BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Calendarul economic al săptămânii va fi dominat de evoluția ratei inflației din SUA și mai multe discursuri ale oficialilor Fed

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna aceasta va fi deosebit de importantă din perspectiva datelor economice, pe măsură ce investitorii vor urmări și analiza evoluția indicelui prețurilor de consum și indicele prețurilor la producator pe luna ianuarie publicat de Departamentul Muncii din Statele Unite.

Este de așteptat ca inflația generală să fi crescut doar cu 0,5% de la o lună la alta în ianuarie, ceea ce va conduce la o încetinire a ratei anuale la 6,2% de la 6,5%.

Indicele prețurilor de consum de bază este așteptat să crească cu 0,4% față de luna precedentă, ducând rata anuală la 5,5%.

În același timp, economiștii estimează că prețurile la producător vor reveni pe creștere cu 0,4% lună/lună în ianuarie, rezultând o rată anuală de 5,4%.

De asemenea, vânzările cu amănuntul sunt prognozate să crească cu 0,9% de la o lună la alta, după două perioade consecutive de scădere.

Alte date care vor urma includ autorizațiile de construire, începerea de locuințe, producția industrială și prețurile de import și export.

În cele din urmă, după discursurile mai agresive din această săptămână cu privire la traiectoria ratei dobânzii de la mai mulți factori de decizie ai Fed, investitorii vor acorda o atenție deosebită perspectivelor oferite de președintele Fed din Cleveland, Loretta Mester, și de președintele Rezervei Federale din St. Louis, James Bullard.

În ceea ce privește rapoartele cu câștigurile companiilor, Coca-Cola, Cisco Systems și Deere & Company sunt printre cele mai importante care vor publica rezultatele financiare trimestriale.

În Regatul Unit, investitorii așteaptă rapoarte cheie despre evoluția locurilor de muncă, inflație și vânzări cu amănuntul.

Se estimează că prețurile de consum vor scădea cu 0,4% de la o lună la alta pentru prima dată în ultimul an, împingând inflația anuală la 10,2%, minimul ultimelor 4 luni.

CITESTE SI:  Buget Medlife 2024: Trecere pe profit net și creșterea veniturilor cu 18%

Între timp, rata șomajului s-ar putea să rămână neschimbată în T4, iar vânzările cu amănuntul urmează să înregistreze o a treia scădere lunară consecutivă în ianuarie.

În Europa, este posibil ca a doua estimare să confirme că economia zonei euro a înregistrat o creștere marginală a PIB-ului în T4 de 0,1%, cea mai slabă de la începutul anului 2021.

Alte țări, inclusiv Țările de Jos și Polonia, vor publica cifre preliminare ale PIB-ului pentru aceeasi perioadă. Datele suplimentare de urmărit includ balanța comercială a zonei euro, contul curent și activitatea industrială, preturile cu ridicata din germania, date privind PIB-ul din Rusia în 2022, rata inflației și producția industrială din Elveția.

Va fi o săptămână plină și în Japonia, cifrele preliminare ale PIB-ului ar putea reflecta o revenire a activității economice în ultimul trimestru, condusă de consumul privat și comerțul net.

Economia japoneză este de așteptat să se extindă cu 0,5% în trimestrul al patrulea, împingând rata anualizată la 2%. Comenzile de mașini și datele comerciale vor fi de asemenea publicate, creșterea exporturilor fiind prognozată să scadă.

În India, inflația ar putea accelera la 5,9% de la 5,7% iar în China, banca centrală va anunța rata dobânzii la facilitatea de creditare pe termen mediu.

Tot în Asia de sud-est, se estimează că atât banca Indoneziei cât și banca din Filipine vor menține stabile ratele dobânzilor cheie. în centrul atentiei vor fi și cifrele finale ale PIB-ului și date comerciale pentru Singapore și exporturile și importurile pentru Indonezia.

În Australia, toți ochii vor fi ațintiți asupra datelor privind ocuparea forței de muncă din luna ianuarie. Se anticipează că economia Australiei a adăugat 20.000 de locuri de muncă, redresându-se după o pierdere de 14.600 în decembrie, dar lăsând rata șomajului constantă la 3,5%.