BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Ce decizie de politică monetară va adopta BCE în condițiile unei inflații de aproape 2%?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Banca Europeană Centrală va anunța decizia sa de politică monetară joi la 14:45 ora României. Se așteaptă ca ratele dobânzilor să rămână neschimbate. Cu toate acestea, lucrurile sunt mai puțin clare când vine vorba de achiziții de active.

Banca Centrală Europeană a efectuat o analiză a politicii monetare pentru ultimele 18 luni, care a dus la o revizuire a obiectivului de inflație al băncii. În plus, președintele BCE, Lagarde, a sugerat că ar putea fi făcute modificări și pentru orientări.

Piețele au început să speculeze că BCE ar putea avertiza piețele că politica sa este pe cale să devină mai acomodativă. Acestea fiind spuse, declarația în sine poate fi interesantă, dar explicațiile oferite de Lagarde în timpul conferinței de presă de la 3:30 pm ora României vor atrage, de asemenea, o atenție semnificativă.

Politica privind inflația

BCE a anunțat rezultatele revizuirii strategiei joi, 8 iulie. Banca nu va mai urmări o inflație „sub, dar aproape de 2%” și va urma în schimb un obiectiv de 2% cu angajament față de simetrie. Ce înseamnă asta?

BCE va urmări să atingă un obiectiv al inflației de 2% și să perceapă atât abaterile pozitive, cât și cele negative ca fiind la fel de nedorite. Cu toate acestea, vor fi permise abateri tranzitorii de la țintă.

Întrucât BCE se luptă să-și atingă obiectivul anterior de ani de zile, piețele au început să speculeze că noul obiectiv ar putea deschide calea către o politică monetară mai acomodativă, care – cel puțin teoretic – ar trebui să stimuleze creșterea prețurilor.

Ghidul acțiunilor viitoare

Președintele BCE a sugerat, de asemenea, recent, că Banca ar putea aduce modificări orientărilor sale în cadrul viitoarei reuniuni. Întrebarea rămâne – care? Orientările anticipate ale BCE privind ratele sunt că acestea vor rămâne scăzute până la atingerea obiectivului de inflație și pare puțin probabil ca Banca să își schimbe abordarea.

CITESTE SI:  Acțiunile Intel scad cu peste 10% după publicarea rezultatelor din T4, pe fondul unor perspective mai slabe

Ghidul BCE privind achizițiile pandemice presupune că PEPP va rula până la sfârșitul lunii martie 2022. Având în vedere că numărul cazurilor de coronavirus sunt în creștere și modificarea țintei pentru inflație, BCE ar putea pregăti piețele pentru o schimbare aici – o posibilă schimbare mai lentă a PEPP .

În cele din urmă, îndrumările viitoare privind Programul de cumpărare de active (APP) presupun că acesta va rula atât timp cât este necesar pentru a asigura impactul acomodativ al ratelor de politică monetare. Acesta aspect este foarte vag descris și unii participanți la piață speculează că BCE ar putea dori să îl asocieze cumva cu ținta inflației.

Reacția pieței

În timp ce BCE nu a oferit prea multe sugestii cu privire la direcția schimbărilor privind orientarea în avans, piețele par să fie sigure că va fi o modificare “dovish”, mai degrabă decât una “hawkish”.

BCE și-a mărit efectiv obiectivul de inflație și faptul că s-a străduit să-l atingă pe cel precedent în ultimii ani, sugerează că Banca dorește o modificare a politicii mai acomodativă decât mai restrictivă. În acest caz, euro ar putea fi supus presiunii, iar acțiunile ar putea beneficia.

EURUSD s-a tranzacționat recent în scădere și a atins un nou minim al ultimelor 3 luni săptămâna aceasta. Perechea se apropie încet de zona de suport situată deasupra pragului de 1.1700. Zona este marcată de minimele de la sfârșitul lunii martie 2021. De remarcat că perechea a desenat o structură clară de trend descendent în ultimele câteva săptămâni, astfel încât schimbarea sentimentului ar putea necesita o spargere a ultimul minim în scădere situat în zona de 1.1880 puncte.