BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Aversiunea față de risc crește în randul investitorilor din cauza războiului comercial

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Pentru piețele financiare, noua săptămână a început pesimist, deoarece Guvernul Chinez își pune întrebarea dacă mai are rost să continue negocierile comerciale cu SUA sau nu, după ce Donald Trump a impus din nou taxe de 300 de miliarde de dolari mărfurilor importate, potrivit The South China Morning Post, referindu-se la un comentariu publicat în cotidianul Economic Daily sâmbătă.

Acest comentariu mai transmite că „statul chinez nu a fost deloc interesat de politica internă a SUA, și totuși aceasta a fost folosită cu multe scopuri de-a lungul timpului. Deoarece [SUA] continuă să semnaleze noi taxe, oare mai există necesitatea de a continua discuțiile comerciale în viitorul apropiat? ….. Totul va depinde de atitudinea SUA,” precizează o analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers. Reamintim că rata tarifară anunțată de 10% urmează să intre în vigoare la 1 septembrie.

Potrivit Bloomberg, între timp, guvernul chinez a cerut întreprinderilor sale de stat să suspende importurile de produse agricole americane, această mișcare fiind considerată drept represalii pentru taxele anunțate de Trump joia trecută.

În acest moment, întrucât companiile chineze de stat vor înceta să mai cumpere produse agricole americane, ne putem aștepta la o cerere crescută pentru acele tipuri de produse din Brazilia, unde se preconizează că prețurile vor crește.

În schimb, prețurile produselor agricole din SUA s-au depreciat la începutul acestei săptămâni, grâul fiind cu 1,8% în scădere, porumbul cu 1,3% și soia cu 0,7%.

Sursa: xStation5

După cum se poate observa in graficul de mai sus, cotația USDJPY a căzut sub linia de suport (cea portocalie) săptămâna trecută, mișcare ce nu a fost încă inversată până în prezent. Din acest punct de vedere, următoarea țintă a vânzătorilor ar putea fi 104.7.

Pe de altă parte, analiștii UBS au precizat că, deși majoritatea companiilor ar trebui să poată supraviețui escaladării tensiunilor, incertitudinea creată ar putea avea consecințe serioase asupra investițiilor viitoare și încrederii mediului de afaceri.

Mai mult de atât, pozitionarea defensivă a majorității băncilor centrale și menținerea pe o perioadă mai lungă a nivelului actual al dobânzilor va intretine o creștere artificială a pietelor de capital, in cea mai lungă perioadă de crestere din istorie.

CITESTE SI:  FED sub lupă: Jerome Powell prevede extinderea politicilor monetare restrictive

Considerăm că strategia Chinei în această escaladare a războiului comercial va fi de a încetini ritmul negocierilor fără un acord prealabil. Mai mult de atât, un razboi comercial extrem nu-l va ajuta probabil pe Trump la viitoarele alegeri prezidentiale din 2020.” a declarat Iris Pang, economist in cadrul ING, citat de FT.com.

Piețele reacționează

Având în vedere intensificarea tensionilor dintre SUA și China, nimeni nu ar trebui să fie uimit de scăderile majore suferite de piețele bursiere, cererea crescută pentru activele cu un grad scăzut de risc și sentimentul pesimist general.

Ca urmare a comentariilor menționate mai sus, indicele Hang Seng a scăzut deja cu 2,85%, NIKKEI cu 1,74%, în timp ce Shanghai Composite s-a depreciat cu 1,62%.

In Europa, toți indicii pietelor principale se tranzacționează in scădere in apropierea inchiderii ședinței de azi: FTSE100 -2,6%, DAX -1,85%, Eurostoxx -2%, in timp ce indicele bursei franceze CAC40 pierde 2,2%.

Nici peste ocean lucrurile nu stau mai bine, acțiunile din componența indicelui Dow Jones (-2,22%) și S&P 500 (-2,28%) consemnând scaderi abrupte: Apple -4,5%, IBM -3,9%, Intel -3,5%, Microsoft -3% JP Morgan 2,73% in timp ce Caterpillar si Boeing au scazut cu peste 2%.

Analizând piețele de mărfuri, se poate observa, de asemenea, o inversare a evoluțiilor metalelor industriale, minereul de fier depreciindu-se cu aproape 7% la momentul scrierii articolului.

Prețurile petrolului (ambele categorii) se tranzacționează cu aproape 1,5% mai jos, în timp ce prețul aurului crește cu 1,5%, iar argintul cu peste 2%.

Pe piața FX, yenul japonez se remarcă cel mai mult, fiind cu 0,6% în creștere în raport cu dolarul american, semn al cererii crescute pentru activele cu grad scăzut de risc. Francul elvețian se tranzacționează, de asemenea, cu 0,3% în creștere față de moneda americană.


 

[ajax_load_more]