BET
14324.48
0.77%
BET-TR
29301.67
0.77%
BET-FI
53995.43
0.76%
BETPlus
2130.97
0.8%
BET-NG
1066.79
0.82%
BET-XT
1236.07
0.74%
BET-XT-TR
2505.71
0.73%
BET-BK
2671.85
1.09%
ROTX
31524.56
0.79%Banca centrală din Statele Unite a crescut rata dobânzii cu 0.25% și estimează alte 6 majorări de dobândă în 2022

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) al Fed a anunțat cea mai recentă politică monetară astăzi, la 20:00 ora României. FOMC a oferit o majorare a ratei de bază de 25pb, rata țintă a Fed Funds fiind acum în intervalul 0,25-0,50%, în conformitate cu așteptările pieței.

Prognoza medie a ratei dobânzii în dot-plot a crescut și sugerează acum că membrii Fed se așteaptă la o rată a dobânzii de 1,9% la sfârșitul lui 2022 și 2,8% la sfârșitul lui 2023. Graficul dot-plot din decembrie a indicat o așteptare mediană de 0,9%. Prin urmare, Fed vede un total de 6 majorări ale ratelor în acest an – în conformitate cu prețurile actuale de pe piață.

Graficul Dot-plot

Un nou grafic dot-plot a văzut așteptările medii pentru rata dobânzii la sfârșitul anului 2022 să crească la 1,9%, ceea ce înseamnă că membrii Fed se așteaptă la un total de 6 creșteri ale ratei în acest an (creșteri de 25 pb).

Prima a fost deja livrată și au mai rămas doar 6 întâlniri FOMC în acest an. Rețineți că aceasta este o prognoză medie, prin urmare, unii membri ai Fed se așteaptă ca ratele să fie majorate la fiecare întâlnire rămasă din 2022.

De asemenea, dot-plot a arătat așteptări medii pentru o rată de dobândă de 2,8% la sfârșitul anului 2023 și 2,8% la sfârșitul lui 2024, sugerând că ciclul de majorări va fi finalizat anul viitor.

Noul grafic dot-plot arată așteptări medii mai mari pentru ratele dobânzilor. Rețineți că mai mult de jumătate dintre membrii Fed se așteaptă ca ratele să fie majorate la fiecare întâlnire din acest an. Sursa: Fed

Prognoze economice

Odată cu decizia a fost lansat un nou set de previziuni macroeconomice. O concluzie importantă este că Fed vede o creștere mult mai mică a PIB-ului real în acest an, în comparație cu proiecția din decembrie – 2,8% în loc de 4,0%.

Creșterea reală a PIB-ului este așteptată să rămână neschimbată în 2023 și 2024, comparativ cu prognoza din decembrie, la 2,2 și, respectiv, 2,0%. Prognoza inflației pare interesantă.

În timp ce inflația PCE este așteptată să atingă 4,3% în 2022, în creștere de la 2,7% în proiecțiile din decembrie, aceasta este încă mult mai mică decât cifrele actuale. Previziunile pentru 2023 și 2024 au fost, de asemenea, ușor mai mari. Această creștere a inflației așteptate pentru 2022 poate explica prognoza mai slabă pentru PIB-ul real.

Fed prognozează un ritm mai lent de creștere a PIB-ului real în acest an pe fondul inflației mai mari. Sursa: Fed

Achiziții de active

CITESTE SI:  Certinvest primeşte premiul pentru administrarea celui mai performant fond de obligaţiuni din România

În timp ce investitorii sperau la câteva observații mai clare cu privire la reducerea așteptată a bilanțului, Fed nu a oferit mult mai multă claritate în această problemă. S-a spus că reducerea deținerilor de active va începe la o ședință viitoare, dar nu a fost specificat în ce ritm.

Puncte cheie ale conferinței de presă a Guvernatorului Powell

Remarci de deschidere

• Piața muncii este extrem de restrânsă, oferta de muncă rămânând redusă
• Creșterea salariilor este cea mai rapidă din ultimii ani
• Inflația este cu mult peste obiectivul Fed
• Întreruperile aprovizionării sunt mai mari și au un efect de durată mai lung decât era așteptat
• Creșterea prețului petrolului din cauza invaziei Ucrainei va pune și mai multă presiune ascendentă asupra inflației
• Fed își menține angajamentul față de obiectivul său de inflație de 2%, dar va dura mai mult pentru a reveni la țintă
• Fed intenționează să înceapă reducerea bilanţului – planul va fi anunțat la următoarea întâlnire

Riscul de recesiune nu este ridicat
• Toate argumentele indică o economie americană puternică
• Economia poate crește rapid chiar și cu mai puține măsuri de acomodare
• Economia este bine poziționată pentru creșterea ratelor
• Situația globală este foarte dinamică, prin urmare perspectivele se pot schimba la fiecare întâlnire
• Nu se poate exclude faptul că Fed va trebui să acționeze mai repede dacă situația se schimbă
• Inflația ar trebui să scadă în a doua jumătate a anului

Mișcările pieței în timpul conferinței de presă au fost destul de mici și, în mare măsură, au reprezentat inversări ale mișcărilor postdecizie. Dolarul american a pierdut câștigurile iar EURUSD se tranzacționează acum la nivelul la care se afla înainte de decizia FOMC.

Indicii americani au recuperat majoritatea pierderilor postdecizie, dar S&P 500 continuă să se tranzacționeze ușor mai jos. Aurul a început să-și revină din scăderea ulterioară anunțului deoarece dolarul american a început să piardă teren. În prezent, aurul se tranzacționează peste nivelurile dinaintea deciziei.

O concluzie cheie din întâlnirea FOMC de astăzi este că înăsprirea cantitativă poate începe la ședința din mai și că o creștere a ratei de 50 de puncte de bază în mai nu poate fi exclusă.