BET
17703.59
-0.88%
BET-TR
38564.96
-0.88%
BET-FI
58449.3
-0.61%
BETPlus
2624.87
-0.91%
BET-NG
1255.83
-0.47%
BET-XT
1508.38
-0.93%
BET-XT-TR
3234.31
-0.92%
BET-BK
3280.65
-1.12%
ROTX
38886.52
-0.92%

Analiză companii de creștere: Nvidia, unul dintre cei mai importanți producători de placi grafice și circuite integrate

Autor: Financial Market
3 min

Nvidia Corporation (NVDA.US), o companie multinațională specializată în dezvoltarea de unități de procesare grafică (plăci grafice) și tehnologii de circuite integrate pentru companii, computere personale și dispozitive mobile, a avut o performanță pe piață total contrară contextului curent generat de problemele de furnizare ale semiconductorilor și microcipurilor.

O perspectivă concisă referitoare la companie și evenimentele recente

Unul dintre factorii care au făcut ca această companie, încă expusă 100% problemei, să fie complet desensibilizată, este motivul cererii ridicate din ultimele trimestre pentru plăcile sale grafice care se remarcă ca lideri pe piața computerelor personale, în primul rând datorită utilizării acestor componente pentru jocuri video.

Dar cea mai recentă serie de plăci grafice numite RTX 30, caracterizată prin faptul că este vârful de gamă al companiei, a fost scoasă din producție deoarece aceste plăci au fost utilizate pentru a obține puterea de minare necesară pentru criptomonede. Recent a fost luată în calcul relansarea acestei serii de plăci grafice cu o limitare software pentru minerit.

De ce? Ei bine, pentru că scopul plăcilor grafice este utilizarea în domeniul jocurilor video, în timp ce cererea de criptomonede a denaturat clientul țintă, generând o piață secundară speculativă unde plăcile grafice sunt revândute mult peste prețul lor inițial.

Aproape de a fi lider în sectorul său

În ceea ce privește rezultate sale viitoarele, compania a declarat oficial că rezultatele pentru trimestrul respectiv ar putea depăși perspectivele pe care le aveau pentru primul trimestru al anului fiscal 2022.

Deși am aflat recent că Regatul Unit este împotriva procesului de achiziție pe care NVIDIA îl desfășoară în jurul ARM, achiziție care ar însemna cea mai mare afacere hardware din ultimul deceniu prin eliminarea unuia dintre principalii concurenți ai NVIDIA din Marea Britanie.

Unul dintre contextele în care guvernul britanic se opune acestei operațiuni este cauzată de o anumită sensibilitate cu privire la securitatea națională și ar putea întârzia acordul până anul viitor.

Fundamente

Concentrându-se pe rezultatele companiei, caracterizate prin creșterea semnificativă în fiecare trimestru, cu excepția corecțiilor observate în cursul anului 2019, compania a crescut în termeni procentuali de două cifre chiar și peste 50% conform ultimului raport trimestrial, care a arătat o creștere de 52,7% YoY.

CITESTE SI:  iHunt a atins pragul de 100 locații de încărcare mașini electrice prin platforma iHunt EV

Nici trimestrul precedent nu a fost neglijabil, arătând o creștere de 47,5% YoY. În perioadele anterioare anului 2019, de asemenea, observăm creșteri anuale chiar de peste 45%, așa cum putem vedea în tabelul de mai jos:

Source: NVIDIA earnings release

Putem observa o creștere similară a profitului pe acțiune, precum și a corecțiilor observate în cursul anului 2019. Mult mai modest în unele trimestre, chiar și așa, vedem chiar o creștere a câștigurilor de aproape 100% în 2018, în timp ce în trimestrele pe care le-am observat în cursul anului 2020 și cu excepția primului trimestru cu o ușoară creștere de 1,2%, restul cu ultimul publicat la sfârșitul anului, câștigurile pe acțiune au crescut cu 52,6% față de anul precedent.

Sursa: factset

Eficiența NVIDIA în ceea ce privește scara economică poate fi observată în comparație cu concurenții săi. Intel, care câștigă de cinci ori mai multe venituri și are de 10 ori mai mulți angajați, are o capitalizare de piață cu aproape 30% mai mică decât NVIDIA, aceeași situație se întâmplă cu Broadcom, care are puțin sub dublul veniturilor și câțiva angajați în timp ce capitalizarea sa de piață este aproape jumătate din NVIDIA.

Deși includem AMD în comparații, este doar complementar, deoarece această companie s-a orientat în principal pe procesoare și are jumătate din venit și aproximativ același număr de angajați, capitalizarea sa de piață este de 25% din capitalizarea de piață a NVIDIA.

O perspectivă tehnică asupra prețului acțiunii

Acțiunile se tranzacționează într-un interval de la sfârșitul lunii august. În ultimele 8 luni, pe parcursul acestei evoluții laterale, prețul a avut două spargeri false, una pozitivă și una negativă, după care a continuat să tranzacționeze din nou în același interval. În cele din urmă, săptămâna trecută, spargerea decisivă a rezistenței a dus la marcarea unui nou maxim istoric la 648,33 dolari pe acțiune.

Sursa: xStation5

Folosind ultima corecție majoră de la 613,26 dolari la 462,24 dolari, calculând o retragere Fibonacci  de la 161,8% pe această mișcare, se poate estima un impuls „abc” cu o țintă de 730,12 dolari pe acțiune. Evenimentele recente legate de respingerea de către Marea Britanie a achiziției ARM ar putea accelera mișcarea spre retragerea „b” a impulsului din acest ansamblu.