BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Cum au reacționat piețele după nominalizarea lui Jerome Powell pentru un nou mandat la conducerea FED

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Casa Albă a anunțat luni că președintele american Joe Biden l-a nominalizat pe Jerome Powell pentru al doilea mandat ca președinte al Fed. Anunțul a declanșat unele mișcări rapide pe piețele valutare, de mărfuri și de acțiuni deoarece are potențiale implicații de politică monetară.

Biden îl alege pe Powell în locul lui Brainard

Președintele american Joe Biden a decis să îl numească pe actualul președinte al Fed, Jerome Powell, pentru al doilea mandat la conducerea băncii centrale a SUA.

Nominalizarea va trebui acum aprobată de Senat. Unii senatori mai progresişti au spus că se vor opune nominalizării lui Powell, dar este foarte puţin probabil ca Congresul să nu fie de acord cu Casa Albă cu privire la nominalizarea preşedintelui Fed.

Celălalt candidat pentru postul de președinte al Fed – Lael Brainard – a fost desemnată pentru a-l înlocui pe Richard Clarida ca vicepreședinte al Fed. Deoarece Powell va conduce Rezerva Federală pentru încă 4 ani, continuarea normalizării politicii monetare pare a fi scenariul de bază. Cu toate acestea, există întrebări cu privire la ritmul de înăsprire a condițiilor.

O alegere hawkish 

În timp ce Jerome Powell este considerat a avea o abordare dovish, Lael Brainard are o abordare și mai dovish. Prin urmare, pare mai probabil ca ritmul diminuării QE să fie accelerat sub Powell și ca majorarea de dobândă să aibă loc mai devreme decât sub Brainard.

Inflația accelerează în Statele Unite iar piața muncii continuă să se restrângă. Acești factori susțin o normalizare mai rapidă și, acum că incertitudinea privind nominalizarea a dispărut, Powell poate fi mai predispus să ia măsuri mai decisive.

Piețele chiar au început să se aștepte la anunțul unei accelerări a procesului de înăsprire a condițiilor monetare încă din decembrie. De asemenea, șansele de majorare a dobânzii au crescut iar acum piețele de instrumente derivate pe rata dobânzii se așteaptă ca prima creștere a ratei dobânzilor Fed să aibă loc în iunie 2022, cu potențialul pentru un total de 3 creșteri ale ratei pe parcursul anului 2022.

Sursa: Bloomberg

Randamentele au crescut la nivelul întregii curbe după anunțul nominalizării lui Powell. Cele mai mari creșteri pot fi observate în partea de mijloc a curbei (curba curentă – linia verde, curba pre-anunț – linia galbenă).

CITESTE SI:  Acțiunile Meta Platforms (Facebook) scad cu până la 15% după publicarea rezultatelor financiare din primul trimestru

Reacția pieței

Întrucât nominalizarea lui Powell a fost văzută ca o alternativă mai hawkish decât cea lui Brainard, nu ar trebui ca reacția piețelor să fie o surpriză.

Dolarul american s-a apreciat împreună cu randamentele americane. Acest lucru a avut un impact asupra piețelor de mărfuri, în special a metalelor prețioase, prețul aurului scăzând către nivelul psihologic de 1.800 USD. Între timp, randamentele reale mai mari au exercitat presiune asupra acțiunilor tehnologice și a indicelui Nasdaq 100 (US100). S&P 500 (US500) și Dow Jones (US30) au fost mai rezistente, deoarece au fost susținute de creșterea acțiunilor băncilor americane.

Sursa: xStation5

Powell este considerat a fi o alegere mai hawkish decât Brainard, iar piața USD a reacționat în consecință. USDJPY a crescut și a ajuns la pragul 115,00 pentru prima dată de la începutul lui 2017. Perechea evoluează în interiorul unui canal ascendent și a reluat avansul după o scurtă retragere în această dimineață.

Sursa: xStation5

Sursa: xStation5

US100 a scăzut în urma nominalizării lui Powell. Acțiunile tehnologice au fost puse sub presiune de creșterea randamentelor reale. US100 s-a retras și a testat limita inferioară a geometriei pieței locale aproape de 16.345 de puncte. Aurul s-a retras din zona de 1.870 USD și a scăzut către pragul de 1.800 USD. Aurul și alte metale prețioase, la fel ca acțiunile tehnologice, sunt puse sub presiune de creșterea randamentelor reale și de perspectiva unei normalizări mai rapide a politicilor monetare.