BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Acțiunea zilei: IBM – Creștere puternică în majoritatea segmentelor de afaceri în Q1

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

International Business Machines Corporation, cunoscută mai mult ca IBM, a fost una dintre primele companii de tehnologie din SUA care a raportat câștiguri pentru primul trimestru al anului 2022.

Cu toate acestea, publicarea IBM a fost umbrită de datele Netflix, prezentat tot marți, care a declanșat mișcări mari pe piețe. Cu toate acestea, ca acțiuni mature, stabilite și plătitoare de dividende, IBM ar putea fi un adaos bun la portofoliul de tehnologie. Să aruncăm o privire la situațiile financiare recente ale companiei.

Rezultate mixte pentru Q1 2022

IBM a raportat marți rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2022, după închiderea sesiunii de pe Wall Street. Vânzările generate de companie în perioada ianuarie – martie 2022 s-au dovedit a fi mai bune decât așteptările, veniturile totale ajungând cu 2,5% peste estimarea medie.

De asemenea, rezultatele au fost mai bune de la an la an, veniturile totale crescând cu 8% YoY. Vânzările solide au fost determinate în principal de veniturile din software și consultanță, în timp ce veniturile din infrastructură au scăzut pe o bază anualizată.

Pe de altă parte, majoritatea indicatorilor privind câștigurile au venit sub așteptările pieței, dar au fost totuși în creștere de la an la an.

• Venituri totale: 14,2 miliarde USD față de 13,85 miliarde USD estimate

• Venituri din software: 5,77 miliarde USD (+12,3% YoY)

• Venituri din consultanță: 4,83 miliarde USD (+13,3% YoY)

• Venituri din infrastructură: 3,2 miliarde USD (-2,3% YoY)

• EPS: 1,40 USD față de 1,41 USD estimat

• Venit net: 1,27 miliarde USD față de 1,31 miliarde USD așteptat

• EBITDA: 2,62 miliarde USD față de 2,94 miliarde USD preconizat

Orientări pentru întregul an în creștere

Compania continuă să înregistreze o creștere puternică în majoritatea segmentelor de afaceri. Deși vânzările din unitatea de Infrastructură au fost mai scăzute față de anul trecut în Q1 2022, acest lucru nu este considerat un motiv de îngrijorare.

Se așteaptă ca IBM să lanseze în premieră noul său computer mainframe de ultimă generație în cursul anului și se presupune că reducerea cheltuielilor în segmentul de Infrastructură este legată de așteptările clienților pentru un nou produs de la această companie.

Perspectivele pentru celelalte unități de afaceri ale companiei, în special pentru afacerile în cloud, sunt promițătoare.

IBM se așteaptă ca 51% din toate cheltuielile IT să fie realizate în cloud public până în 2025, față de aproximativ 41% în acest an. Aceasta înseamnă că se așteaptă ca cererea de servicii cloud, inclusiv propriile servicii cloud, să crească semnificativ în următorii ani.

CITESTE SI:  Raport trimestrial Unicredit Bank despre România: Probabilitate ridicată de creștere a impozitării în 2025. Rata inflației va fi în jur de 5,6% la finalul anului 2024

IBM a decis chiar să își modifice pozitiv estimările privind vânzările pe tot anul 2022 – compania se așteaptă acum ca accelerarea vânzărilor să se situeze în partea superioară a intervalului median de o singură cifră, în creștere față de estimarea anterioară care plasa creșterea la mijlocul intervalului de o singură cifră.

Un impact redus cauzat de retragerea din Rusia

Deloc surprinzător, mențiunile despre războiul în desfășurare dintre Rusia și Ucraina și implicațiile acestuia au fost făcute în comentariul de la publicarea rezultatelor.

IBM a decis să se retragă din Rusia la începutul lunii martie. Compania a spus că nu se așteaptă la un impact negativ major cauzat de decizia de a părăsi piața rusă, deoarece Rusia a reprezentat doar 0,5% din vânzările sale globale și 2,0% din profiturile globale.

Pe măsură ce compania devine din ce în ce mai orientată către software, impactul întreruperilor lanțului de aprovizionare asupra companiei probabil va fi unul minor.

Cu toate acestea, consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei acesteia pot avea un impact negativ asupra economiei europene.

Încetinirea în Europa ar putea avea un impact negativ asupra afacerii IBM, deoarece continentul reprezintă 30% din vânzările companiei. Cu toate acestea, previziunile ajustate ale companiei nu presupun o încetinire economică în Europa în acest an.

O privire asupra graficului

Raportul trimestrial al rezultatelor IBM a fost bine primit de investitori – acțiunile companiei au crescut cu aproximativ 7% miercuri, în timpul primei sesiuni de tranzacționare după raportarea câștigurilor.

Drept urmare, acțiunile au șters complet pierderea de la începutul anului și au încheiat sesiunea de tranzacționare de miercuri cu aproximativ 3% mai sus față de nivelurile de la sfârșitul anului 2021. Situația pare și mai interesantă când ne uităm la grafic.

Prețul acțiunilor IBM a crescut ieri și a reușit să depășească o zonă cheie de rezistență situată peste pragul de 132 USD. Această zonă este marcată de reacțiile anterioare ale prețurilor, retragerea Fibonacci de 61,8% a scăderii cauzate de pandemie precum și o linie descendentă de trend.

Trecerea deasupra liniei de tendință a dat speranțe că prețul acțiunilor și-ar putea întrerupe mișcarea descendentă care durează de aproape jumătate de an. Acțiunile au încheiat ieri sesiunea cu puțin peste valoarea de 138 USD, mai mult sau mai puțin la nivelul maximelor locale de la începutul lunilor ianuarie și februarie 2022.

Sursa: xStation5