BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Calendar economic: Ce informații vor mișca piețele financiare săptămâna aceasta?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Incetinirea ritmului de creștere a inflației din Statele Unite a reaprins pariurile că Rezerva Federală va diminua cadența cu care va opera noi majorari ale ratelor dobânzilor din piața monetară.

Investitorii se vor îndrepta acum către noi semne care să indice o încetinire a presiunilor inflaționiste. Ca atare, în centrul atenției va fi un alt set de date care cuprinde indicele prețurilor la producător, prețurile de export și import și vânzările cu amănuntul.

Primul este așteptat să crească cu 0,5% de la o lună la alta, ceea ce va duce la încetinirea ratei anuale a inflației la 8,3% de la 8,5%, în timp ce vânzările cu amănuntul vor crește cu 0,9% (lună pe lună), ceea ce sugerează faptul că consumatorii continuă să cheltuiască, în ciuda faptului că prețurile sunt tot mai mari.

Totodată, autorizațiile de construire din SUA și vânzările de case existente vor oferi indicii suplimentare cu privire la impactul creșterii ratelor dobânzilor asupra activității economice.

În plus, o mulțime de alte rezultate financiare trimestriale în special cele de la marii retaileri precum Home Depot, Walmart și Target, îi vor ajuta pe investitori să evalueze starea de sănătate a celei mai mari economii din lume.

În Regatul Unit, toate privirile se îndreaptă spre bugetul de toamnă al noului cancelar britanic Jeremy Hunt, care va indica probabil reduceri drastice ale cheltuielilor și creșteri de taxe pentru a umple golul fiscal de 50 de miliarde de lire sterline din finanțele publice ale țării.

Pe lângă declarația bugetară, calendarul economic al Marii Britanii este plin de date importante, inclusiv rapoarte cheie despre inflație, șomaj și vânzările cu amănuntul.

Datele privind prețurile de consum din Marea Britanie pentru octombrie sunt de așteptat să arate că inflația anuală va accelera la un nou maxim al ultimilor 40 de ani (10,6% de la 10,1% în septembrie), pe măsură ce prețurile reglementate la energie au crescut, în ciuda subvențiilor costisitoare.

CITESTE SI:  Transelectrica propune plata unui dividend de 0,28 lei pe acțiune din profitul anului 2023

În alte părți ale Europei, investitorii vor urmări indicele de sentiment economic Zew din Germania și datele preliminare ale PIB-ului din trimestrul III pentru mai multe țări, inclusiv Țările de Jos, Polonia și Rusia.

De asemenea, Eurostat va publica estimarea finală a PIB-ului din trimestrul III și a ratei inflației pentru Zona Euro, precum și balanța comercială, producția industrială și evoluția construcțiilor.

În Asia, Japonia este în frunte cu cifrele preliminare ale PIB-ului din trimestrul trei, urmate de rata inflației și balanța comercială pentru octombrie. Economia japoneză este de așteptat să fi crescut cu 0,3% în T3, prelungind trei trimestre consecutive de expansiune.

Între timp, China va publica producția industrială, vânzările cu amănuntul, evoluția prețului locuințelor și date privind investițiile fixe pentru octombrie.

În India, datele despre inflație din octombrie sunt de așteptat să arate că creșterea prețurilor cu amănuntul a încetinit pentru a se apropia mai mult de ținta superioară a Băncii Centrale, de 6%, în timp ce Ministerul Comerțului va publica date comerciale noi.

În altă parte, investitorii așteaptă deciziile privind rata dobânzii din partea autorităților monetare din Indonezia și Filipine. În Australia, minutele de la reuniunea din noiembrie a Reserve Bank Of Australia ar trebui să ofere mai multe perspective asupra cursului politicii monetare, după ce banca centrală a operat o majorare a ratei de doar 25 pb, mai mică decât se aștepta. Alte cifre cheie includ datele privind forța de muncă pentru octombrie și datele privind salariile pentru T3.