BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Ce reprezintă Prima Fază a acordului comercial dintre SUA și China pentru piețele de porumb și soia?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Rezumat:

• China a promis achiziții agricole însemnate

• SUA ar putea întâmpina probleme cu privire la nivelul producției de soia

• Ar putea fi o oportunitate pentru porumb?

Poate China să-și respecte promisiunea?

Punctul principal al acordului comercial este o creștere semnificativă a importurilor în China, cu accent pe mărfuri agricole. Se presupune că acestea vor avansa cu 20 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani, ceea ce înseamnă că până la sfârșitul anului 2021 va fi mai mult decât dublu. Pare a fi o promisiune destul de ambițioasă. Ponderea importurilor de bunuri americane în China a fost în jur de 8% înainte de începerea războiului comercial, după care a scăzut la aproximativ 6,5%. Acest punct din acord presupune ca această cotă să depășească 12% în doi ani.

În afară de soia, importurile din China de produse agricole sunt foarte fragmentate. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Principalul obiectiv îl constituie importurile de bunuri agricole care se ridicau la aproximativ 20 miliarde de dolari pe an înainte de izbucnirea Războiului comercial. China a promis că va importa aproximativ 40 de miliarde de dolari pe an cu intenția de a adăuga alte 5 miliarde de dolari, dacă va fi posibil.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

Dar este realizabil acest obiectiv? China cumpără produse agricole în valoare de aproximativ 120 miliarde de dolari pe an, astfel încât pare că există destul spațiu. Cu toate acestea, exporturile americane au fost dominate de soia (cu o pondere de 55-60%). La prețurile actuale, China importă soia în valoare de aproximativ 33 miliarde USD pe an, în timp ce SUA oferă doar 15% din această sumă (din cauza taxelor vamale), în scădere de la un nivel de 45-50%.

Să presupunem că statul asiatic ajunge la importuri de 65% (o valoare mai mare este improbabilă din cauza suprapunerii sezonului de recoltare cu cel din America de Sud) din SUA, scenariu ce ar duce la o creștere a prețurilor de 20%.

Astfel se obțin aproximativ 26 miliarde de dolari, iar dacă restul materiilor prime constituie 40% din totalul importurilor, totalul ar fi aproape de 43 miliarde de dolari. Prin urmare, din punct de vedere tehnic, promisiunea este realizabilă, dar doar într-un context foarte optimist:

1) China obligă firmele să cumpere soia mai scumpă din SUA

CITESTE SI:  Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

2) importurile determină un raliu semnificativ al prețului

3) creșterea semnificativă a importurilor de alte mărfuri, care în acest moment este fragmentată, ar putea fi greu de stimulat (carnea de vită este a doua cea mai mare valoare, atingând aproximativ 1 miliard de dolari anual pe fondul crizei cărnii de porc din China).

Dacă statul chinez ar elimina toate aceste obstacole și ar impulsiona masiv cererea, producția din SUA ar fi suficientă?

Descoperă analizele de piață realizate de analiștii XTB România

Producția americană de soia ar putea fi suficientă?

Sezonul 2019 a fost lovit atât de Războaiele Comerciale, cât și de vreme, dar sezonul următor ar trebui să aducă o îmbunătățire. Presupunând suprafața medie plantată și randamentele din anii precedenți, producția ar trebui să atingă 115 tone metrice, iar exporturile 55 tone metrice.

În cazul în care China ar cumpăra volumul menționat anterior la prețuri cu 20% mai mari decât în ​​prezent, doar exporturile către China ar trebui să atingă 55 de tone metrice. Folosind prețul mediu din 2016 (un an în care China a importat valori record de soia din SUA), volumul ar trebui să crească la 66 de tone metrice. Având în vedere consumul intern de aproximativ 60 tone metrice, volumul ar depăși deja capacitatea de producție. În plus, exporturile către alte țări se ridică la aproximativ 20 de tone metrice.

Efectele asupra boabelor de soia și porumbului

Sursa: xStation5

Prețul boabelor de soia a ricoșat brusc în ultima perioadă ca răspuns la semnarea Primei Faze a acordului între Washington și Beijing. Credem că raliul actual de preț ar putea continua pe măsură ce SUA va exporta cantități considerabile de cereale în China în următoarele trimestre. Teoretic, impulsul ar putea duce cotația către maximele din 2018.

Sursa: xStation5

În ceea ce privește prețul porumbului, nu am observat nicio mișcare remarcabilă în ultima perioadă. Totuși, și în acest caz considerăm că există factori pozitivi pentru preț în cazul în care China va începe să cumpere etanol din SUA. În acest context (cel mai bullish scenariu din punctul nostru de vedere), estimăm că stocurile de porumb din SUA ar putea să scadă cu până la 30%. Dacă se va materializa, ar putea avea loc o creștere a cererii de porumb.

Analiză efectuată de XTB Online Trading


 

[ajax_load_more]