BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Cum interpretează investitorii blocada iminentă din Europa? Oportunitate sau capcană?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Pe măsură ce al doilea val al pandemiei prinde tracțiune, în special în Europa, guvernele sunt forțate să acționeze. Deși opinia generală a fost că revenirea la blocade era puțin probabilă, exact asta se întâmplă. Când ne uităm la grafice, impunerea blocajelor a fost de fapt un moment decisiv în martie. Va fi cazul din nou de data aceasta?

Care este planul guvernelor?

Costurile economice ale blocadelor au fost substanțiale: ritmul de creștere a încetinit și au fost necesare pachete fiscale masive pentru a preveni o recesiune dureroasă. Din cauza acestor costuri și a redeschiderii destul de rapide, piețele au presupus că blocajele nu vor fi repetate.

Derulând înainte până la prezent și iată că scenariul negativ este pus în aplicare: blocadă de o lună în Franța, stare de urgență în Spania, restricții serioase în Germania. Investitorii își ajustează punctele de vedere și pozițiile, iar indicii încep să scadă.

Lecțiile din martie

Aceasta este aceeași pandemie, dar situația este diferită. Pe atunci pandemia era nouă și nimeni nu știa cu adevărat cât de gravă putea deveni. Mai mult, investitorii nu știau că băncile centrale vor răspunde într-un mod atât de agresiv. Ca urmare, impunerea blocadelor – așa cum putem vedea pe graficul DAX – a fost de fapt un PUNCT DE COTITURĂ pentru indici. Înseamnă că vânzarea recentă este pe cale să se încheie în curând?

Oportunitate de piață sau capcană?

Există două diferențe evidente față de primăvară: nivelurile și politicile băncilor centrale. În ciuda recentelor vânzări, indicii sunt departe de minimele din martie.

Nici măcar nu vorbim despre indicii SUA, unde US100 este cu mult peste valorile maxime pre-pandemice. Chiar dacă ne uităm la DE30 – indicele se tranzacționează deasupra zonei de 11.500 puncte comparativ cu minimul din martie de la mai puțin de 8.000 de puncte.

Apoi, din nou, băncile centrale au forțat activ investitorii să renunțe la numerar comunicând că ratele dobânzii vor fi mai mici decât inflația pentru o lungă perioadă de timp. Mulți investitori și-au dat seama că există puține alternative la acțiuni și așteaptă să apară o corecție mai profundă. Ca aceasta.

DE30 în căutarea unui support

Nu putem fi niciodată siguri dacă aceasta este „doar o corecție”. Ceea ce știm este că următoarea zonă de suport pentru DE30 este între 11.000 și 11.335 – adică, nu prea departe.

CITESTE SI:  Bitcoin halving: Un eveniment semnificativ pentru piața criptomonedelor

Probleme si pentru ”aurul negru”

Prețurile petrolului au scăzut miercuri cu peste la 5% într-un moment, cotația WTI atingând cel mai scăzut nivel de pe 5 octombrie. Această evoluție a venit pe fondul creșterii numărului de cazuri din Statele Unite și Europa, care determină instaurarea de noi blocaje, fapt ce pune presiune asupra ritmului de redresare economică deja mai lent.

Statele Unite, Rusia, Franța, dar și alte state au înregistrat valori record în privința cazurilor în ultimele zile, iar guvernele europene au introdus noi măsuri în încercarea de a ține sub control focarele.

Astfel, Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, ar putea fi obligat să impună un blocaj național, deoarece țara s-ar putea înfrunta cu atingerea unui vârf pandemic în mijlocul iernii.

Atitudinea la nivelul pieței de energie a fost afectată și de datele privind situația stocurilor. Un raport al Administrației de Informații pentru Energie a arătat că stocurile de petrol au crescut săptămâna trecută cu 4,32 de milioane de barili, reprezentând cel mai amplu avans din iulie.

Imaginea trasată de raport a fost una mixtă, dar tinde că încline către zona negativă. Stocurile de țiței din SUA au crescut mai mult decât se prognoza, în timp ce stocurile de benzină au scăzut mai puțin decât se estima. Pe de altă parte, stocurile de produse distilate s-au retras mai mult decât se previziona.

Tot acest val de informații negative a anulat impulsul ascendent pe termen scurt alimentat de suspendarea unei ponderi semnificative a capacității de producție din Golful Mexic, pe fondul apropierii uraganului Zeta.

În acest context, cotația WTI a trecut cu destul de multă ușurință de nivelurile locale de suport de la 38,55 și 38 de USD, atingând un minim intraday în zona de 37 USD. Ținând cont de nivelul ridicat de aversiune față de risc, dar și de perspectivele sumbre privind cererea având în vedere impunerea de noi restricții, potențialul de redresare a prețului petrolului pare destul de limitat. A

stfel, următoarea țintă pentru vânzători ar putea fi 36,80 USD, care este marcat de mai multe reacții de preț de la începutul lunii, fiind nivelul care a ajutat la întreruperea corecției ample de la sfârșitul lunii septembrie.