BET
17043.49
0.18%
BET-TR
35363.2
0.18%
BET-FI
60576.53
0.21%
BETPlus
2518.52
0.17%
BET-NG
1215.22
0.5%
BET-XT
1453.59
0.13%
BET-XT-TR
2982.15
0.13%
BET-BK
3140.58
0.19%
ROTX
37419.89
0.17%Trimestrul al 3-lea poate însemna începutul economiei post-pandemie în America

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

• Inflatia in S.U.A. este la nivelul maxim al ultimilor 30 de ani.

• In acelasi timp cresterea economica este sub prognoza. 

PIB-ul din al doilea trimestru a crescut într-un ritm anualizat de 6,5%, dar aceasta a fost cu mult sub estimarea de 8,4% a analistilor de pe Wall Street. Informatiile despre evolutia sectorului de productie, publicate luni 2 august, au aratat ca domeniul continua sa se extinda, dar intr-un ritm sub asteptari.

Diminuarea randamentelor economice ar putea insemna diminuarea randamentelor bursiere pe masura ce SUA trece la o economie post-pandemie. Pe Wall Street se aminteste din ce in ce mai des despre faptul ca s-a atins cresterea de varf, generata de stimulentele pompate in economie.

Congresul si Rezerva Federala au furnizat trilioane de dolari in finantari si masuri de sporirea  lichiditatilor. Totusi, acestea sunt spre final, investitorii fiind in punctul in care evalueaza ce se va intampla cu portofoliile lor.

Evolutie PIB SUA. Sursa CNBC

Bank of America constata ca semnele de optimism sunt putine iar semnalele de alarma din ce in ce mai multe

Starea de spirit a investitorilor de pe Wall Street referitoare la portofoliile de actiuni este apropiata intentiei de a vinde, asemanatoare cu cea din luna mai 2007, cu putin timp înainte ca piata sa atinga maxime record, ca apoi sa se prabuseasca luand forma crizei financiare.

CITESTE SI:  Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Savita Subramanian, seful strategiei de capital al Bank of America a aratat ca randamentele preturilor în următoarele 12 luni vor fi de doar 7%, comparativ cu prognoza medie de 13% de la incheierea crizei financiare în 2009.

Subramanian mai explica intr-o nota adresata clientilor: „Am constatat faptul ca si starea de vanatoare a pretului bun de cumparare de actiuni pe Wall Street poate fi un indicator contradictoriu”.

Efervescenta numarului de tranzactii poate arata inceputul unui declin, nicidecum animarea ca semn al unei cresteri.

Factorii determinanti pentru crestere economica sunt incerti
Este o lume cu care nu am mai avut de-a face de peste 40 de ani și nu cred ca putem juca cartea de joc obisnuita din ultimele doua decenii„, a declarat Peter Boockvar, director de investitii la Bleakley Advisory Group.

Boockvar a vorbit despre un mediu în care inflatia va fi mai mare decat cresterea economica, deci va avea tendinta de scadere, ciclu cunoscut sub numele de stagflatie, fenomen cu care SUA a mai avut de a face de la mijlocul anilor 1970 pana la începutul anilor ’80.

Concret, specialistii spera ca actualele conditii nu se vor transforma intr-un fenomen accentuat de stagflatie, dar exista anumite similitudini de luat in calcul.