BET
18042.59
0.54%
BET-TR
39292.33
0.52%
BET-FI
59167.26
0.14%
BETPlus
2673.38
0.52%
BET-NG
1278.58
0.31%
BET-XT
1539.44
0.59%
BET-XT-TR
3299.86
0.57%
BET-BK
3369.36
0.86%
ROTX
39628.22
0.54%

Ce s-a întamplat la Wirecard, una dintre cele mai apreciate companii de tehnologie din Europa?

Autor: Financial Market
3 min

• Wirecard a depus cerere de insolvență

• Compania a declarat lipsa a 1,9 miliarde de euro 

• Fostul CEO a fost arestat si principalii clienți pleacă

• Prețul acțiunilor scade cu 98% în 7 zile!

Wirecard (WDI.DE), compania germană de plăți, este fără îndoială cea mai “fierbinte” acțiune a săptămânii. Deși nu este complet neobișnuit să vedem creșterea sau scăderea dramatică a prețului acțiunilor, se întâmplă foarte rar companiilor din indicii blue chip! Wirecard a pierdut peste 90% din valoare în săptămâna trecută și există motive fundamentale puternice în spatele acestei scăderi.

Rapoartele Financial Times

Povestea referitoare la Wirecard și practicile contabile îndoielnice nu este nouă – Financial Times a publicat primul raport asupra comportamentului necorespunzător al Wirecard în ianuarie 2019, spunând că unul dintre directorii seniori ai companiei s-ar putea să fi umflat vânzările din Asia-Pacific!

Compania de plăți a respins ferm orice acuzație. Rapoartele ulterioare referitoare la acest aspect din Financial Times au fost respinse și de companie, iar BaFin, autoritatea de reglementare financiară germană, a interzis chiar short-sellingul acțiunilor Wirecard și a lansat o anchetă privind posibila manipulare a pieței de către jurnaliștii de la Financial Times.

Întârzierea publicării rapoartelor privind rezultatele pentru 2019

Wirecard a angajat KPMG pentru a efectua un audit independent al contabilității sale și a rezultatelor din 2019 pentru a atenua îngrijorarea investitorilor. Cu toate acestea, lucrurile nu au decurs așa cum au fost planificate, iar publicarea raportului de audit și a rezultatelor a continuat să fie întârziată, întrucât auditorul a spus că nu este capabil să obțină toate informațiile necesare. Iată mai jos un scurt calendar al modului în care raportul anual pentru 2019 a fost întârziat.

Wirecard a fost văzută ca o companie cu elemente fundamentale solide. Câștigurile și veniturile nete au crescut puternic în anii precedenți, făcând investitorii să lase garda jos. Sursa: Bloomberg, XTB

Data inițială: 8 aprilie

Prima amânare: 30 aprilie

A doua amânare: 4 iunie

A treia amânare: 18 iunie

Cu toate acestea, Wirecard nu a reușit să publice un raport joi, 18 iunie, înainte de deschiderea sesiunii de tranzacționare. Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că raportul va fi publicat în cursul dimineții.

Investitorii au devenit suspicioși, dar nu se așteptau la bomba pe care compania avea să le-o ofere… Wirecard a declarat că lipsesc 1,9 miliarde de euro!

Pentru a pune această cifră în context – Wirecard a declarat într-un comunicat preliminar că a avut în jur de 2,8 miliarde de euro venituri pentru întregul an 2019. Publicarea raportului din 2019 a fost amânată la nesfârșit, iar rapoartele de câștiguri recente au fost retrase de companie.

Lipsa a 1,9 miliarde de euro și arestarea CEO-ului

Coșmarul investitorilor de la Wirecard a devenit realitate, deoarece s-a dovedit că Financial Times a avut dreptate chiar de la primul său raport și că prăbușirea dramatică a Wirecard ar fi putut fi evitată.

La câteva zile după anunțarea unei lipse mari în bilanțul companiei, Wirecard a confirmat că este posibil ca 1,9 miliarde de euro să nu fi existat niciodată.

Întrucât compania nu a publicat rapoartele sale financiare, contractele au fost încălcate, iar băncile au avut posibilitatea de a retrage împrumuturi în valoare de 2 miliarde de euro.

Markus Braun, CEO și fondator al Wirecard, a fost arestat pentru manipularea pieței (dezvăluirea unor situații financiare false) in timp ce clienții Wirecard au început să renunțe la conexiunile cu procesorul de plăți german.

În doar o săptămână, reputația Wirecard a fost complet distrusă și compania a început să lupte pentru supraviețuire.

În urmă cu mai puțin de 2 ani, Wirecard era o companie cu o capitalizare de piață de 24 de miliarde de euro. Cu toate acestea, după acest colaps epic, în prezent, valorează mai puțin de 350 de milioane de euro. Sursa: Bloomberg

Insolvența

Wirecard l-a numit pe James Freis în funcția de director general interimar. Numirea fostului șef de conformitate de la Deutsche Boerse era de așteptat să aducă asigurări  investitorilor și creditorilor că scăderea curentă nu este terminală și compania poate continua să funcționeze în pofida temerilor prezente.

Se părea că a avut un anumit succes, deoarece creditorii au fost de acord să evalueze poziția pe termen lung a Wirecard înainte de a decide dacă vor retrage sau nu împrumuturile.

Cu toate acestea, orice urmă de speranță ar fi rămas cumpărătorilor a dispărut. Tranzacționarea acțiunilor Wirecard a fost suspendată la scurt timp după deschiderea ședinței cash în urma unor știri ce urmau să apară.

Compania a anunțat că a deschis procedura de insolvență, determinând scăderea acțiunilor la 2,50 EUR după reluarea tranzacționării – Wirecard se tranzacționa la aproximativ 100 de euro cu doar 7 zile înainte.

Ce urmează pentru Wirecard?

Procedura de insolvență va deschide calea pentru creditorii săi să își recupereze capitalul. Există mici șanse ca aceștia să permită restructurarea, iar Wirecard ar trebui să prezinte dovezi puternice că poate funcționa în contextul actual.

Acest lucru poate fi complicat, întrucât Visa și Mastercard ar putea renunța la colaborarea cu firma în cazul în care nu reușesc să găsească 1,9 miliarde EUR – acele 1,9 miliarde de euro pe care Wirecard a confirmat deja că s-ar putea să nu existe.

Fără Visa și Mastercard, afacerea cu cardurile de credit Wirecard nu funcționează … și fără afaceri cu carduri de credit, Wirecard nu face deloc afaceri.

Prețul acțiunilor Wirecard (WDI.DE) a scăzut de la peste 100 € la aproximativ € 2 în decursul a 7 zile. Anunțul de insolvență de astăzi, se pare că anunță și sfârșitul companiei. Sursa: xStation5


 

[ajax_load_more]