce banca centrală a semnalat că va dezbate efectele secundare ale controlului mai larg al curbei randamentelor.

Alte versiuni semnificative includ rata inflației japoneze și balanța comercială pentru decembrie. În Australia, o săptămână plină de lansări de date economice va fi marcată de indicatorul de încredere a consumatorilor Westpac pentru prima lună a anului, urmată de cifrele pieței muncii pentru decembrie iar în Noua Zeelandă, investitorii vor aștepta datele PMI din decembrie.