BET
16011.7
0.54%
BET-TR
33221.36
0.54%
BET-FI
57822.95
-0.88%
BETPlus
2376.63
0.51%
BET-NG
1144.97
0.37%
BET-XT
1368.93
0.36%
BET-XT-TR
2808.39
0.36%
BET-BK
2993.79
0.08%
ROTX
35653.36
0.23%Banca Națională anticipează înrăutățirea condițiilor de creditare pentru persoanele fizice acest trimestru

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Pentru primul trimestru al acestui an, băncile prognozează o înrautatire a standardelor de creditare atât în cazul creditelor ipotecare, cât și în cazul celor de consum, cele pentru companii mentinandu-se neschimbate, se arată intr-o analiza a Bancii Nationale.

La finalul anului trecut, bancile comerciale si instituții de credit au menținut la acelasi nivel standardele de creditare pentru împrumuturile imobiliare acordate populației dar le-au înăsprit marginal pe cele pentru creditele de nevoi personale.

In ceea ce priveste companiile, condițiile de creditare s-au menținut la un nivel constant raportat la trimestrul anterior.

In acelasi timp, cererea de imprumuturi a scăzut semnificativ pe ambele segmente de credite acordate populației. În cazul companiilor, la nivel agregat cererea de credite s-a menținut la un nivel constant față de trimestrul precedent, contrar așteptărilor inițiale ale băncilor care indicau o majorare a acesteia.

Pentru T1/2018, instituțiile de credit estimează menținerea constantă a cererii în cazul creditelor de consum, în timp ce în cazul creditelor ipotecare acordate populației este prognozată o creștere marginală a
acesteia.

In ceea ce priveste Programul Prima Casa 2018, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anuntat lansarea acestuia, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finantelor Publice, a acordului de distribuire pentru plafonul de 2 miliarde lei, urmand a se derula prin intermediul a 15 banci finantatoare : Bancpost, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

CITESTE SI:  Acțiunile Nvidia au crescut cu până la 14% după închiderea sesiunii de tranzacționare pe fondul unor rezultate trimestriale foarte bune

In ceea ce priveste IMM-urile, desi exista o disponibilitate crescuta a sectorului bancar de finantare a acestora, raman in continuare slab capitalizate si se bazeaza in special pe utillizarea creditului furnizor, desi standardele si conditiile de creditare s-au menținut constante comparativ cu trimestrul anterior. Nici cererea de credite nu a inregistrat modificari notabile, companiile mari preferand in continuare creditele de investitii pe termen lung, in timp ce companiile mici prefera imprumuturile pe termen scurt, in special pentru asigurarea capitalului de lucru.

Desi cresterea economica s-a reflectat asupra tuturor sectoarelor, atat de productie cat si de servicii, riscul asociat sectorului construcții este privit cu atentie de catre banci, avand vedere cresterea constanta a preturilor din aceasta ramura (mp construit, materiale de constructii, mana de lucru).

Foto: Elena Elisseeva | Dreamstime