BET
14296.84
-0.5%
BET-TR
29239.13
-0.51%
BET-FI
52709.56
-0.75%
BETPlus
2126.71
-0.52%
BET-NG
1060.41
-0.71%
BET-XT
1232.51
-0.48%
BET-XT-TR
2498.1
-0.49%
BET-BK
2659.46
-0.51%
ROTX
31327.26
-0.72%Cât contează pentru piețele financiare acuzarea lui Trump și asediul de pe Capitol Hill?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

• Democrații vor încerca să-l înlăture pe Trump înainte de sfârșitul mandatului său

• Este puțin probabil ca să fie invocat al 25-lea Amendament

• Procesul de punere sub acuzare nu se va încheia înainte ca Trump să părăsească Casa Albă

• Condamnarea i-ar putea interzice lui Trump să candideze la funcția de președinte în 2024

• Impact minim pe piață

Asediul de săptămâna trecută de pe Capitol Hill și refuzul inițial al lui Trump de a condamna violențele au început o discuție despre faptul că ar putea fi prea periculos să lase președintele american în exercițiu să rămână în funcție până la sfârșitul mandatului său.

Mulți politicieni, în majoritate democrați, au început să pună la îndoială sănătatea mintală a lui Trump și tot aminteau că Trump are încă controlul asupra arsenalului nuclear american.

Democrații din Camera Reprezentanților SUA vor vota astăzi asupra unei rezoluții prin care solicită vicepreședintelui Pence să invoce al 25-lea amendament, care permite demiterea președintelui din funcție din cauza incapacității de a îndeplini funcția.

În acest caz, democrații susțin că modul în care s-a comportat Trump în timpul atacului de săptămâna trecută de pe Capitol Hill face ca stabilitatea sa mintală să pară discutabilă. În timp ce Pence nu a comentat aceste planuri, surse din mass-media spun că se opune acestei idei.

Într-un astfel de caz, democrații intenționează să lanseze al doilea proces de destituire a lui Donald Trump pe baza acuzațiilor de insurecție. Totuși, de aici încep obstacolele. Este puțin probabil ca Senatul să lucreze la această chestiune înainte de 19 ianuarie, care este și ultima zi a lui Trump în birou.

Întrucât Trump nu va fi eliminat din funcție înainte de sfârșitul mandatului său, el nu va fi scos din controlul asupra arsenalului nuclear american sau a capacității de a declara un război.

Cu toate acestea, există câțiva factori care ar putea justifica oricum continuarea demersurilor pentru acuzare. Primul este faptul că asediul din centrul democrației SUA a fost un eveniment fără precedent și că eșecul de a condamna un astfel de act a fost pur și simplu greșit și Trump ar trebui pedepsit.

Există, de asemenea, un factor politic – chiar dacă Congresul îl condamnă pe Trump mult după terminarea mandatului său, el nu ar putea candida pentru președinție în 2024.

Impactul asupra piețelor

Deși întreaga situație este gravă, nu ar trebui să aibă un impact major asupra piețelor. De ce?

Trump este deja pregătit să părăsească biroul săptămâna viitoare și procedurile de punere sub acuzare nu vor schimba acest lucru. Invocarea celui de-al 25-lea amendament ar putea pune capăt mandatului lui Trump mai devreme, dar este o opțiune extrem de puțin probabilă.

CITESTE SI:  Raport CFA Romania: Încrederea în economie a scăzut semnificativ în luna august 2023

În timp ce interdicția pentru Trump de a candida la funcția de președinte în 2024 pare semnificativă, trebuie remarcat faptul că acum are o mulțime de dușmani în Partidul Republican și că o câștigare a nominalizării la cursa din 2024 pare puțin probabilă.

În timp ce el ar putea candida ca și candidat independent, o astfel de mișcare ar fura doar voturile republicanilor și ar spori șansele democraților în alegerile viitoare. Procedurile de punere sub acuzare ar putea avea un anumit impact asupra piețelor dacă Senatul va începe să lucreze la această chestiune înainte de numirea lui Biden, întrucât într-un astfel de scenariu, Biden nu ar putea să-și numească Cabinetul pentru o perioadă de timp și trecerea unui nou pachet de ajutor economic ar fi întârziată. Cu toate acestea, stimulul va veni mai devreme sau mai târziu.

Sursa: xStation5

Indicii din SUA nu au experimentat o reacție de lungă durată la atacul de săptămâna trecută de la Capitol Hill și nici la anunțul că democrații vor încerca să-l înlăture pe Trump înainte de sfârșitul mandatului său.

Retragerea de astăzi a indicilor de capital globali poate fi atribuită acțiunilor recente ale SUA care riscă să deterioreze în continuare relațiile cu China. Cu toate acestea, US500 se tranzacționează cu mai puțin de 1% sub maximul istoric și a început deja recuperarea după ce a testat un suport pe termen scurt la 3.790 puncte. Un suport cheie pe termen scurt poate fi găsit la 3.772 puncte și este marcat de limita inferioară a structurii Overbalance și reacțiile anterioare ale prețului.

Piețele americane scad din zona maximelor istorice

După deschiderea sesiunii de astăzi din SUA s-au putut observa scăderi puternice ale prețului acțiunilor Twitter. Compania a pierdut până la 10% în tranzacționarea premarket, fiind o urmare a deciziei recente de blocare a contului lui Donald Trump. Într-un comunicat, compania și-a explicat decizia că tweet-urile recente ale președintelui SUA au fost percepute ca „incitare la violență”.

După o analiză atentă a intrărilor recente din contul lui Donald Trump și contextul conex – în special modul în care au fost primite și interpretate de către utilizatorii Twitter și nu numai – am decis să suspendăm definitiv contul din cauza riscului de incitare în continuare la violență” a prezentat declarația.