BET
16046.65
0.21%
BET-TR
33292.05
0.21%
BET-FI
58212.93
-0.56%
BETPlus
2382.05
0.21%
BET-NG
1149.31
0.09%
BET-XT
1372.38
0.1%
BET-XT-TR
2815.31
0.1%
BET-BK
3001.6
-0.13%
ROTX
35747.85
0.03%Care sunt principalele tendințe pe piața tranzacțiilor din România

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

Cea de-a doua ediție a evenimentului MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT, dedicat tranzacțiilor din România și principalilor jucători din domeniu, a prilejuit discuții între consultanți, reprezentanți ai fondurilor de investiții, ai fondurilor de pensii, ai instituțiilor financiare, avocați specializați în tranzacții și antreprenori.

Principalele concluzii ale panel-urilor:

» e nevoie de stabilitate și predictibilitate în contextul în care Brexit-ul, răcirea relațiilor comerciale dintre SUA și China, dar și surprizele neplăcute de pe plan local, precum OUG 114, au afectat mediul de afaceri românesc anul acesta

» economia locală va crește într-un ritm mai lent în 2020, dar datele actuale nu anticipează o criză majoră iminentă

» am putea vedea IPO-uri și de equities, dacă va fi stabilitate pe plan politic

» BERD: pariul câștigător în România următorilor ani – infrastructura și ieșirea pe piețele externe.

» până la finalul anului acesta, piaţa de fuziuni şi achiziţii din România ar putea atinge valoarea de 4 miliarde de euro

» sectoarele cu un volum mare de tranzacții, precum serviciile medicale&spitale, retail-ul și construcțiile își vor menține dinamica bună și în 2020

» activele cumulate la nivelul pilonului 2 și 3 de pensii au ajuns la valoarea de 13,5 miliarde de euro, iar ritmul de creștere îl depășește pe cel al bursei

» trend ascendent pe zona de obligațiuni

 

» preferința continuă să fie pentru fonduri dedicate instrumentelor cu venit fix.

 

România, între influențe locale și globale

Sunt schimbări mari la nivel mondial, precum Brexit-ul sau răcirea relațiilor comerciale SUA – China, dar și unele care au afectat în mod direct mediul de business local, potrivit lui Alex Reff, Country Managing Partner Deloitte România&Moldova

Dacă ne uităm la ce a însemnat impredictibilitatea și la surprizele de multe ori foarte neplăcute pe plan local, nu putem evita să menționăm unele politici publice de-a dreptul toxice pentru business, cum ar fi ordonanța de urgență 114. Este nevoie de stabilitate, de predictibilitate. Nu ne miră că evoluțiile au fost mai degrabă negative”, a arătat Alex Reff. 

În ceea ce priveşte creşterea economică, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România, a declarat că macroeconomiştii băncii estimează un avans de 3,5%-3,6% anul acesta, sub cel de 4% din 2018. 

Iar la anul, de asemenea, probabil mai puțin de 3%. Ne așteptăm la o încetinire graduală și această fază târzie a ciclului macroeconomic poate să continue câțiva ani, deci nu înseamnă că neapărat avem iminența unei crize majore”, a explicat Mihaela Bîtu.

Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori București, a declarat că „toată lumea preferă emisiunile de datorii – asta explică scăderea numărului de IPO-uri (oferte publice inițiale – n.r.). Potrivit reprezentantului BVB, „dacă contextul politic se stabilizează la anul, putem avea și IPO-uri de equities”, a spus Adrian Tănase.

Mihnea Crăciun, Deputy Head BERD pentru România, a vorbit despre pariul câștigător în România următorilor ani: infrastructura și ieșirea pe piețele externe.

Lucrăm la o strategie de țară pe care o vom adopta la începutul anului viitor și în care încercăm să ne focusăm pe sectorul public în construirea capacității de a finanța infrastructura și de a implementa infrastructura, iar în sectorul privat, pe capacitatea companiilor de inovare și de internaționalizare. Anul viitor, vom aduce o rețea mare de antreprenoriat în România – rețeaua Endeavor”, a anunţat reprezentantul BERD.

Piața de fuziuni și achiziții

Până la finalul anului, piaţa totală de fuziuni şi achiziţii din România, inclusiv tranzacțiile a căror valoare nu a fost făcută publică, ar putea atinge 4 miliarde de euro, a declarat Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance Deloitte România. 

În ultimii 4-5 ani, am remarcat o creștere a ponderii tranzacţiilor efectuate de investitorii financiari. În primele zece luni ale acestui an, cel mai activ sector din punctul de vedere al numărului tranzacțiilor a fost cel de real estate, urmat de pharma & healthcare și retail“, potrivit Ioanei Filipescu Stamboli.

Răzvan Butucaru, Partener Financial Advisory Services Mazars România, a vorbit despre tranzacţiile anunţate pentru anul viitor. 

În 2019, am văzut o dinamică mai bună în zona de servicii medicale şi spitale, cu un volum mare al tranzacţiilor, în zona de retail şi de construcții – probabil vor continua şi în 2020. România s-a mişcat mai bine în regiune, am avut mai multe tranzacţii decât Polonia“, a spus reprezentantul Mazars.

Tranzacții în piața de finanțare corporativă

Referitor la finanţările noi, cel mai mare sector finanţat este B2C, cu 40% din total, a spus Cristian Sporiș, Vicepreședinte Head of Corporate Banking Raiffeisen Bank România

CITESTE SI:  Johan Meyer, Fondul Proprietatea: Vom continua demersurile privind vânzarea participațiilor Fondului în Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom

Există partea de energie care nu a mai făcut niciun fel de investiţii de ani de zile. În afară de tranzacții de reașezare – unii intră, alții ies de pe piață, cum sunt în telecom, real estate, transport, vom vedea tranzacţii pe zona de sănătate, care este foarte eferverscentă, iar multiplii sunt mulţi pe zona de agricultură“, a arătat reprezentantul Raiffeisen Bank. 

Deși piața a „lâncezit“ din cauza incertitudinii legislative în primul trimestru, anul acesta arată cam la fel ca 2018, a spus lui Florin Ilie, Deputy CEO, Head of Wholesale Banking ING Bank România.

Potrivit acestuia, „undeva la 60% din finanțarea corporatistă este intercompany, nu se vede aici, se vede în bilanțul companiilor mamă și intercompany România, iar 40% se vede în bilanțul companiilor băncilor din România.

România are cel mai mic număr de companii la mia de locuitori din Europa, iar finanțarea este pe un trend ascendent, datorită nevoilor din ce în ce mai mari, a spus Cristian Nacu, Senior Country Officer IFC/Banca Mondială România&Moldova

Ne-am dori să investim mai mult în zona energetică – gaze, cogenerare, ne-am dori sa finanțăm mai mult infrastructura“, a declarat reprezentantul IFC.

Investitori și antreprenori – crearea de valoare

Ca modele de creștere, antreprenorii sunt tentați să meargă spre creștere organică, în timp ce fondurile sunt deschise spre achiziții, potrivit lui Costin Tărăcilă, Managing Partner RTPR Allen & Overy. „De aceea, multe tranzacții sunt realizate de companiile de portofoliu ale fondurilor“, a completat acesta. 

Trebuie să te gândești să creezi o companie valoroasă pe termen lung, nu doar pe patru ani. Nu funcționăm și nu creăm valoare cumpărând ieftin și vânzând scump“, a punctat Șerban Roman, Country Director Enterprise Investors.

Potrivit lui Claudiu Corcodel, Partener și Head of Romania Mezzanine Management, „un fond aduce foarte multă valoare – un investitor instituțional aduce expertiză și-ți oferă opțiuni, dar trebuie înțeles cu ce tip de antreprenor ai de-a face ca să-l poți ajuta.“

Felix Pătrășcanu, antreprenor FAN Courier, a menționat că: „nu lăsăm ușa închisă fondurilor de investiții pentru că pot veni cu idei extraordinare“. Potrivit acestuia, fondurile trebuie să aducă mai multă încredere, să vină cu promisiuni pe care să le și îndeplinească.

Tranzacții în piața de real estate 

Pe piața comercială de real estate, în ultimii 4-5 ani, se observă o luptă continuă de a depăși pragul de 1 miliard de euro ca valoare a tranzacțiilor, iar 2019 nu face excepție.

Există lichiditate în orașe secundare. Cele mai mari tranzacții pe care le-am făcut anul acesta au fost în Cluj-Napoca și în Târgu-Mureș, ceea ce este o veste bună, dar România trebuie să se dezvolte pe modelul Poloniei, nu ca în Ungaria și Cehia, cu piețe dependente 100% de Capitală“, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Ana Dumitrache, Country Head CTP România: „Ne place în recesiune să găsim oportunități, avem un volum de creștere între 15% și 20% anual. Credem că-l putem ține lejer și în următorii 3 ani la nivel de grup, dar și în România.

Evoluția tranzacțiilor de pe piața de capital

În prezent, activele cumulate la nivelul pilonului 2 și 3 de pensii înseamnă 13,5 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de Andreea Pipernea, CEO NN Pensii și vicepreședinte APAPR. „Activele fondurilor de pensii cresc într-un ritm mai rapid decât cel al bursei, iar asta ne forțează să investim din ce în ce mai mult în afara țării“, a arătat Andreea Pipernea.

Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management, a remarcat că preferința continuă să fie pentru fonduri dedicate instrumentelor cu venit fix. „Încercăm să educăm publicul în ideea de diversificare, pentru că prin aceasta poți să treci peste acest minus al volatilității crescute pe care pot să o dea acțiunile“, a spus reprezentantul Erste.

Mihai Ristici, Partener RTPR Allen & Overy: „Pe zona de obligațiuni, trendul este ascendent. Am avut discuții cu doi potențiali candidați pe care îi interesează emiterea de obligațiuni“.

Ca tendințe pentru anul viitor, Bogdan Câmpianu, Managing Director Wood România, a vorbit despre nevoile bugetului, care vor fi foarte mari, având în vedere cele două runde de alegeri. „Cu cât începem mai bine noul ciclu de IPO-uri pe care și fondurile de pensii le așteaptă, cu atât mai bine“, a concluzionat reprezentantul Wood.


 

[ajax_load_more]