BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Acțiunile acestor 10 companii ar putea rezista razboiului comercial dintre SUA și China

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Războiul comercial dintre SUA și China cântarește din ce in ce mai greu asupra economiei globale și este puțin probabil să se încheie în curând. Investitorii care doresc să se protejeze de daunele colaterale pe care tensiunile le-ar putea provoca, ar trebui să se orienteze catre actiunile acelor companii care furnizează servicii, chiar si cele din domeniul tehnologic și să le evite pe cele care produc bunuri, potrivit unui raport recent al Goldman Sachs.

Astfel, primele 10 acțiuni propuse de Goldman includ: Microsoft Corp. (MSFT), Amazon.com Inc. (AMZN), Alphabet Inc. (GOOGL), Berkshire Hathaway Inc. (BRK.B), Facebook Inc. (FB), JPMorgan Chase & Co. (JPM), Visa Inc. (V), Walmart Inc. (WMT), Mastercard Inc. (MA) și Bank of America Corp. (BAC).

Ce înseamnă asta pentru investitori?

O dată cu inceperea tensiunilor dintre cele două super puteri economice, analiștii de la Goldman Sachs au dezvoltat un fel de barometru al relatiilor comerciale americano – chineze cu ajutorul căruia au analizat fiecare etapă prin care a trecut acest conflict.

Concluzia la care au ajuns in prezent nu este una foarte îmbucurătoare, pe masura ce taxele s-au tot extins afectand mai multe companii din Statele Unite si implicit actiunile listate ale acestora. Dacă în luna aprilie barometrul a indicat o probabilitate de 80% ca un acord comercial să fie încheiat, in prezent această probabilitate s-a deteriorat și a ajuns acum la aproximativ 13%.

Reamintim ca Administratia Trump intentionează să introducă o taxa de 10% asupra unor bunuri chinezești în valoare de 300 de miliarde de dolari ce urmează să intre în vigoare la 1 septembrie. In replică, China a recurs la devalorizarea controlată a yuanului pana la o paritate de aprox 1 la 7, riscând ca războiul comercial să se transforme într-un război valutar.

CITESTE SI:  Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Economiștii de la Goldman cred de asemenea că este puțin probabil să se realizeze un acord comercial înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie anul viitor din SUA.

În timp ce analiștii băncii nu văd o recesiune care ar putea lovi economia Statelor Unite în viitorul apropiat, ei sugerează investitorilor să se protejeze prin rebalansarea portofoliilor către companii care furnizează servicii și mai putin către companii producătoare de bunuri.

Motivul? Companiile producatoare de bunuri (cum este de ex producatorul de telefoane mobile Apple) sunt mai expuse comerțului international datorită furnizorilor care se află in diferite piete, cum ar fi chiar China.

Acțiunile companiilor de servicii sunt mai putin sensibile la mediul internațional datorită faptului ca o parte importantă a costurilor de productie este de proveniență locală, fiind mai puțin expuse la potențialele represalii comerciale, decât companiile producătoare de bunuri”, au scris analiștii Goldman conduși de David Kostin, Chief U.S. equity strategist in cadrul băncii de investiții.

Mai mult de atât, actiunile firmelor de servicii au crescut cu 21% de la începutul anului, depășit deja pe cele producatoare de bunuri, care au crescut cu 16% in aceeași perioadă.

Totodată, de la începutul celui de-al treilea trimestru, serviciile au crescut cu 0,8%, iar bunurile au scăzut cu -0,9%. Firmele din servicii prezintă o creștere mai rapidă a vânzărilor și a câștigurilor, precum și marje brute mai stabile în comparație cu firmele din sectorul bunurilor.

De asemenea, Goldman propune investitorilor să se îndrepte către companii cu costuri ale forței de muncă mai mici, așteptându-se la reduceri suplimentare ale ratei dobânzii de către Rezerva Federală pe fondul unei economii în continuă creștere și o piață a muncii relativ tensionată care ar putea conduce la o presiune și mai mare asupra salariilor.

Foto credit: QuoteInspector.com


 

[ajax_load_more]