BET
17015.29
0.26%
BET-TR
35304.66
0.26%
BET-FI
60449.01
0.67%
BETPlus
2513.76
0.28%
BET-NG
1215
0.02%
BET-XT
1448.83
0.22%
BET-XT-TR
2972.37
0.22%
BET-BK
3127.29
0.22%
ROTX
37348.84
0.21%


AMD se așteaptă la o scădere a veniturilor, tragând in jos acțiunile companiilor de semiconductori

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Cunoscutul producător american de cipuri Advanced Micro Devices (AMD.US) a avertizat investitorii cu privire la o scădere a veniturilor în al treilea trimestru din 2022 din cauza cererii mai slabe de pe piața PC-urilor și a agravării problemelor cu lanțurile de aprovizionare.

Compania a scăzut previziunile, acțiunile prabușindu-se cu aproape 14% la finalul ședintei de tranzacționare de vineri.

• Veniturile din Q3 vor fi de aproximativ 5,6 miliarde USD față de previziunile anterioare de aproximativ 6,7 miliarde USD
• Veniturile de pe piața clienților au scăzut cu 40% YoY la aproximativ 1 miliard de dolari
• AMD a raportat o marjă brută non-GAAP de aproape 50%, față de o așteptare anterioară de 54%
• Veniturile din Gaming (14% YoY) și Data Center (45% YoY) au crescut
• Achiziția Xilinx la începutul anului s-a dovedit a fi un succes pentru AMD, generând venituri de 1,3 miliarde USD pentru companie.

In al doilea trimestru AMD a presupus o abatere de maximum 200 de milioane USD în estimările viitoare ale veniturilor, diferența de aproape 1 miliard este, de asemenea, o surpriză pentru companie, existâmd în prezent o corecție semnificativă a stocurilor care are loc pe piața generală de computere.

Merită adăugat că până și previziunile anterioare ale AMD, care nu au fost „dovedite”, păreau destul de pesimiste, iar actualizarea lor afectează sentimentul deja slab al pieței de semiconductori.

Dacă vânzările trimestriale ale AMD se ridică la 5,6 miliarde USD, acestea vor reprezenta în continuare o creștere de aproape 29% față de Q3 2021, dar vor zgudui rata de creștere a veniturilor trimestriale.

Piața se aștepta ca AMD să depășească în continuare previziunile privind câștigurile și să mențină un ritm constant de creștere prin care acțiunile au suferit în mod deosebit recent din cauza evaluării exorbitante P/E.

CITESTE SI:  TopTech srl, parte din grupul Bittnet Systems, semnează un contract semnificativ pentru livrarea de echipamente IT

Stacy Rasgon, un analist al pieței de semiconductori la Bernstein, a avertizat investitorii cu privire la o deteriorare a imaginii pieței semiconductorilor, în care prețurile acțiunilor producătorilor de cipuri Intel, Taiwan Semiconductors, AMD și Samsung din Coreea vor suferi.

Graficul arată o creștere a spread-urilor CDS pe 5 ani (credit default swap) pentru companiile de tehnologie, ilustrând creșterea inclusă în preț a riscului de nerambursare a obligațiunilor și instabilitatea financiară în rândul acțiunilor tehnologice din SUA. Am observat o creștere la fel de rapidă în timpul crizei financiare din 2008 – 2009. Sursa: Refinitv, Topdowncharts

Acțiunile Intel (INTC.US), Taiwan Semiconductors (TSMC.US) și Nvidia (NVDA.US) au scazut de asemenea vineri, raportând deja pierderi trimestriale de până la 400 de milioane USD din cauza sancțiunilor americane pe piața tehnologică din China care includ interzicerea exporturilor de tehnologie și acordarea de licențe restrictive. Dell (DELL.US) și HP (HPQ.US) pierd, de asemenea, teren.

De asemenea, Samsung a pierdut, arătând prima scădere a câștigurilor trimestriale din 2019. Reducerile prognozate par îngrijorătoare în contextul viitorului sezon de câștiguri. Profitul gigantului coreean i-a surprins pe analiști, scăzând cu 31,7% an/an, pe fondul inflației care a afectat cererea de smartphone-uri, electrocasnice și cipuri.

Mai mult, Statele Unite intenționează să mute o parte din producția de semiconductori din Taiwan la Phoenix, Arizona. Acordul Taiwan Semiconductors din mai 2020, evaluat inițial la 12 miliarde USD, este acum discutat pe scară largă în SUA, care s-au confruntat cu provocarea logistică de a diversifica lanțul de aprovizionare cu tehnologie critică și de a recrea producția internă.

Riscul de recesiune crescut, inflația încă ridicată și un dolar puternic erodează marjele sectorului tehnologic și cresc costurile de finanțare, acțiunile companiilor fiind afectate de fluxurile de datorii și pot fi deosebit de vulnerabile în această perioadă, susceptibile de a reduce cheltuielile și de a reduce expunerea la risc suplimentar.