BET
16048.13
0.24%
BET-TR
33297.72
0.24%
BET-FI
57293.12
-0.37%
BETPlus
2381.02
0.23%
BET-NG
1145.8
0.47%
BET-XT
1370.52
0.2%
BET-XT-TR
2811.74
0.2%
BET-BK
2977.66
-0.03%
ROTX
35346.18
0.01%Inflația din Statele Unite a atins 8,6% în mai, maximul ultimilor 40 de ani

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Rata inflației din Statele Unite a ajuns la 8,6% în mai, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, pe masură de creșterea prețurilor la energie și la alimente a împins indicele mai sus.

Departamentul Muncii a declarat vineri că indicele prețurilor de consum a crescut cu 8,6% în luna mai față de aceeași lună a anului trecut, marcând cel mai rapid ritm din decembrie 1981.

Acesta a fost, de asemenea, în creștere față de citirea IPC din aprilie, care a fost ușor sub nivelul precedent.

Creșterea din luna mai a fost determinată de creșterile abrupte ale prețurilor la energie, care s-au majorat cu 34,6% față de anul precedent, și de alimente, care au crescut cu 11,9% față de anul precedent.

Prețurile la mașinile și camioanele rulate au crescut cu 1,8% în mai față de aprilie, inversând scăderile din ultimele trei luni. Cheltuielile gospodărești, un indicator al presiunilor inflaționiste ample, au accelerat lunar în mai și au crescut cu 5,5% față de anul trecut.

Evoluție rata inflației SUA. Sursa Trading Economics

Inflația ridicată este reversul creșterii economice puternice din SUA, alimentată parțial de rate scăzute ale dobânzilor și stimulente guvernamentale pentru a contracara impactul pandemiei de Covid-19.

Rata anuală a inflației a crescut brusc de la începutul anului 2021, când redresarea economiei SUA în urma pandemiei a accelerat, ceea ce a dus la întreruperi în aprovizionare și la alte dezechilibre care au pus presiune în creștere asupra prețurilor, mai mult decât anticipau factorii de decizie politică.

CITESTE SI:  Acțiunile Electrica intră în indicii FTSE Russell din 18 martie. România va avea astfel 15 companii in structura indicilor dedicați piețelor emergente

Rezerva Federală se confruntă acum cu sarcina dificilă de a înăspri politica monetară suficient pentru a tempera economia și a calma inflația, evitând în același timp o recesiune. Oficialii Fed au crescut pe 4 mai ratele cu jumătate de punct procentual și se vor întâlni din nou săptămâna viitoare pentru a lua în considerare o creștere similară.

Pe o bază lunară, IPC a crescut cu 1% ajustat sezonier după ce a crescut cu 0,3% în luna anterioară. Așa-numitul indice al prețurilor de bază (core inflation), care exclude categoriile adesea volatile de alimente și energie, a crescut cu 0,6% pe lună, la fel ca în aprilie.

Pe o bază anuală, indicele prețului de bază a crescut cu 6% în mai, de asemenea, aceeași rată ca în aprilie. Creșterea cu 6,5% din martie a fost cea mai mare rată din august 1982.

Energia a crescut în mai, pe masură ce invazia Rusiei în Ucraina a continuat să crească prețurile la țiței și gaze naturale. Prețurile la benzină au depășit niveluri record în ultimele săptămâni, galonul mediu de fără plumb fiind în prezent de 4,97 USD.

„Alimentele au crescut cu o rată anuală de peste 10% de la începutul acestui an, un ritm văzut ultima dată la începutul anilor 1980. Prețurile alimentelor au crescut în general, spre deosebire de începutul pandemiei, când prețurile la carne au determinat o mare parte din creștere”, a declarat Paul Ashworth, economist șef pentru America de Nord la Capital Economics.