BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Acțiunile Tesla au scăzut după raportarea rezultatelor trimestriale, deși evoluția a fost mai bună decât anul trecut

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Producătorul american de mașini electrice Tesla (TSLA.US) a raportat rezultate financiare după sesiunea de ieri. Desi au fost mult mai bune decât cele de anul trecut, i-au dezamăgit pe analiști care se asteptau la o creștere mai puternică a veniturilor.

Scăderea acțiunilor Tesla poate afecta sentimentul general al indicilor bursieri, acțiunile pierzând aproape 6% înainte de deschiderea pieței.

Context trimestrial

• Venituri: 21,45 miliarde USD față de 21,96 miliarde USD estimat și 13,76 miliarde USD în Q2 2021

• Câștigurile pe acțiune (EPS): 1,05 USD față de previziunile de 0,99 USD

• Venit net: 3,33 miliarde USD față de 1,65 miliarde USD în Q3 2021

• Venituri din automobile: 18,69 miliarde USD (creștere cu 55% YoY)

• Costul veniturilor: 13,48 miliarde USD față de 10,52 miliarde USD în Q2

• Marja brută 27,9% (plat)

• Livrări: 343.000, producție: 365.000

banner investors day

Potrivit Tesla, un blocaj în lanțul de aprovizionare a slăbit rezultatele, la sfârșitul trimestrului, peste 20.000 de modele de mașini fiind în tranzit.

Directorii companiei au mai dezvăluit că provocările logistice determină conducerea să urmeze o nouă strategie de reducere a costurilor.

Potrivit companiei, livrările uriașe fac ca serviciile de logistică pentru companie să fie mai scumpe și mai greu de asigurat. Tesla intenționează să treacă la un ritm mai lin al livrărilor și, conform conducerii, sistematizarea logisticii va îmbunătăți costurile raportate trimestrial.

Potrivit anunțului companiei, principalul factor care limitează oportunitățile de creștere pe piața de mașini electrice vor fi întreruperile continue în lanțul de aprovizionare pentru pachetele de baterii, „atât pe termen mediu, cât și pe termen lung”.

Aceasta înseamnă că îmbunătățirea în acest domeniu nu este vizibilă la orizont. Segmentul de mașini electrice al Tesla concurează pentru aprovizionarea cu celule cu alți producători de vehicule electrice și cu propria sa divizie de „stocare de energie”.

banner investors day

O victimă a propriului succes?

Compania a raportat profit operațional, flux de numerar și venituri record. Totuși, acestea din urmă au venit cu 500 de milioane de dolari sub așteptările analiștilor de pe Wall Street, ceea ce a fost suficient pentru a determina scăderea cotației.

Compania se așteaptă invariabil să mențină o rată de creștere de 50% a livrărilor anuale pe termen lung, dar nici acest lucru nu a fost suficient pentru a opri scăderile.

Acțiunile companiei par extrem de sensibile la orice fel de știri negative. Potrivit analiștilor Wedbush Securities, presiunea de a „demonstra” valoarea pe care o susține Tesla începe să pună presiune pe Musk și pe echipa sa.

Mulți investitori, în ciuda performanței solide a Tesla, încep să creadă că „faza euforică” de creștere a companiei s-a încheiat și că ritmul de creștere a veniturilor cu câteva zeci de procente nu mai „șochează piața” în mod pozitiv.

Acțiunea a pierdut mai mult de 35% de la începutul anului, față de o scădere de aproape 22% a indicelui S&P 500, în mod semnificativ scăderea vine după doi ani de câștiguri uriașe.

Creșterea concurenței pe piața de mașini electrice, interesul lui Musk pentru achiziția de 44 de miliarde de dolari a Twitter și finanțarea probabilă a preluării cu acțiuni Tesla, știrile negative referitoare la modulul de conducere automată a mașinilor și, în final, prezentarea controversată a robotului Optimus sunt responsabile pentru deteriorarea sentimentului referitor la acțiunile companiei.

CITESTE SI:  SIPEX: avans de 4% al cifrei de afaceri, susținut de vânzările din canalul B2B

Va salva Tesla evaluarea sa bursieră?

Elon Musk a anunțat un program masiv planificat de „răscumpărare” de acțiuni Tesla cuprins între 5 și 10 miliarde de dolari, o inițiativă care așteaptă aprobarea oficială din partea consiliului de administrație al companiei.

Răscumpărarea de acțiuni ar avea loc încă de anul viitor și ar putea salva o mare parte din sentimentul din jurul companiei. De obicei, se consideră că firmele își răscumpără propriile acțiuni atunci când cred că sunt subevaluate.

Conform informării lui Musk cu privire la o conferință telefonică cu analiștii, consiliul de administrație este de acord să efectueze răscumpărarea, iar Tesla are potențialul de a performa bine într-un mediu de recesiune, făcând programul să pară cu atât mai mult o mișcare strategică. Programul de răscumpărare de acțiuni ar urma să înceapă anul viitor.

Predicții ”magice” de Elon Musk

Miliardarul a comentat cu optimism rezultatele, evidențiind fabricile care funcționează la capacitate maximă și cererea continuă și puternică de mașini electrice.

El a subliniat circumstanțele macro dificile din Europa și China, care sunt împovărate de criză, și le-a pus în contrast cu economia americană încă sănătoasă, despre care Musk crede că este împovărată de creșterea agresivă a ratelor de dobândă de către Fed, dar miliardarul se așteaptă ca bancherii centrali să renunțe recent la ciclul de înăsprire monetară.

Musk a subliniat că, în opinia sa, Tesla este capabilă să genereze o cantitate semnificativă de numerar chiar și în contextul unei recesiuni dureroase.

A existat, desigur, și o parte pentru fanii ”înfocați”: miliardarul a declarat că în cele din urmă Tesla va valora mai mult decât Apple și Saudi Aramco la un loc, dar drumul pentru a realiza acest lucru nu va fi ușor….

El a subliniat că prognoza sa nu include producția planificată de roboți Optimus. Tesla ar trebui să-și mărească capitalizarea bursieră de 8 ori pentru a egala valoarea însumată a celor două companii din prezent.

Dacă aceasta ar fi urmată de livrări (și vânzări) de mașini de 8 ori mai multe, Tesla ar trebui să livreze pieței volume în apropiere de 9 milioane de mașini pe an, ceea ce este comparabil cu performanța actuală a Grupului Volkswagen (8,9 milioane de livrări în 2021).

Sursa: CNBC

Tesla a continuat să obțină cea mai mare parte a veniturilor sale din vânzările de mașini ]n timp ce serviciile și stocarea energiei reprezintă aproximativ 10% din venituri.

În al treilea trimestru al anului, Tesla a adăugat alte 41 de noi locații sub formă de facilități de servicii și magazine, o creștere trimestrială de 6%.

Compania are 728 de locații unde furnizează servicii mecanice și o flotă de 1.532 de mașini utilizate de tehnicieni de service mobil. Vânzările de mărfuri marca Tesla, reparații auto și taxe de ]ncarcare la stațiile de supraalimentare Tesla au crescut la 1,65 miliarde de dolari.

Unitatea de aprovizionare și stocare a energiei Tesla a fost responsabilă pentru venituri de 1,12 miliarde de dolari (baterii de rezervă, panouri solare).

Tesla s-a lăudat de asemenea cu o cerere uriașă pentru servicii de stocare a energiei care depășește capacitatea logistică a companiei, compania instalând sisteme cu o capacitate de stocare de 2.100 mWh în Q3.