BET
16045.11
0.2%
BET-TR
33288.7
0.2%
BET-FI
58109.92
-0.73%
BETPlus
2381.88
0.2%
BET-NG
1149.8
0.14%
BET-XT
1371.84
0.06%
BET-XT-TR
2814.2
0.06%
BET-BK
2998.83
-0.23%
ROTX
35745.42
0.02%SUA si China rămân în continuare cele mai atractive piețe pentru energia regenerabilă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Conform clasamentului bianual EY al celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă (RECAI), China și SUA se mențin pe prima și, respectiv, a doua poziție în topul 40, în timp ce Regatul Unit coboară un loc pe poziția a opta, pe măsură ce preocupările legate de Brexit cresc.

In acelasi timp, principalele 10 piețe au înregistrat o scădere a activității, iar guvernele și jucătorii din industrie rămân rezervați în contextul instabilității geopolitice continue pe plan mondial.

Tensiunile comerciale dintre China și SUA, inclusiv introducerea de către Guvernul SUA a tarifelor de 30% la importurile de panouri solare, au dus la menținerea locurilor actuale în clasament. Activitatea reținută de pe celelalte piețe din top 10 RECAI confirmă, de asemenea, această stagnare în cadrul indicelui.

Deși India urcă un loc și se clasează pe poziția a treia, progresul spre ținta de 100GW capacitate de energie solară a fost frânat recent de incertitudinea comercială, inclusiv de tariful de 25% pentru importurile de celule solare. În Regatul Unit, investițiile din trimestrul trei în energie regenerabilă au scăzut cu 46% față de anul precedent, pe fondul speculațiilor privind modul în care rezultatul Brexit va afecta exporturile de energie către Uniunea Europeană și prețul echipamentelor importate.

Cu toate acestea, rezultatele din clasamentul EY indică faptul că piețele mai puțin mature au găsit un context prielnic pentru schimbări îndrăznețe.

CITESTE SI:  Taxa pe avere la nivel mondial versus „impozitarea nunților” în România

În România asistăm la inițiative private destinate de-carbonării și dezvoltării consumului de energie electrică, materializate în proliferarea autovehiculelor electrice și stațiilor de încărcare. Un număr de dezvoltatori analizează oportunitatea de afaceri legată de instalarea de panouri fotovoltaice în zona rezidențială, eventual însoțite de soluții de stocare locală. Încă nu s-au acumulat masa critică și energia pozitivă necesare, dar acel moment nu e departe”, spune Alexandru-Valeriu Binig, Senior Advisor, EY România.

Indicele RECAI evidențiază, în același timp, modul în care tehnologia din domeniul energiei regenerabile și, în special, creșterea numărului de vehicule electrice (VE) încearcă să atragă atenția pe o piață prudentă.

Deși conform estimărilor EY, autovehiculele electrice vor ajunge la paritate cu vehiculele tradiționale, cu combustie internă, la nivelul prețurilor și performanțelor începând din 2025, investitorii pariază cu prudență pe noile tehnologii. În acest context, incertitudinile cresc atât în ceea ce privește rapiditatea cu care sunt înlocuite vehiculele tradiționale cu cele electrice, cât și în ceea ce privește modul în care va evolua infrastructura de încărcare.

Informații despre clasamentul complet al celor 40 de piețe este disponibil pe ey.com/recai


 

[ajax_load_more]