BET
16347.25
0.62%
BET-TR
33918.6
0.62%
BET-FI
59593.1
0.62%
BETPlus
2418.01
0.6%
BET-NG
1175.05
0.81%
BET-XT
1399.18
0.63%
BET-XT-TR
2870.54
0.63%
BET-BK
3017.97
0.39%
ROTX
35850.36
0.64%


Companii listate din industria armamentului care sunt angrenate în producția de echipamente militare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Industria armelor este unul dintre puținele sectoare ale economiei care câștigă pe fondul temerilor și al probabilității crescute de conflict armat.

Aceste creșteri nu sunt întâmplătoare deoarece în vremuri de incertitudine economică și conflict militar, companiile de armament sunt beneficiarele unor mari contracte guvernamentale pentru armată.

Chiar și atunci când situația actuală din Ucraina se calmează, unele țări, inclusiv SUA, vor lua în considerare creșterea bugetului pentru investiții în armată pentru a descuraja orice amenințare viitoare de agresiune.

Am ales 4 firme interesante din sectorul de armament. Aceste companii sunt, de asemenea, implicate în dezvoltarea tehnologiei de ultimă oră și participă la explorarea spațiului.

General Dynamics (GD.US)

Acesta este unul dintre jucătorii cheie din sectorul aerospațial și de apărare din SUA. Compania este angrenată în producția de echipamente militare și tehnologii de ultimă oră aplicabile sectoarelor militare, spațiale și de tehnologie a informației.

Compania a avut venituri de 38,5 miliarde de dolari în 2021. Aceasta a participat la codezvoltarea avionului F-16 Fighting Falcon cu Lockheed Martin, din care a produs un total de peste 4.500 de unități.

• Compania General Dynamics va începe livrarea a 250 de tancuri Abrams M1A2 de ultimă generație pentru armata poloneză în 2022. În plus, compania a câștigat și două contracte mari de la armata SUA:

• Un contract de 229 de milioane de dolari pentru furnizarea a 265.000 de chei de criptare NGLD-M către Armata SUA.

• Contract de asistență la nivel mondial (WFS) pentru 518 milioane USD. Ordinul a acoperit sprijinul pentru sistemele actuale și viitoare C5ISR și întreținerea echipamentelor militare NATO.

Compania are 8 recomandări de „Cumpărare” și 4 recomandări de „Deținere” pe terminalul Bloomberg.

Sursa: xStation5

General Dynamics (GD.US) se bucură de o mișcare ascendentă de la începutul lunii noiembrie 2021. Prețul a atins cel mai înalt nivel din aprilie 2018 în această săptămână iar agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea oferi mai mult combustibil pentru avansul prețului.

Northrop Grumman (NOC.US)

Compania a lucrat cu armata americană încă din al Doilea Război Mondial, în principal cu forțele aeriene și spațiale. De asemenea, compania dezvoltă tehnologii civile în colaborare cu NASA. Compania este, de asemenea, implicată în întreținerea echipamentelor și în brevetarea și producția de tehnologii de ultimă generație pentru armată (de exemplu, SPOC Software Programmable Open Mission System Compliant).

Design-urile emblematice ale Northrop Grumman includ:

• Cele mai moderne și mai scumpe bombardiere strategice din lume, B2 Spirit, numite „aripă zburătoare”, proiectate cu tehnologie Stealth

• E2 Advanced Hawkeye

• Drone RQ4 și IFC-4 Triton

• Northrop Grumman a primit recent un contract de cinci ani în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de dolari pentru producerea Sistemului de Comandă Integrat de Luptă (IBCS) pentru Pentagon. În prezent, compania este în proces de negociere a unui alt contract cu Armata în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari.

Compania are 3 recomandări de „Cumpărare” și 6 recomandări de „Deținere” pe terminalul Bloomberg.

Sursa: xStation5

Acțiunile Northrop Grumman (NOC.US) s-au retras în ultimele zile. Cu toate acestea, sentimentul îmbunătățit față de sector în urma invaziei Rusiei din Ucraina poate ajuta acțiunile companiei să își recapete atractivitatea.

CITESTE SI:  Analiză Radu Puiu, XTB: De ce anul bisect este unul de succes pentru piața bursieră. Investitorii sfidează miturile

Lockheed Martin (LMT.US)

Lockheed Martin este un alt gigant american în sectorul apărării. Compania este creditată cu dezvoltarea aeronavelor cheie de superioritate aeriană pentru armata SUA, cum ar fi F-35 Lightning, la care a colaborat cu BAE Systems și Norhtrop Grumman.

Avioanele urmează să înlocuiască modelele F-16 în retragere. Lockheed a fost și proiectantul principal al F-22 Raptor, ceea ce confirmă capacitățile enorme ale companiei.

• Compania va executa un prototip de rețea 5G de ultimă generație „OSIRIS” în valoare de 19,3 milioane USD pentru marina americană. Execuția a fost prioritizată pentru finalizare. Contractul își propune să integreze tehnologia 5G în apărare, spațiu și virtual.

• Lockheed a negociat recent achiziția Aerojet Rocketdyne, o companie care produce motoare pentru rachete. În cele din urmă, preluarea de 4,4 miliarde de dolari nu s-a materializat. A fost oprită de Comisia Federală pentru Comerț de teama de a forma un monopol pe piață.

Compania are 3 recomandări de „Cumpărare” și 7 recomandări de „Deținere” pe terminalul Bloomberg.

Sursa: xStation5

Acțiunile Lockheed Martin (LMT.US) se tranzacționează aproape de limita superioară a intervalului de tranzacționare pe termen mediu. Acțiunile s-au tranzacționat lateral timp de peste un an și jumătate. Cu toate acestea, invazia rusă asupra Ucrainei ar putea ajuta prețul acțiunilor să spargă limita superioară a acestui interval.

BAE Systems (BA.UK)

BAE Systems este cel mai mare furnizor de arme din Europa. Din cauza conflictului dintre Ucraina și Rusia, securitatea europeană este în pericol și unii investitori se așteaptă la o creștere a numărului de contracte pentru companie.

Firma lucrează îndeaproape cu armata SUA. Cele mai mari proiecte ale sale includ proiecte precum aeronava de superioritate aeriană Eurofighter Typhoon folosită de forțele europene NATO, submarinele Astute și aeronava Concorde.

Compania a semnat recent o serie de contracte strategice, inclusiv

• Un contract pe cinci ani de 478 de milioane de dolari cu Marina SUA pentru a oferi inginerie și integrare avansată a sistemelor.

• Un contract pe cinci ani în valoare de 137 milioane USD pentru gestionarea ciclului de viață și întreținerea sistemelor de comandă, control, comunicații, computere, sisteme de luptă, informații, supraveghere și recunoaștere (C5ISR) ale Marinei SUA.

• Un contract de 60 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de microelectronice de ultimă generație, rezistente la radiații, în parteneriat cu Intel. Obiectivul programului este de a extinde accesul la tehnologia microelectronică pentru guvernul SUA și industria spațială.

Compania are 6 recomandări de „Cumpărare” și 1 recomandare de „Vânzare” pe terminalul Bloomberg.

Sursa: xStation5

Acțiunile BAE Systems (BA.UK) s-au apreciat la începutul sesiunii de astăzi pe măsură ce companiile de armament au câștigat pe fondul invaziei ruse în Ucraina. Prețul acțiunilor a atins un maxim intraday aproape de 6,25 GBP per acțiune – cel mai înalt nivel de la sfârșitul lunii februarie 2020. Cu toate acestea, o parte din câștiguri a fost deja ștearsă, iar prețul a revenit la zona de rezistență de la 6,10.