BET
12251.91
0.18%
BET-TR
24343.05
0.17%
BET-FI
51141.88
0.34%
BETPlus
1825.79
0.19%
BET-NG
945.76
0.23%
BET-XT
1071.37
0.24%
BET-XT-TR
2109.81
0.23%
BET-BK
2337.63
0.31%
ROTX
27124.81
0.24%


Debut negativ pentru indicii americani la începutul acestei săptămâni. Prețurile petrolului sunt din nou afectate

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Deschiderea săptămânii de tranzacționare pe Wall Street aduce scăderi pentru toți indicii, care se depreciază după știrile privind mai multe blocaje naționale, cazuri în creștere ale variantei Omicron și proiectul de lege privind infrastructura din SUA care a fost amânat până în 2022.

În plus, senatorul democrat Joe Manchin a anunțat că nu va sprijini un plan major de cheltuieli sociale, punând în discuție proiectul de lege emblematic al președintelui SUA. Actul “Build Back Better” este un pachet larg de peste 2 trilioane dolari ce cuprinde cheltuieli sociale și climatice care este considerat un pilon cheie al agendei președintelui Biden.

Dow Jones a scăzut cu peste 600 de puncte, iar S&P 500 și Nasdaq cu peste 1% in timp ce indicele fricii, VIX , a crescut cu 17%. Aproape toate acțiunile listate în Dow sunt în scădere. Cotatiile The Travelers ( TRV ), Caterpillar ( CAT ), Nike ( NKE ), Goldman Sachs ( GS ) și American Express ( AXP ) sunt cu peste 3% mai mici iar companiile energetice se numără printre acțiunile cu cele mai proaste performanțe din S&P 500, deoarece o potențială încetinire a cererii cauzată de varianta Omicron a dus la scăderea prețurilor petrolului cu 6% la cele mai scăzute niveluri de la începutul lunii decembrie.

Pesimismul a afectat și companiile aeriene care pierd teren din cauza amenințărilor aduse de epidemie. Acțiunile United Airlines (UAL.US) au scăzut cu 2,9%, American Airlines (AAL.US) se depreciază cu 2,8% iar Delta Air Lines (DAL.US) este în scădere cu 2,7%.

Debut negativ de săptămână pentru petrol pe fondul noilor restricții

Prețurile petrolului au scăzut luni cu peste 3 dolari deoarece numărul de cazuri în creștere ale variantei Omicron din Europa și Statele Unite au alimentat îngrijorarea investitorilor că noile restricții de mobilitate pentru combaterea răspândirii acestuia ar putea afecta cererea de combustibil.

Prețurile petrolului sunt din nou afectate pe măsură ce sentimentul s-a deteriorat și guvernele au în vedere înăsprirea restricțiilor și reintroducerea blocajelor. Niciuna dintre aceste vești nu oferă perspective optimiste pentru primul trimestru al anului.

Anumite state impun restricții pentru a opri răspândirea variantei Omicron pe măsură ce începe sezonul sărbătorilor. Țările de Jos au reimpus duminică un lockdown la nivel național.

CITESTE SI:  Arctic Stream a raportat o creștere puternică a rezultatelor în primul trimestru la nivel de cifră de afaceri și profitabilitate

Toate magazinele, barurile și restaurantele urmează să fie închise până la jumătatea lunii ianuarie. Posibilitatea ca mai multe restricții să fie introduse înaintea sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou pun presiune asupra sentimentului din mai multe state europene.

În plus, premierul irlandez, Michael Martin, a anunțat noi restricții iar președintele SUA, Joe Biden, intenționează să furnizeze o actualizare marți cu privire la lupta împotriva pandemiei din țară, pe măsură ce cazurile sunt în creștere.

Între timp, companiile energetice din SUA au deschis mai multe platforme de petrol și gaze naturale în săptămâna încheiată pe 17 decembrie, marcând a doua săptămână consecutivă de creștere.

Numărul platformelor de petrol și gaze, un indicator timpuriu privind dinamica producției viitoare, a adăugat trei unități și a atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2020.

Cu toate acestea, se prognozează o scădere a exporturilor din Rusia, volumul de exporturi și tranzitul de petrol din țară fiind planificat să atingă 56,05 milioane de tone în primul trimestru al anului 2022 față de 58,3 milioane de tone înregistrate în al patrulea trimestru din 2021.

În plus, OPEC+ a respectat reducerea producției de petrol în proporție de 117% în noiembrie, în creștere cu 1% față de luna precedentă.

Scăderi și la BVB

Start de saptamana cu evolutii negative pentru indicii BVB. Scaderile au fost cuprinse intre -1.03% pentru BET-BK si -0.26% in cazul indicelui BET-NG, conform unui buletin al casei de brokeraj Prime Transaction.

BETAeRO a fost singurul indice local care a inchis sedinta pe plus cu o evolutie de 0.69%. Valoarea tranzactiilor a fost de 6,94 milioane euro, sub media anului curent.

Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzactionata de 3,85 milioane lei. Din indicele BET, doar doi emitenti au inchis sedinta in crestere: Fondul Proprietatea (FP) 0.75% si BRD SocGen (BRD) 0.36%. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de ONE United Properties (ONE) -4.81% si Alro (ALR) -4.02%.