BET
14298.84
-0.48%
BET-TR
29243.16
-0.5%
BET-FI
52691.02
-0.79%
BETPlus
2127.18
-0.5%
BET-NG
1060.47
-0.7%
BET-XT
1232.63
-0.47%
BET-XT-TR
2498.33
-0.48%
BET-BK
2659.53
-0.51%
ROTX
31327.76
-0.72%Calendar economic: Evoluția inflației din Statele Unite va fi in centrul atenției investitorilor săptămâna asta

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Ne asteaptă o nouă săptămână încărcată cu date economice importante în Statele Unite unde vom afla evoluția ratei inflației pe luna octombrie, urmată de mai multe discursuri ale oficialilor Fed și de alegerile intermediare.

În Europa, investitorii vor monitoriza rata de creștere a PIB-ului din trimestrul III al Regatului Unit și vânzările cu amănuntul pentru zona euro. În cele din urmă, China urmează să publice cifrele privind comerțul exterior și ratele inflației și ratele PIB din Indonezia, Malaezia și Filipine pentru T3.

Începem cu Statele Unite ale Americii unde raportul asupra inflației din luna octombrie va fi urmărit îndeaproape (10 nov 2022). Inflația generală este așteptată să crească cu 0,7% față de luna septembrie, dar vom vedea o încetinire a ratei anuale a inflației la 8,0% de la 8,2%.

De asemenea, inflația de bază a crescut probabil cu 0,5% față de luna precedentă, dar în scădere față de aceeasi perioadă a anului trecut (6,5% de la 6,6%).

Totodată, mai multe discursuri ale oficialilor FED sunt așteptate să ofere o perspectivă suplimentară asupra planului de înăsprire a politicii monetare.

Săptămâna viitoare se publică și citirea preliminară a sentimentului consumatorilor din Michigan pentru luna noiembrie. În plus, Statele Unite vor organiza alegeri la jumătatea mandatului care vor avea în centrul atenției controlul Senatului și Camerei Reprezentanților, precum și asupra legislativului.

 

În America de Sud, Brazilia va raporta evoluția vânzărilor cu amănuntul, inflația și cifrele de încredere în afaceri. Mexicul va afișa cifrele privind încrederea consumatorilor, inflația și producția industrială.

În Europa, Regatul Unit va publica estimarea preliminară a creșterii PIB în trimestrul al treilea, împreună cu producția industrială, comerțul exterior și producția în construcții.

Economia Marii Britanii s-a contractat cel mai probabil în T3, după cinci trimestre consecutive de creștere. Se preconizează că și contracția lunară a PIB-ului se va dubla în septembrie față de august, iar perspectivele pentru următoarele luni nu arată nicio speranță de îmbunătățire.

CITESTE SI:  Analiză Visa - Procesatorul de plăți care a atins un nou maxim istoric

În alte părți ale Europei, vânzările cu amănuntul din zona euro și-au revenit probabil în septembrie după o scădere de trei luni, iar producția industrială din Germania este, de asemenea, prognozată să se redreseze ușor.

Alte date de urmărit includ: indicatorii PMI de construcții, cifrele finale ale inflației din Germania și evoluția contului curent, balanța comercială a Franței, rata inflației în Rusia, rata șomajului în Elveția și activitatea industrială și rata șomajului în Turcia.

În Asia, toți ochii sunt ațintiți pe evoluția ratei inflației din octombrie în China, care se așteaptă să încetiească după ce a atins un maxim de doi ani în luna anterioară.

De asemenea, sunt așteptate date noi privind comerțul pentru perioada respectivă, creșterea atât a importurilor, cât și a exporturilor urmând să încetinească.

În Japonia, investitorii vor urmări îndeaproape rezumatul opiniilor Bank of Japan după ce guvernatorul Kuroda a sugerat posibilitatea de a flexibiliza politica de control a curbei randamentelor obligațiunilor japoneze, marcând o schimbare neobișnuită către normalizarea politicii monetare. De asemenea, este așteptat contul curent al Japoniei pentru luna septembrie.

În India, datele cheie includ balanța comercială pentru octombrie și producția industrială pentru septembrie. În altă parte, investitorii așteaptă datele privind PIB-ul din T3 pentru Malaezia, Indonezia și Filipine și cifrele șomajului pentru Coreea de Sud.

În Australia, încrederea consumatorilor pentru luna noiembrie și încrederea în evoluția afacerilor pentru octombrie ocupă centrul atenției. În Noua Zeelandă, este așteptat indicatorul PMI BusinessNZ pentru octombrie.