BET
18042.59
0.54%
BET-TR
39292.33
0.52%
BET-FI
59167.26
0.14%
BETPlus
2673.38
0.52%
BET-NG
1278.58
0.31%
BET-XT
1539.44
0.59%
BET-XT-TR
3299.86
0.57%
BET-BK
3369.36
0.86%
ROTX
39628.22
0.54%

BCE a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară și majorarea programului de achiziții în regim de urgență (PEPP))

Autor: Financial Market
2 min

Banca Centrala Europeana a decis ieri, in sedința de politică monetară, cresterea pachetelor de sustinere a economiei europene prin noi achizitii de obligatiuni si mentinerea unei politici relaxate pentru a preveni o criza de proporții care se intrevede la nivelul blocului comunitar.

Astfel, pachetul aferent programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) va fi majorat cu 600 de miliarde EUR, până la o valoare totală de 1 350 de miliarde EUR.

Ca răspuns la revizuirea în sens descendent a inflației, în contextul pandemiei, pe parcursul orizontului de proiecție, expansiunea PEPP va relaxa în continuare orientarea generală a politicii monetare, sprijinind condițiile de finanțare în economia reală, îndeosebi pentru companii și gospodăriile populației.

Achizițiile vor continua să fie efectuate într-un mod flexibil în timp, la nivelul categoriilor de active și între jurisdicții. Aceasta permite Consiliului guvernatorilor să contracareze cu eficacitate riscurile la adresa transmisiei fără probleme a politicii monetare.

Totodată, orizontul achizițiilor nete efectuate în cadrul PEPP va fi extins cel puțin până la sfârșitul lunii iunie 2021. În orice caz, Consiliul guvernatorilor va efectua achiziții nete de active în cadrul PEPP până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depășită.

Principalul aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul PEPP va fi reinvestit cel puțin până la sfârșitul anului 2022. În orice caz, reducerea progresivă în viitor a portofoliului PEPP va fi gestionată astfel încât să se evite o interferență cu orientarea adecvată a politicii monetare.

Evoluția EURUSD relevă o creștere incepând cu sfârșitul lunii Mai.

Mai mult de atât, achizițiile nete în cadrul programului de achiziționare de active (asset purchase programme – APP) vor continua, într-un ritm lunar de 20 de miliarde EUR, alături de achizițiile efectuate în cadrul pachetului temporar suplimentar în valoare de 120 de miliarde EUR, până la sfârșitul anului.

Consiliul guvernatorilor anticipează în continuare derularea achizițiilor nete lunare de active în cadrul APP atât timp cât va fi necesar în vederea consolidării impactului acomodativ al ratelor sale de politică monetară și încetarea acestora puțin înainte de a iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE.

Reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul APP va continua pe o perioadă extinsă după data la care Consiliul guvernatorilor va iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară.

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,50%. Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergență robustă a perspectivelor inflației către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecție, precum și reflectarea consecventă a acestei convergențe în dinamica inflației de bază.


 

[ajax_load_more]