BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Datele macroeconomice din Statele Unite nu susțin piața de capital

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Indicii majori de pe Wall Street au început sesiunea de astăzi în scădere, evoluția negativă venind pe fondul unui sentiment negativ accentuat de datele macroeconomice publicate astăzi. Raportul a continuat să arate niveluri ridicate ale cererilor săptămânale de ajutor de șomaj, adăugând la îngrijorările legate de revenirea economică la o zi după ce Rezerva Federală a prezentat un plan de stimulare dezamăgitor.

Raportul Departamentului Muncii a arătat că numărul americanilor care au depus noi cereri pentru ajutoare de șomaj a scăzut săptămâna trecută, dar a rămas în continuare la niveluri extrem de ridicate, pe măsură ce ritmul de recuperare al pieței muncii încetinește iar cheltuielile consumatorilor dau semne de oboseală.

În cadrul conferinței de presă de miercuri, președintele Fed, Jerome Powell, a indicat un drum lung spre atingerea „capacității maxime a ocupării forței de muncă” și a declarat că banca centrală este limitată în capacitatea sa de a soluționa anumite decalaje în ceea ce privește creșterea salariilor și participarea forței de muncă.

În acest context, S&P 500 (US500) a deschis în scădere, fiind afectat de sectoarele de tehnologie, cel discreționar al consumatorilor și cel de energie. Politica monetară relaxată a FED rămâne, dar piețele se simt puțin ”obosite”.

Ar putea fi primele semne de neîncredere față de eficacitatea politicii băncii? Este prea devreme pentru a spune cu exactitate, dar rămâne un subiect ce merită urmărit îndeaproape până la sfârșitul anului.

Acțiunile tehnologice au scăzut cu până la 2% în Europa după ce giganții Apple și Facebook au pierdut teren miercuri. Producătorii auto au avut de suferit după publicarea datelor privind vânzările auto din Europa, care au indicat o contracție de aproape 20% în august. Pe de altă parte, dolarul a crescut.

CITESTE SI:  Analiză XTB: Proprietarul Jean Paul Gaultier pregătește listarea la bursă. Cel mai mare eveniment din ultimul deceniu din Spania poate genera miliarde de euro

Marile bănci americane, inclusiv Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup și Wells Fargo, au scăzut cu 1% în premarket. Carnival Corp a pierdut 3,2% după ce linia de croazieră britanică, P&O Cruises, a amânat reluarea curselor până la începutul anului 2021. Alți operatori de croazieră, precum Royal Caribbean Cruises și Norwegian Cruise Line au pierdut mai mult de 2%.

Firma germană de biotehnologie, BioNTech, a crescut cu 2,1%, după ce a anunțat că va cumpăra o facilitate de producție de la gigantul elvețian de medicamente, Novartis, pentru a crește producția potențialului său vaccin pentru coronavirus cu câteva milioane de doze.

Aparițiile recente de noi focare și o încetinire a recuperării post-pandemice au retrezit solicitările pentru mai mult sprijin fiscal. Oficialii Fed au subliniat în ultimele săptămâni că recuperarea SUA depinde în mare măsură de capacitatea națiunii de a controla mai bine pandemia și că este necesar un stimulent fiscal suplimentar pentru a susține locurile de muncă și veniturile.

Din punct de vedere tehnic, US500 se află într-un punct cheie. După scăderea inițială, cotația s-a lovit de un nivel solid de suport sub forma 3322 – 3308 (zona portocalie), care a întrerupt mai multe încercări recente de spargere.

Cele două încercări inițiale de scădere au fost respinse, iar în momentul de față prețul pare să traseze o formațiune Double Bottom. Depășirea rezistenței de la 3347 puncte ar putea reprezenta o confirmare, care ar putea deschide drumul către noi câștiguri. Următorul nivel de rezistență se găsește la aproximativ 3397 de puncte, prin urmare există spațiu de avans.

Sursa xStation