BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Tranzacții in creștere si evoluții pozitive la BVB. In Zona Euro are loc prima creștere a dobanzilor după 11 ani de pauză

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Finalul sedinței de ieri s-a terminat cu o evoluție pozitivă pentru indicii BVB, BET-NG crescand cu 0.94%, exceptia fiind BET-FI care a scazut cu -0.95%.

Valoarea tranzactiilor a fost de 14.45 mil. euro, in crestere față de ziua precedentă. Două operatiuni de vânzare speciala la ordin in valoare de 42.76 mil. lei au generat aproape 60% din valoarea totală tranzactionata astazi la BVB.

Emitentii din indicele BET au avut o evoluție mixtă, creșteri mai mari de 2% inregistrand actiunile MedLife (M) +2.81%, OMV Petrom SA (SNP) +2.07% si Sphera Franchise Group (SFG) -2.24%.

Acțiunile europene au câștigat teren joi, cu indicele regional STOXX 600 revenind la aproximativ 425 de puncte, acțiunile tehnologice conducând câștigurile, în timp ce investitorii au digerat demararea ciclului de înăsprire a Băncii Centrale Europene.

BCE a surprins piețele cu o creștere de 50 bps mai mare decât se așteptau, punând capăt la opt ani de rate negative, dezvăluind în același timp un nou program de cumpărare de obligațiuni pentru a diminua costurile de împrumut pentru țările cele mai îndatorate din zona euro.

În același timp, revenirea aprovizionării cu gaze prin conducta Nord Stream 1 a calmat unele tulburări ale scenariului cel mai rău cu privire la o criză energetică care se profilează în Europa. Totuși, indicele german DAX a scăzut pentru a doua sesiune consecutivă, tras in jos de vânzări între acțiunile de utilități.

In Marea Britanie, indicele de referință FTSE 100 a oscilat în jurul nivelului de 7.270, ca urmare ca urmare a pierderilor din sectorul de utilități și a câștigurilor din cel de energie si sectorul imobiliar.

Investitorii au continuat să monitorizeze cursa pentru premierul Regatului Unit și volumele de gaze rusești după ce Gazprom a reluat joi fluxurile de gaze prin Nord Stream 1, trimițând joi 40% din capacitate, la fel ca înainte de începerea lucrărilor de întreținere.

Între timp, membrii conservatori au votat ca secretarul de externe Liz Truss să-l înfrunte pe fostul ministru de finanțe Rishi Sunak în lupta pentru a deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii.

CITESTE SI:  Nvidia - Acțiunea săptămânii

In SUA, indicele Dow Jones a revenit de la o scădere de peste 200 de puncte pentru a trece apoi în teritoriu pozitiv, în timp ce S&P 500 și Nasdaq au depășit performanța cu 0,7% și, respectiv, 1,4%, deoarece câștigurile corporative mai bune decât se așteptau analiștii au compensat temerile de recesiune.

Tesla a crescut cu aproape 10% în urma raportului pozitiv al câștigurilor, împingând alte acțiuni cu creștere mare în zona verde. Alcoa și CSX au raportat, de asemenea, rezultate care depășesc estimările Wall Street.

Pe de altă parte, American Airlines a scăzut cu peste 7% după ce a redus planurile de creștere, în timp ce United Airlines a scăzut cu aproximativ 10% după rezultate dezamăgitoare ale veniturilor. În alte știri corporative, acțiunile Carnival au scăzut cu mai mult de 10% după anunțul companiei de croazieră că va vinde acțiuni in valoare de 1 miliard de dolari.

Prețul petrolului este din nou volatil, contractele futures pe țițeiul WTI au crescut vineri la peste 97 de dolari pe baril, după ce au scăzut pentru două sesiuni consecutive, în timp ce traderii au traversat o săptămână volatilă marcată de probleme persistente din partea ofertei, slăbirea cererii de benzină din SUA și riscul de încetinire a economiei globale.

Președintele Joe Biden nu a reușit să obțină un angajament din partea liderilor arabi săptămâna aceasta de a pompa mai mult petrol, în ciuda observațiilor unui reprezentant de top al SUA pentru energie, care indică încrederea că marii producători au capacitate neutilizată și probabil că vor spori aprovizionarea.

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și președintele rus Vladimir Putin au discutat joi despre continuarea cooperării în cadrul OPEC+ într-un apel telefonic. Între timp, SUA lucrează la un plan de a impune un plafon de preț pentru țițeiul rusesc, menit să preseze Moscova.