BET
8443.65
-1.18%
BET-TR
14081.29
-1.17%
BET-FI
41367.81
-1.54%
BETPlus
1264.93
-1.17%
BET-NG
650.45
-0.61%
BET-XT
771.12
-1.08%
BET-XT-TR
1292
-1.07%
BET-BK
1651.65
-0.7%
ROTX
17477.71
-1.23%

Alertă de piață: La ce să ne așteptăm de la întâlnirea BCE?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

• BCE a decis să majoreze programul de achiziții de obligațiuni

• Investitorii vor să audă comentarii cu privire la hotărârea instanței germane

• EURUSD, DE30 se apreciază înaintea ședinței

BCE a lansat Programul Pandemic de achiziție de urgență la începutul acestui an, dar așteptările sunt mai ridicate. Se estimează ca speranțele să fie confirmate în cadrul ședinței de joi. Ce va face BCE și care va fi impactul asupra piețelor?

Se așteaptă ca PEPP să fie majorat

Principala așteptare de la BCE este creșterea dimensiunii programului de cumpărare de obligațiuni, program etichetat cu acronimul PEPP. Programul are un plafon de 750 de miliarde de euro, iar piețele se așteaptă ca BCE să crească această limită cu 500 de miliarde. Acest lucru este considerat crucial pentru susținerea piețelor de obligațiuni guvernamentale din Zona Euro.

Ratele vor rămâne neschimbate

BCE a menținut ratele de depozit negative chiar înainte de pandemie și a evitat să le reducă. Nu există nicio așteptare pentru o astfel de măsură deoarece achizițiile de obligațiuni sunt considerate mai eficiente pentru menținerea primelor de risc scăzute în toată Zona Euro. Reducerea ratei ar fi negativă pentru euro.

CITESTE SI:  Analiză Saxo Bank: Visul european de relocare a producției din China este departe de a deveni realitate

Va comenta Lagarde cu privire la hotărârea curții germane?

Hotărârea curții germane a pus sub semnul întrebării unele achiziții de obligațiuni ale BCE (dar nu în cadrul PEPP), iar investitorii vor dori să audă de la președintele BCE dacă această hotărâre are vreo implicație în derularea politicii monetare. Piața presupune că nu vor exista consecințe.

Impactul în piețe

Piețele europene au câștigat puternic și așteptările la o acțiune coordonată (atât fiscală, cât și monetară) este un factor important. În mod normal, extinderea politicii este considerată negativă pentru monedă, dar de această dată eșecul de extindere a programului ar pute fi considerat un risc pentru euro și, evident, și pentru DE30. Piețele au inclus creșterea PEPP și se așteaptă ca BCE să ia o asemenea decizie.