BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Ce urmează după decizia Fed de reducere a dobânzii?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

După cum era de așteptat, Fed a tăiat miercuri ratele de dobândă cu 0.25 de puncte procentuale și a decis să încheie programul de diminuare a activelor pe 1 august, cu două luni mai devreme decât a fost indicat anterior.

În declarație, nu a fost sugerat niciun detaliu care să indice că Fed ar putea continua să reducă ratele în viitorul apropiat, idee reiterată și de Jerome Powell în cadrul conferinței de presă.

Banca centrală a SUA a repetat că investițiile în domeniul business au fost reduse, în timp ce incertitudinile cu privire la perspectivele economice s-au menținut.

Powell a menționat că așteptările pieței cu privire la inflație s-au schimbat ușor, iar valoarea creșterii prețurilor a rămas scăzută (anterior a transmis că aceste cifre „s-au micșorat”).

Aducând în discuție paragraful care a justificat reducerea ratei, Fed a sugerat că această mișcare a fost „în concordanță cu implicațiile evoluțiilor globale asupra perspectivelor economice, precum și lipsei presiunilor inflaționiste”.

În timpul conferinței de presă, Powell a transmis că reducerea de ieri nu va fi „singură”, dar, în același timp, a adăugat că nu reprezintă începutul unei serii lungi de reduceri de rate.

Din punct de vedere al piețelor financiare, reacția a fost pozitivă pe dolar și negativă pe piața de obligațiuni și cea bursieră, aceste mișcări accentuându-se ulterior.

Ca urmare, cotația EURUSD se tranzacționează în jurul valorii de 1.1050 în această dimineață, contractele futures pe SP500 indică o deschidere ușor negativă, în timp ce randamentul obligațiunilor pe 10 ani se ridică în jurul valorii de 2.044%.

CITESTE SI:  Arctic Stream intră pe locul 460 în topul Financial Times „1.000 de companii cu cea mai rapidă creștere din Europa”

Amintim că diferența randamentelor dintre titlurile pe 10 ani si cele pe 2 ani s-a redus începând de ieri, participanții la piață fiind convinși aproape în același măsură ca înainte de întâlnirea Fed, că banca centrală a SUA va reduce din nou ratele în acest an.

Cotația EURUSD se tranzacționează la cel mai scăzut nivel din mai 2017, după reuniunea Fed. Având în vedere că din partea BCE se așteaptă o stimulare substanțială a politicii monetare în septembrie, EURUSD s-ar putea corecta pe termen scurt, însă ne îndoim că această mișcare s-ar putea transforma într-una de lungă durată. Sursa: xStation5

Indicatorul PMI din China se apreciază

Indicatorul Caixin/Markit PMI manufacturier din China s-a apreciat în iulie la 49,9 de la 49,4, depășind ușor așteptările de 49,5. De remarcat faptul că subindicii pentru noile comenzi și producție au revenit pe un teritoriu expansionist, iar noile comenzi de export, de asemenea, au crescut, însă au rămas sub pragul de 50 de puncte.

Indicatorul estimează activitatea înregistrată de întreprinderile mici și mijlocii, spre deosebire de PMI-ul oficial care se concentrează pe cele mai mari întreprinderi și cele de stat. Deși ambii indicatori s-au redresat într-o oarecare măsură în iulie, există încă multe incertitudini care ar putea determina din nou scăderi.

În plus, negociatorii americani și chinezi intenționează să se întâlnească din nou în septembrie, deoarece ultima rundă de discuții comerciale desfășurată la Beijing săptămâna trecută s-a încheiat cu câteva semne de progrese concrete.

Hang Seng a ajuns deja la zona de suport din apropierea a 10580 de puncte, fiind în scădere cu aproape 1% astăzi. Sursa: xStation5


 

[ajax_load_more]