BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Materiile prime și sectorul minier au marcat corecții la sfârșit de săptămână

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Sectorul minier continuă să sufere la sfârșit de săptămână, pe fondul unor evoluții care nu au fost deloc favorabile materiilor prime. Unul dintre factorii majori care a dus la o corecție pe piața mărfurilor a fost anunțul conform căruia China a luat măsuri de reducere a prețurilor în plină creștere. Astfel, a fost anunțată o reducere a rezervelor naționale pentru completarea ofertei.

Conform The Wall Street Journal, instituția responsabilă cu realizarea de rezerve din China a declarat că intenționează să elibereze rezerve de cupru, aluminiu, zinc și alte metale în loturi în viitorul apropiat, pentru a menține stabile nivelul ofertei și prețurile. Administrația Națională a Alimentelor și Rezervelor Strategice a declarat că rezervele eliberate vor fi orientate către companiile de prelucrare și manufactură a metalelor.

Contractele futures pe cupru cu cea mai apropiată scadență au scăzut marți cu 4%, la 4.349 USD pe uncie, ceea ce reprezintă minimul ultimelor opt săptămâni, din cauza temerilor cauzate de anunțul Chinei.

Creșterea economică a Chinei s-a temperat în luna mai, ritmul de creștere a producției industriale încetinind de la 9,8% la 8,8%, potrivit datelor publicate miercuri.

Evoluție cotație mărfuri. Sursa Investing.com

Un alt factor negativ pentru evoluția sectorului metalelor industriale a fost redresarea dolarului american, care a fost impulsionat pe măsură ce Rezerva Federală a SUA și-a prezentat proiecțiile care au indicat o creștere a ratei de dobândă mai rapidă decât se aștepta.

CITESTE SI:  Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Dolarul a atins cel mai ridicat nivel în aproape două luni în raport cu monedele majore, în timp ce Fed a început să ”închidă ușa” unei politici monetare ultra relaxate, influențată de pandemie. O monedă mai puternică face ca metalele denominate în dolar să devină mai scumpe și mai puțin atractive pentru deținătorii altor valute.

În plus, producția Chinei de aluminiu secundar este estimată că aproape se va tripla până la sfârșitul deceniului dacă toate proiectele de reciclare anunțate se vor concretiza, țara încercând să limiteze capacitatea primară de topire și urmărește să reducă emisiile.

În acest context, ETF-ul SPDR S&P Metals and Mining a avut de suferit. Scenariul a fost suficient de favorabil pentru vânzători pentru obține o victorie importantă: spargerea limitei inferioare a canalului lateral de la 44,46, care rezistase în fața mai multor atacuri în ultima perioadă. Indicatorii de sentiment nu par să indice o stabilizare a vânzării.

Din contră, la nivelul indicatorului RSI se observă o linie descendentă de trend care a întrerupt elanul traderilor. Pe de altă parte, cotația a scăzut sub mediile mobile de 50 și 200 de perioade (liniile portocalii și albastre), sugerând o slăbiciune de moment a sectorului.