BET
18042.59
0.54%
BET-TR
39292.33
0.52%
BET-FI
59167.26
0.14%
BETPlus
2673.38
0.52%
BET-NG
1278.58
0.31%
BET-XT
1539.44
0.59%
BET-XT-TR
3299.86
0.57%
BET-BK
3369.36
0.86%
ROTX
39628.22
0.54%

Preview Federal Reserve: A venit timpul pentru rate mai mari!

Autor: Financial Market
2 min

• Se așteaptă ca Fed să majoreze rata dobânzii pentru prima dată astăzi

• Powell va sugera mai multă înăsprire, în ciuda incertitudinii legate de război

• Decizia este la 20:00 ora României, conferința începe 30 de minute mai târziu

• Vom oferi actualizări LIVE ale evenimentului în secțiunea „Știri”.

Decizia

Aceasta este partea „ușoară”. Fed a comunicat-o atât de clar încât nu există îndoieli – rata dobânzii va fi majorată astăzi cu 25 de puncte de bază – prima creștere a ratei postpandemice. Acest lucru a fost inclus în preț de mult timp de către piețe și nu această decizie contează, ci ceea ce urmează.

Piețele se așteaptă ca Fed să crească ratele la fiecare întâlnire din acest an și văd o probabilitatea ridicată de o creștere „dublă” a ratei dobânzii în mai. Sursa: Bloomberg

Ce trebuie urmărit

Primul lucru de urmărit este graficul „dot-plot”, un grafic în care membrii FOMC își dezvăluie așteptările cu privire la ratele viitoare. În decembrie au indicat doar 2 creșteri de dobândă pentru 2022, acum estimează cel puțin… 6! Deci prima întrebare este dacă graficul va valida aceste așteptări.

Al doilea aspect important este bilanțul. Cel mai probabil nu vor fi angajamente astăzi, dar în timpul conferinței președintele Powell va fi întrebat despre momentul de început și ritmul reducerii bilanțului. Acesta este opusul QE („printarea banilor”) care a fost atât de optimist pentru acțiuni, astfel încât cu cât inversarea începe mai devreme, cu atât veștile sunt mai negative pentru piețele bursiere.

Sursa: XTB Research

Ratele mai mari sunt un lucru, dar reducerea bilanțului ar putea fi mai importantă pentru acțiuni – există în mod clar o corelație între modificările anuale ale bilanțului principalelor bănci centrale (Fed, BCE, BoJ – zonă verde) și performanța acțiunilor globale (linia roșie).

Piețe cheie de urmărit

US100

Indicele tehnologic a înregistrat o corecție majoră, în principal din cauza schimbării anticipate a politicii monetare. Înăsprirea este negativă, dar piața este supravândută pe termen scurt, iar zona de 13.000 de puncte a fost susținută de 3 ori, oferind o bază pentru o posibilă redresare pe termen scurt – cu excepția cazului în care Fed este foarte hawkish.

Aur

Prețul aurului a testat recent maximele din 2020, dar sunt într-o inversare deoarece temerile legate de război se temperează într-o oarecare măsură. Aici regula este simplă – cu cât Fed va avea o abordare mai hawkish, cu atât va fi mai rău pentru prețurile aurului.

EURUSD

Perechea rămâne într-un puternic trend descendent și din moment ce războiul este mai negativ pentru euro în termeni relativi, această tendință a câștigat și mai multă tracțiune. Un Fed hawkish înseamnă un dolar mai puternic, dar trebuie să subliniem că așteptările pieței sunt deja ridicate.

Concluzia: ne așteptăm ca Fed să majoreze ratele cu 25 de puncte de bază. Prognozele cu privire la viitoarele majorări ale ratelor sunt deja mari, așa că întâlnirea nu trebuie să fie un „eveniment negativ” pentru piețe. Cu toate acestea, reducerea viitoare a bilanțului rămâne cel mai mare risc pentru acțiuni în 2022.