BET
16908.2
0.15%
BET-TR
35082.48
0.15%
BET-FI
60480.06
0.3%
BETPlus
2499.41
0.14%
BET-NG
1208.26
-0.17%
BET-XT
1441.87
0.07%
BET-XT-TR
2958.1
0.07%
BET-BK
3109.19
0.07%
ROTX
37104.36
0.08%


Acțiuni de creștere: Twitter

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Elon Musk a anunțat că achiziționează 9,2% din Twitter (TWTR.US) deși compania a întâmpinat dificultăți în ultima perioadă și a concurat cu Meta Platforms (FB.US) pentru creșterea veniturilor din reclame online.

• Există de asemenea posibilitatea ca Musk să continue să cumpere mai multe acțiuni, deși la un preț mai mare.

Cea mai importantă știre a zilei, după cele privind evoluția războiului, a fost că Elon Musk a achiziționat 9,2% din rețeaua de socializare. Vestea că Musk aparent vrea să încerce să îmbunătățească Twitter este o mișcare încurajatoare, având în vedere temerile legate de debutul platformei concurente Truth Social (DWAC) construită de fostul președinte american Donald Trump.

Problema de utilizare la nivelul executivilor companiei

Cu doar o săptămână în urmă, Musk a efectuat un sondaj pe Twitter cu 2 milioane de voturi, punând la îndoială dacă platforma a aderat la principiile libertății de exprimare. Peste 70% dintre voturi au criticat rețeaua de socializare cu un nu răsunător.

Sursa: Twitter

Chiar și așa, trebuie să ne amintim că Twitter este o companie cotată la bursă și, prin urmare, publică, deci compania nu este obligată să respecte această cerință. Acţionarii au arătat însă că îşi doresc o platformă care să atragă toţi utilizatorii, fie că sunt republicani sau democraţi.

Musk va controla acum cel mai mare bloc de acțiuni din companie, mai mult decât fondatorul și fostul CEO, Jack Dorsey, precum și Vanguard Group cu 8,39% la închiderea de vineri. Noul CEO, Parag Agrawal, se află într-o situație ciudată, deoarece Elon Musk este cel mai mare acționar chiar și peste Jack Dorsey în mai multe moduri.

Musk are de fapt mult mai mulți urmăritori pe Twitter decât Jack Dorsey. Deși acesta din urmă este o persoană influentă în lume, fondator al Twitter și Block (SQ), alături de munca sa pe Bitcoin, Musk este mult mai activ și mai influent pe platformă fiind una dintre primele 10 personalități cu 80 de milioane de urmăritori.

Potrivit Social Blade (https://socialblade.com/), Jack Dorsey (@jack) se află pe locul 887 în topul persoanelor cu cei mai mulți urmăritori pe Twitter, iar numele de utilizator are un rang de implicare mai scăzut de 23.936. De fapt, Jack Dorsey abia reușește să se claseze în primele 1 milion de tweet-uri reale.

Sursa: Social Blade

Comparând cifrele cu cele ale lui Elon Musk (@elonmusk), diferențele sunt majore:

Sursa: Social Blade

CEO-ul Tesla și SpaceX este în top 10 la nivel mondial, iar numele său are un rang de participare de top 100. Doar în ultimele 30 de zile, 3,7 milioane de oameni au început să îl urmărească pe Musk, această cifră este mai mult de jumătate din totalul celor care îl urmăresc pe Dorsey.

Din această perspectivă, se poate considera că Elon Musk este (sau va fi) mai reprezentativ pentru companie decât propriul său fondator.

Compania are o lungă istorie în angajarea de directori fără prea multă experiență pe platformă. Chiar și președintele recent ales și acum co-CEO al Salesforce (CRM.US) are doar 106.000 de urmăritori. El nu este ceea ce s-ar considera un utilizator puternic al platformei de socializare, în ciuda faptului că este un om de afaceri foarte influent astăzi.

CITESTE SI:  Romgaz propune acționarilor două variante de distribuire a dividendelor. Investițiile masive planificate pun presiune pe bugetul companiei

Parag nu are siguranța locului de muncă și cu siguranță nu își va păstra locul de muncă dacă Elon Musk va decide să vândă aceste acțiuni și să creeze o platformă competitivă. În mod ironic, noul CEO nu a mai postat pe Twitter din 16 martie, în timp ce tweetul anterior datează din 3 martie. Ca și înainte cu Jack, directorii nici măcar nu par să susțină rețeaua socială pe care o conduc în mod regulat. Ceva pe care Elon Musk l-a putut face practic fără nicio dificultate.

Lipsa veniturilor

Prețul acțiunilor au crescut cu 25% în baza acestor știri și cu 27,13% la sfârșitul sesiunii, probabil că investitorii se așteptau ca Musk, în combinație cu un fond de capital de risc, să facă un IPO pentru întreaga companie. Twitter a revenit la nivelul de 50 de dolari, în timp ce acțiunile s-au tranzacționat peste 70 de dolari vara trecută.

Prin evaluare, acțiunea se tranzacționează doar la un multiplu de 5 ori vânzări (EV/S), dar, interesant, multiplu este acum în conformitate cu cel al Meta Platforms (FB.US) și Pinterest (PINS.US).

TWTR EV/S

Sursa: Ychart

Problema importantă acum nu este multiplul acțiunilor. Problema este baza limitată de venituri a Twitter în comparație cu Meta Platforms (FB), spre exemplu.

Twitter nu a reușit să găsească metode bune de creștere a bazei de venituri, în ciuda faptului că are cea mai influentă rețea socială din lume împreună cu Meta. În ultimul deceniu, vechiul Facebook a crescut veniturile financiare de peste 23 de ori față de Twitter.

TWTR revenue

Sursa: Ychart

S-ar putea chiar să se întrebe care este legătura dintre lipsa de utilizare a Twitter de către directori și creșterea minimă a veniturilor de-a lungul anilor. La urma urmei, directorii par mai puțin interesați să folosească platforma și mai interesați să-l țină pe fostul președinte Donald Trump (un utilizator intens în trecut) departe de Twitter.

Analiștii estimează că veniturile Twitter vor crește cu aproximativ 20% în următorii doi ani, pentru a ajunge la 7,3 miliarde de dolari în 2023. Compania a estimat deja că veniturile vor ajunge la 7,5 miliarde de dolari.

Comunitatea analiștilor pare să aibă mari îndoieli dacă rețeaua de socializare va crește cu ritmuri puțin mai rapide decât cele ale Meta, mult mai mari decât cele care își propun să crească cu rate de 12%, respectiv 17%.

În special, se estimează că Meta va crește veniturile în acest an prin înmulțirea dimensiunii totale comparativ cu Twitter, rămânând puține scuze pentru rețeaua socială ca să nu depășească rata de creștere a veniturilor Meta.

Analiză tehnică

Prețul acțiunilor Twitter (TWTR.US) a ajuns să crească cu peste 27% la sfârșitul sesiunii. Investitorii se așteaptă la menținerea optimismului după recenta pauză a trendului descendent pe termen scurt, anticipat în avans de divergența pozitivă RSI.

Acum, investitorii par să își îndrepte privirea către zona de 58,5 USD, următorul punct de referință din perspectiva succesiunii maximelor în scădere și a suportului din septembrie 2021.

Sursa: xStation