BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%Fitch reduce ratingul Arabiei Saudite la „A”, cu perspectivă stabilă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Agentia Fitch a scăzut ratingul pentru imprumuturile în valută pe termen lung (IDR) ale Arabiei Saudite la „A” din „A +”, perspectiva fiind in continuare stabilă, in ciuda evenimentelor petrecute pe parcursul lunii septembrie, se arată intr-un raport al agentiei.

Gradul de reducere reflectă creșterea tensiunilor geopolitice și militare în regiunea Golfului, evaluarea revizuită de Fitch a vulnerabilității infrastructurii economice a Arabiei Saudite și deteriorarea continuă a bilanțurilor fiscale și externe ale Arabiei Saudite.

Atacurile recente cu drone și rachete asupra infrastructurii petroliere din Arabia Saudită au dus la suspendarea temporară a mai mult de jumătate din producția de petrol a țării.

„Deși a fost restabilită complet până la sfârșitul lunii septembrie, credem că există riscul unor atacuri suplimentare asupra Arabiei Saudite, care ar putea duce la daune economice. Am revizuit evaluarea asupra vulnerabilității infrastructurii economice din Arabia Saudită la amenințările militare regionale ca urmare a celui mai recent atac.”

Evaluările informațiilor din Arabia Saudită și SUA, cu susținerea Frantei, Marii Britanii si a Germaniei indică responsabilitatea iraniană pentru atacul recent. Rebelii Houthis din Yemen, despre care se crede că sunt susținuți de Iran, au revendicat responsabilitatea pentru acest lucru și o serie de alte atacuri asupra Arabiei Saudite în ultimii doi ani.

Atacul vine după alte conflicte asupra navelor comerciale din apele regionale din mai 2019. Niciun grup sau stat nu a recunoscut responsabilitatea pentru aceste atacuri, deși declarațiile oficialilor americani au sugerat că responsabilitatea este probabil a Iranului.

CITESTE SI:  Analiză XTB: Ciocolata de Valentine's Day ar putea deveni un cadou de lux. Prețul boabelor de cacao a atins vârfuri peste așteptări

În opinia noastră, Arabia Saudită este vulnerabilă la escaladarea tensiunilor geopolitice, având în vedere poziția sa proeminentă de politică externă, inclusiv alinierea strânsă la politica americană privind Iranul și implicarea continuă în războiul din Yemen. Considerăm un risc major ca SUA și Arabia Saudită să fie atrase într-un conflict mai profund cu Iranul, întrucât Iranul sau grupările legate de Iran continuă să deterioreze echilibrul diplomatic asupra securității regionale și a problemelor nucleare.

Compania petrolieră din Arabia Saudită (Saudi Aramco, A + / Perspectivă stabilă) a restaurat sau înlocuit producția pierdută, demonstrând astfel rezistență la asemenea atacuri. Aceasta reflectă atât capacitatea de a implementa reparații rapide, cât și capacitatea semnificativă de producție și prelucrare a țițeiului din rezervă.

„Presupunând că prețul petrolului Brent va atinge o medie de 65 USD / baril în 2019 (de la 71,6 USD / bbl în 2018) și că producția de petrol din Arabia Saudită va avea o medie de 9,7 milioane bbl / zi (de la 10,3 milioane bbl / zi în 2018), Arabia Saudită va continua să producă în raport cu angajamentul său de 10,3 milioane bbl / zi cu OPEC (în prezent, va dura până in primul trimestru din 2020). Autoritățile intenționează să compenseze veniturile petroliere mai mici decât cele preconizate prin reducerea programelor de cheltuieli”, incheie raportul Fitch Ratings.


 

[ajax_load_more]