BET
16977.98
0.04%
BET-TR
35227.25
0.04%
BET-FI
59918.01
-0.22%
BETPlus
2508.54
0.07%
BET-NG
1213.28
-0.12%
BET-XT
1444.78
-0.06%
BET-XT-TR
2964.06
-0.06%
BET-BK
3121.14
0.02%
ROTX
37272.87
0.01%


Comisia Europeană dorește consolidarea rolului monedei euro la nivel internațional, nu doar in zona UE

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Având în vedere viitoarea reuniune a Consiliului European și Summit-ul euro în decembrie, Comisia Europeană a prezentat cateva acțiuni pentru consolidarea rolului monedei euro într-o lume în continuă schimbare.

Astfel, înca din luna septembrie 2018, președintele Juncker a subliniat importanța strategică a monedei euro și necesitatea de a se asigura că moneda unică își poate juca rolul deplin și pe scena internațională, nu doar la nivelul Uniunii Europene.

Susținut de viitoarele decizii de consolidare a Uniunii Economice și Monetare, de finalizare a Uniunii bancare și de consolidare a piațelor de capital, euro trebuie să își dezvolte rolul global și să reflecte pe deplin ponderea politică, economică și financiară a zonei euro.

În acest scop, într-o comunicare prezentată astăzi, reprezentantii Comisiei Europene au aratat avantajele unui astfel de rol internațional consolidat al monedei euro pentru UE și sistemul financiar internațional și au propus inițiative de consolidare a rolului monedei unice. În cadrul acestui efort, Comisia a adoptat o recomandare privind rolul internațional al monedei euro în domeniul energiei, promovând o utilizare mai largă a monedei euro în acest sector strategic.

CITESTE SI:  23% dintre Companiile românești estimează profituri mai mici pentru final de 2018

Euro este o monedă tânără, dar de succes. A venit timpul ca euro să își dezvolte în continuare rolul global. Moneda unica ar trebui să reflecte ponderea politică, economică și financiară a zonei euro și să sprijine o ordine politică și economică internațională echilibrată, bazată pe reguli. Propunerile de astăzi sunt menite sa sprijine această călătorie, care poate avea succes numai dacă există un efort comun din partea UE, a statelor membre, a participanților la piață și a altor actori,” a declarat Valdis Dombrovskis, Comisar pentru Moneda Euro si Dialog Social.

La randul sau, Comisarul pentru Clima si Energie Miguel Arias Cañete a declarat ca UE este cel mai mare importator de energie din lume cu o factură medie de import de 300 de miliarde de euro, cu o piață internă deschisă și competitivă. Consolidarea rolului internațional al monedei euro în domeniul investițiilor și comerțului cu energie va contribui la reducerea riscului de întrerupere a aprovizionării și la promovarea autonomiei întreprinderilor europene. Prin urmare, aceasta poate aduce o contribuție importantă la obiectivul comun de a asigura securitatea aprovizionării în cadrul Uniunii energetice.

Inițiative de consolidare a rolului monedei euro

• finalizarea Uniunii Economice și Monetare a Uniunii Europene, Uniunea bancară și Uniunea piețelor de capital. Au fost adoptate doar șapte dintre cele 40 de propuneri cheie ale Comisiei adresate co-legislatorilor din aceste domenii.

• măsuri suplimentare pentru promovarea unui sector financiar european integrat, inclusiv a unor infrastructuri europene de piață financiară mai puternică; indicatorii de referință transperenti pentru rata dobânzii și un sistem integrat de plată instantanee în UE.

• inițiativele legate de sectorul financiar internațional: cooperarea continuă între băncile centrale în vederea protejării stabilității financiare; creșterea cotei datoriei în euro emisă de entitățile europene; promovarea diplomației economice pentru promovarea utilizării monedei euro și acordarea de asistență tehnică pentru îmbunătățirea accesului la sistemul de plăți în euro de către entități străine, în special în contextul Planului european de investiții externe.

Promovarea rolului internațional al monedei euro face parte din angajamentul Europei față de o economie și comerț mondial deschise, multilaterale și bazate pe reguli. Acest lucru se întâmplă într-o perioadă în care tendințele globale recente, apariția unor noi puteri economice și dezvoltarea de noi tehnologii sprijină o posibilă trecere spre un sistem mai diversificat și multipolar al mai multor monede globale.


 

[ajax_load_more]