BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Acțiunea săptămânii: IBM – Gigantul tehnologic cu accent pe cloud hibrid și pe Inteligența Artificială

Autor: Financial Market
Timp de citit: 9 minute

IBM (IBM.US) este o companie de tehnologie cunoscută mai ales pentru pionieratul în domeniul sistemelor de calcul mainframe mari, dar în prezent această divizie este marginală și a fost înlocuită de revoluția computerelor personale (PC) și cu sprijinul Microsoft a reușit să-și „echipeze” terminalele înainte de a le lansa pe piață.

În ultimii ani însă, IBM s-a concentrat pe noua sa afacere ca o „platformă” care se concentrează pe cloud-ul hibrid și pe Inteligența Artificială (AI) ca direcții principale.

Ambele sunt piețe cu o creștere mare, previziunile de creștere pentru cloud-ul hibrid fiind cu un CAGR rapid (rata de creștere anuală compusă) de 21,06% până în 2026.

În plus, aproximativ 77% dintre factorii de decizie IT au anunțat că intenționează să folosească un „cloud hibrid”, potrivit datelor unui studiu citat de IBM.

Există și alte studii în afara IBM care susțin această tendință în industrie. AI este “fierbinte” și se estimează că industria va crește cu un CAGR de 37,3%, până în 2030.

Pentru a vedea unde se află IBM, să ne uităm la cel mai recent raport trimestrial al companiei, precum și la facilitatorii săi de AI și cloud hibrid.

IBM.US, interval zilnic, Sursa: xStation

Evoluția prețului acțiunilor IBM rămâne într-un interval lateral, păstrând suportul principal din 2020 și principala zonă de rezistență în prețurile de referință din 2018.

Acest lucru ne spune că, deși performanța IBM înainte de covid nu a fost atât de puternică față de a altor companii de tehnologie, rezistența sa după pandemie ne arată puterea companiei și, cel mai important, că aceasta continuă să fie o valoare de luat în considerare chiar acum că sectorul AI este cel mai urmărit de utilizatori și investitori.

Pe termen mai scurt, structura Falling Wedge (albastru) menține contextul optimist, sincronizându-se cu compresia prețului în zona de retragere Fibonacci de 61,8% a. Acest lucru proiectează potențialul acțiunilor IBM de a reveni spre prețurile din 2018 la 152,95 USD per acțiune.

Câteva aspecte fundamentale

IBM a furnizat rezultate financiare puternice pentru al patrulea trimestru din 2022. Veniturile au fost de 16,7 miliarde USD, depășind așteptările analiștilor cu 313,39 milioane USD și practic neschimbate față de același trimestru al anului trecut.

Acest lucru poate să nu pară surprinzător, dar privind în urmă, în valută constantă, veniturile au crescut cu 6% YoY. Pentru o companie matură, consacrată, fondată în 1911, acest lucru nu este rău, mai ales că această companie a raportat rate de creștere negative între -4% în 2013 și -27,56% în 2019.

Mai mult, IBM se află în prezent într-un proces de tranziție a modelului de afaceri. Pe baza câștigului pe acțiune (EPS), compania a înregistrat 2,96 dolari, în creștere cu peste 15% YoY, depășind estimările analiștilor cu 0,22 dolari pe acțiune, în creștere cu 7,2%.

Venitul net estimat  anul fiscal și cel pentru 2023. Date de YCharts pentru Seekingalpha

Elemente favorabile cloud-ului hibrid

Graficul de mai jos arată că IBM deține aproximativ 3% din piața infrastructurii cloud. Acest lucru poate să nu sune ca o miză uriașă, dar având în vedere că această piață este estimată să crească la un CAGR de 19,9% și se așteaptă să valoreze peste 1,7 miliarde USD până în 2029. Nu este nimic rău.

Cota de piață IBM (Statista, Synergy Research)

IBM a devenit un furnizor de nișă de infrastructură cloud hibrid. Un „cloud hibrid” se referă, în principiu, la utilizarea mai multor furnizori de cloud (AWS, Microsoft Azure și Google Cloud) sau a unui furnizor de cloud cu un sistem IT (oferit de IBM) „în vigoare”.

Companiile care angajează acest serviciu adoptă această metodologie din mai multe motive. În primul rând, utilizarea mai multor furnizori de cloud atenuează „blocarea” pe care un furnizor de cloud îl va avea asupra infrastructurii, ceea ce a fost o preocupare pentru multe organizații.

În al doilea rând, utilizarea mai multor furnizori de cloud a permis ca beneficiile specifice ale fiecăruia să fie realizate. De exemplu, AWS are probabil cea mai rentabilă infrastructură datorită dimensiunii sale.

În timp ce Microsoft Azure a devenit rapid un lider în inteligența artificială (AI) și intenționează să construiască unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume.

IBM este, de asemenea, un jucător puternic în această industrie, iar supercomputerul său Summit a fost clasat pe locul 5 și pe locul 6 pe lista celor mai mari 500 de supercalculatoare.

Multe organizații folosesc, de asemenea, un model de cloud hibrid datorită cerințelor de „reședință a datelor”. De exemplu, țări precum Germania, Belgia, Turcia, Brazilia, China și Coreea de Sud necesită ca datele despre cetățeni să rămână în țară.

Statele Unite se îndreaptă, de asemenea, în această direcție și au criticat anterior compania de dezvoltare a rețelelor sociale TikTok cu acuzații că trimite date despre cetățenii americani în China.

Pentru a rezolva acest lucru, TikTok va folosi un plan de rezidență de date prin Oracle, care funcționează și cu cloud hibrid.

Deși Oracle este un concurent pentru IBM, acest factor nu este negativ, deoarece arată potențialul furnizorilor de cloud „mai mici” de a umple un gol pe piață unde „băieții mari” nu ajung.

O altă aplicație populară de cloud hibrid este în retail, care își propune să folosească un model de cloud hibrid pentru a converge și a scala fără probleme activitățile online și offline ale companiilor.

IBM a realizat un număr mare de operațiuni corporative (achiziții) pentru a-și consolida capacitățile cloud hibrid. În 2016, compania a achiziționat Sanovi Technologies pentru a-și îmbunătăți capacitățile cloud hibrid în domenii precum migrarea și recuperarea în cloud.

Apoi, în 2019, IBM a achiziționat Red Hat pentru 34 de miliarde de dolari în 2019, care este o platformă cloud hibridă. Aceasta în special este văzută ca o achiziție strategică excelentă, deoarece permite clienților săi să creeze aplicații personalizate pentru un mediu cloud hibrid.

Un exemplu bun ar fi o configurație de rezidență a datelor (așa cum este menționat în acordul TikTok). Prognoza este că alte organizații (în special cele din social media sau finanțe) vor urma un drum similar, pentru a păstra date despre rezidenții SUA în țară.

Creșterea recentă a clienților din sectorul financiar prin Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC.US), de care IBM a profitat pentru a oferi cloud-ul său hibrid.

De fapt, băncile vor fi o piață uriașă profitabilă, deoarece companiile financiare au cerințe mult mai stricte în ceea ce privește confidențialitatea datelor și sunt adesea precaute să trimită date financiare către „cloud”.

Acea frică de „cloud” este adânc înrădăcinată în domeniul bancar, dar cloudul hibrid oferă tot ce este mai bun din ambele lumi. Întrucât există aproximativ 44.000 de bănci în întreaga lume, IBM are o oportunitate uriașă în acest segment.

Companiile aeriene sunt, de asemenea, un alt domeniu mare în care siguranța este de cea mai mare importanță.

De exemplu, cea mai mare companie aeriană din lume, Delta Air Lines, are un acord pe mai mulți ani cu IBM pentru a-și muta sistemul într-un cloud hibrid pentru a ajuta la „modernizarea” și automatizarea operațiunilor.

În 2022, IBM a lansat dispozitivul său Red Hat Edge, care este o soluție fără complicații pentru implementarea sarcinilor de lucru „containerizate” cu dispozitive mici conectate la internet, de la roboți la terminale de la punctul de vânzare.

Aceasta poate părea o caracteristică mică, dar oferă un potențial mare. Aceste „containere” sunt viitorul implementării aplicațiilor IT, deoarece sunt în esență pachete care conțin tot codul necesar pentru ca o aplicație să ruleze.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că piața globală de implementare a aplicațiilor este estimată să crească la un CAGR de 33,1%.

Strategia platformei

În imaginea următoare putem vedea abordarea de platformă propusă de IBM, care include platforma cloud hibridă a Red Hat. Această abordare centrată pe platformă înseamnă, practic, că atunci când compania înregistrează un client pentru aplicațiile sale, IBM obține un efect multiplicator asupra veniturilor sale din infrastructură și asupra oricărei lucrări de consultanță necesare.

CITESTE SI:  BRD și International Finance Corporation au încheiat o tranzactie pentru a stimula finanțarea proiectelor sustenabile din Romania

Prin urmare, compania nu trebuie să devină un lider de infrastructură precum AWS, deoarece strategia sa este diferită.

RedHat Hybrid Cloud Platform (IBM)

De fapt, IBM a construit un ecosistem vast de parteneri și și-a extins prezența pe piețele giganților infrastructurii cloud precum AWS (Amazon) și Azure (Microsoft).

Aceasta este o parte nu mică a companiei, iar veniturile de la partenerii SAP, Microsoft și AWS au contribuit cu peste 1 miliard USD în întregul an 2022.

IBM are, de asemenea, alianțe strategice și integrări cu Adobe și Salesforce, doi jucători importanți din industria software, cu o gamă largă de clienți enterprise. Deja în 2023, a lansat programul „Partner Plus”, care își propune să-și mărească amploarea prin parteneri IBM noi și existenți.

Defalcând veniturile pe segmente, IBM a raportat venituri din Hybrid Cloud de 22,4 miliarde de dolari pentru 2022, în creștere cu 11% de la an la an sau cu 17% în valută constantă.

Acest segment contribuie acum cu aproximativ 37% la veniturile totale și este de așteptat să se extindă în viitor, ceea ce ar trebui să stimuleze rata generală de creștere a IBM.

Pentru al patrulea trimestru din 2022, veniturile sale din software au fost de 7,288 milioane USD, în creștere cu 3% YoY sau cu 8% în valută constantă.

Defalcând veniturile pe subsecțiuni ale segmentului Software, IBM a raportat o creștere puternică pentru platforma Red Hat, care a crescut vânzările cu 10% de la an la an sau 15% în valută constantă.

Acest lucru a fost determinat de aspectele favorabile menționate anterior din industria cloud-ului hibrid. Celelalte segmente de software, automatizare, date, inteligență artificială și securitate au crescut, de asemenea, cu 4% față de anul trecut și s-au dublat în valută constantă.

Venituri pe segmente (IBM)

După cum am văzut mai sus, segmentul său „consulting” beneficiază de efectul multiplicator al abonamentelor la platformă. Potrivit unui studiu, 70% dintre factorii de decizie IT cred că nu au angajați cu abilitățile potrivite pentru a ajuta la tranziția către cloud.

Prin urmare, IBM își valorifică experiența puternică în domeniul mărcii și al tehnologiei pentru a ajuta companiile în călătoria lor de transformare digitală.

În al patrulea trimestru al anului 2022, IBM Consulting a raportat venituri de 4,770 milioane USD, care au crescut cu 0,5% de la an la an sau 9,3% în valută constantă.

Acest lucru a fost determinat de consultanța pentru transformarea afacerii (creștere cu 7% la valută constantă), consultanță tehnologică (creștere cu 10% la valută constantă) și operațiuni de aplicații (creștere cu 12% la valută constantă).

În ultimele 12 luni, IBM Consulting a raportat venituri mari, de 19,1 miliarde de dolari, în creștere cu 7% YoY și contribuind la mai mult de un sfert din veniturile totale.

Endpoint-ul IBM a raportat, de asemenea, venituri din infrastructură de 4,480 milioane USD, care au crescut cu 1,56% de la an la an sau cu 7% în valută constantă.

Oportunitatea AI

„Big Data” și „AI” sunt piețe uriașe de creștere de care va beneficia IBM. Multe organizații mari au adesea tone de date „ajutate”, dar prin utilizarea cloud-ului, IBM poate ajuta la reunirea acestor date și apoi poate rula inteligența artificială și învățarea automată pe ele pentru a debloca noi perspective.

IBM este lider în industrie de mulți ani și deține peste 2.300 de brevete legate de AI. În plus, compania este lider în Gartner Quadrant pentru serviciile pentru dezvoltatori AI de mai jos.

Servicii de dezvoltare cloud AI (diagrama Gartner)

Strategia IBM este să se concentreze pe îmbunătățirile de productivitate pe care le oferă AI și consideră că poate ajuta companiile să ruleze AI la scară. Exemplele de aplicații includ implementarea automată a vaccinurilor împotriva coronavirusului și utilizarea chatboților AI pentru a reduce resursele call centerelor.

Pentru companii, implementarea AI poate fi o provocare, deoarece este nevoie de timp pentru a antrena fiecare model. Dar, folosind modele de limbaj mari, companiile pot acum să creeze mai multe modele folosind același set de date.

Aceasta înseamnă că practic companiile pot implementa AI cu o fracțiune din timp și resurse.

Având în vedere că industria AI este estimată a avea o valoare mai mare de 1,3 trilioane de dolari până în 2029, IBM are o mare oportunitate de a valorifica această tendință.

Evaluare și previziuni

În evaluarea IBM, am analizat estimările consensuale, care au stabilit o creștere a veniturilor la 6,5% pentru întregul an 2023, cu un plus de sensibilitate la creșterea puternică așteptată în segmentul său de cloud hibrid.

Un alt factor important este cel privind cheltuielile de cercetare și dezvoltare ale companiei care vor fi valorificate în timp, ceea ce poate crește ușor profitul net.

Cu o bază de creștere pentru următorii 5 ani a marjei operaționale de 20%, destul de optimist având în vedere contextul economic global din 2023, oricum este posibil, având în vedere că cel mai recent trimestru IBM a înregistrat o marjă operațională înainte de impozitare de 19,8%.

Și anterior deja în era covid, în al patrulea trimestru din 2020 marja operațională a depășit 32,4%. Este de așteptat ca, pe termen lung, pe măsură ce compania continuă să-și dezvolte afacerea de software, aceasta ar trebui să aibă ca rezultat marje mai mari pentru companie în ansamblu.

Deși datoria companiei de 50,9 miliarde de dolari este extrem de mare, aceasta a fost redusă cu 800 de milioane de dolari de la sfârșitul anului 2021. Un alt aspect pozitiv este faptul că majoritatea datoriei sale (46,189 milioane de dolari sau 90,7%) este „datorie pe termen lung” și, prin urmare, gestionabilă de IBM.

Evaluarea IBM pune valoarea sa finală la aproximativ 126 de miliarde de dolari, ceea ce, cu un număr de acțiuni în circulație de aproape 906.000 de acțiuni, pune un preț intrinsec al acțiunilor la 139,21 dolari.

Nivelul prețurilor a fost la închidere de luni, 6 martie la 130,21$ și, prin urmare, vedem un discount de aproximativ 6,4%.

În plus, nu este obișnuit să vedem companii din sectorul tehnologiei tranzacționându-se cu o reducere față de valoarea lor contabilă, dimpotrivă, indicând clar oportunitatea pentru investitorii pe termen lung de a avea IBM în portofoliu.

Ca informații suplimentare, raportul P/E non-GAAP de 14,35x este cu 21,56% peste media din ultimii 5 ani.

Cu toate acestea, față de alți concurenți direcți din segmentul cloud hibrid, cum ar fi Oracle și companii de tehnologie precum SAP și Microsoft, IBM se tranzacționează cu o reducere mai mare folosind acest raport ca proxy.

Date de la YCharts pentru Seekingalpha

Riscuri

Recesiune/Ieșire din Rusia

Mulți analiști se așteaptă la o recesiune în 2023. Acest lucru poate afecta numărul de clienți care se mută către cloud, deoarece urmăresc să încetinească ciclurile de cheltuieli. Pe partea pozitivă, nu vedem încă semne majore în acest sens.

Datoria mare a IBM ar putea reprezenta, de asemenea, un risc, deoarece, deși cea mai mare parte este pe termen lung, dacă ratele dobânzilor nu revin la nivelurile  „normale” – scăzute, acest lucru ar putea însemna un cost ridicat al deservirii datoriilor pentru companie.

IBM se confruntă, de asemenea, cu probleme datorită ieșirii din Rusia, care a costat deja aproximativ 600 de milioane de dolari din profit.

Totuși, dacă atunci când războiul Ucraina-Rusia se încheie și va avea loc o schimbare de regim în țară, Rusia s-ar putea deschide pe termen lung (perioada 5-10 ani).

Acest lucru pare puțin probabil acum, dar să ne amintim că până și Germania s-a redeschis după ce a fost implicată în două războaie mondiale.

Considerații finale

IBM are un nume de marcă puternic, peste 40.000 de brevete și o bază largă de tehnologie de ultimă oră. Cloudul hibrid al companiei și strategia concentrată pe inteligența artificială au un potențial mare, având în vedere creșterea pieței și poziția puternică de lider a IBM.

Afacerea se confruntă în prezent cu o serie de dificultăți din cauza unei piețe valutare dificile, dar acest lucru nu va avea un impact negativ pe termen lung.

Analiză efectuată de casa de brokeraj XTB Online Trading