BET
17600.49
-0.92%
BET-TR
37386.92
-0.57%
BET-FI
58621.31
-0.11%
BETPlus
2600.01
-0.84%
BET-NG
1255.8
-1.75%
BET-XT
1493.6
-0.96%
BET-XT-TR
3135.94
-0.61%
BET-BK
3233.49
-0.73%
ROTX
38705.36
-0.94%
Inflația din Statele Unite a accelerat în martie pentru a doua lună consecutiv, la 3,5%

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Raportul privind inflația CPI din SUA pentru luna martie a surprins piața cu valori peste așteptări atât pentru inflația de bază, cât și pentru inflația generală.

Datele au arătat că indicele principal CPI a fost de 3,5% an/an (estimat 3,4% an/an), iar indicele de bază CPI a fost de 3,8% an/an.

Raportul a provocat mișcări semnificative pe piață, indici americani terminând sesiunea de azi în scădere (Dow Jones -1,11%, S&P500 -0.95% și Nasdaq -0,84%) in timp ce randamentele obligațiunilor americane s-au tranzacționat la 4,55%, iar indicele dolarului american a câștigat 0,75%.

Surpriza negativă a raportului a dus, de asemenea, la o scădere a așteptărilor de pe piață în ceea ce privește reducerile dobânzilor Fed.

Prețurile serviciilor

Cel mai problematic sector în prezent este cel al serviciilor, aceste date fiind probabil preocuparea actuală a Fed. Inflația pentru servicii, cu excepția locuințelor, a crescut la 4,5% YoY, ceea ce crește riscul unui al doilea val de inflație. Luând în considerare prețurile de închiriere, inflația în sectorul serviciilor (CPI servicii) a crescut la 5,3%.

Stimularea inflației ca urmare a creșterii prețurilor la energie era deja cunoscută, dar o contribuție la fel de puternică din partea altor componente a fost surprinzătoare, atenția îndreptându-se acum către serviciile de transport și asistența medicală.

Perspective pentru prețurile de închiriere

Surpriza negativă din raport vine într-un moment în care inflația pentru serviciile de închiriere ale imobilelor este în scădere pe bază anuală. Deși dinamica rămâne excepțional de ridicată, traiectoria pentru lunile următoare este descendentă, ceea ce ar trebui perceput pozitiv. Cu toate acestea, noile date pentru prețurile locuințelor (Shiller), devansate cu 18 luni, au început să se redreseze, ceea ce indică riscul unei reveniri a presiunii inflaționiste pe termen lung.

CITESTE SI:  Premier Energy Group anunță un preț de 19,5 lei pe acțiune în cadrul Ofertei Publice Inițiale ceea ce înseamnă o capitalizare de piață de 2,4 miliarde RON

Aspecte pozitive

Dacă ar fi să analizăm aspectele pozitive, în prezent, presiunile deflaționiste sunt favorizate atât de prețurile mașinilor second hand, cât și de prețurile alimentelor. Cu toate acestea, nivelurile actuale sunt deja relativ scăzute, epuizând potențialul efect negativ în lunile următoare.

Ce înseamnă aceste date pentru Fed?

Reacția pieței la publicarea raportului CPI indică în mod clar faptul că investitorii și-au mutat așteptările privind reducerile ratei dobânzii mai departe în viitor, prima reducere completă (25 pb) fiind așteptată acum în septembrie.

Înainte de publicarea raportului privind inflația CPI, așteptările indicau că Fed ar putea face o astfel de mișcare încă din luna iunie. Cu toate acestea, acum se așteaptă ca Fed să facă doar 2 reduceri ale ratei dobânzii în 2024.

În acest context, va merita cu siguranță să observăm următoarea rundă de comentarii din partea bancherilor Fed, care ar trebui să aducă puțină lumină asupra perspectivelor pentru a doua jumătate a anului 2024, mai ales având în vedere raportul puternic privind piața forței de muncă din urmă cu două săptămâni.