BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Calendar economic: Începutul lunii decembrie aduce informații noi despre evoluția pieței muncii din SUA și rata inflației din Zona Euro

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna aceasta va fi plină de informații pentru investitori, inclusiv raportul NFP din Statele Unite privind numarul locurilor de muncă nou create în sectorul non-agricol și mai multe discursuri ale oficialilor Fed, inclusiv cel al președintelui Jerome Powell, la Brookings Institution.

Prognoza indică faptul că economia americană va adăuga 200.000 de noi locuri de muncă in noiembrie, șomajul rămânând la 3,7%. De asemenea, creșterea medie a câștigului orar se presupune că a încetinit la 0,3%.

În plus, va fi interesant să urmărim și a doua estimare pentru PIB-ul din trimestrul al treilea, rezultatele corporative, indicele prețurilor PCE, veniturile și cheltuielile personale, indicatorul PMI ISM Manufacturier și încrederea consumatorilor.

De asemenea, sezonul de câștiguri în curs va oferi informații suplimentare despre rezultatele trimestriale ale unor companii precum Pinduoduo, Intuit, Workday, Salesforce, Synopsys și Dollar General.

În America de nord, Canada va publica raportul privind PIB-ul și șomajul din al treilea trimestru în timp ce Brazilia va raporta și cifrele PIB pentru perioada iunie-septembrie.

În Europa, atenția se va îndrepta către ratele preliminare ale inflației pentru zona euro, Germania, Italia și Spania. Prețurile de consum din blocul comunicat au ajuns probabil cu 10,4% în noiembrie, scăzând de la un avans de 10,6% în octombrie și marcând prima încetinire din iunie 2021.

În același timp, prețurile de producție din regiune sunt prognozate să scadă pentru prima dată din luna mai 2020. Datele șomajului pentru marile economii europene vor fi, de asemenea, în centrul atenției, alături de indicatorii PMI de producție.

Mai multe țări, inclusiv Franța și Italia, vor actualiza cifrele PIB din trimestrul III, în timp ce Elveția și Turcia vor publica citiri preliminare.

CITESTE SI:  Evoluții bursiere: Perspectivele de reducere ale dobânzilor aduc creșteri pe bursele internaționale

Alte date de urmărit includ: sondajul de afaceri în zona euro, comerțul intern și internațional în Germania, inflația și vânzările cu amănuntul din Elveția.

În Regatul Unit, calendarul economic va fi mai puțin aglomerat, doar indicatorii monetari ai Băncii Angliei, prețurile locuințelor la nivel național și indicatorii PMI de producție urmând să fie publicați.

Investitorii vor urmări, de asemenea, o întâlnire a OPEC și a țărilor non-OPEC, după ce un raport al Wall Street Journal de la începutul acestei luni a sugerat că o creștere a producției de petrol a fost pe agendă.

În Asia, toți ochii sunt ațintiți asupra cifrelor PMI ale producției din China în luna noiembrie pentru a vedea unde se află activitatea fabricilor, deoarece oficialii din cea de-a doua tară ca putere economică din lume au impus blocaje pe scară largă din cauza pandemiei în importante centre industriale.

În Japonia, informații cheie includ încrederea consumatorilor pentru noiembrie și rata șomajului, vânzările cu amănuntul și producția industrială pentru octombrie.

În India, accentul se va pune pe datele de creștere a PIB-ului din trimestrul III, urmate de PMI de producție pentru noiembrie.

O săptămână plină de date economice include, de asemenea, indicatorii PMI din noiembrie ăn Coreea de Sud, balanța comercială și rata inflației, rata inflației din Indonezia și datele comerciale din Thailanda pentru octombrie.

În Australia, este de așteptat ca citirea lunară a indicelui prețurilor de consum să arate că inflația a urcat la 7,4% în octombrie. Alte informații includ indicele Ai Group Manufacturing pentru noiembrie și datele privind autorizațiile de construire și evoluția creditelor pentru locuințe din octombrie. În Noua Zeelandă, investitorii așteaptă indicatorul de încredere în afaceri pentru noiembrie.