BET
14408.17
-0.4%
BET-TR
29052.13
-0.4%
BET-FI
54527.34
-1.31%
BETPlus
2142.79
-0.42%
BET-NG
1070.52
-0.4%
BET-XT
1239.75
-0.44%
BET-XT-TR
2483.78
-0.44%
BET-BK
2645.5
-0.57%
ROTX
31182.76
-0.69%Diversificarea surselor de finantare, o necesitate pentru IMM-urile din Romania

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

In Romania, capitalul necesar investitiilor vine in proportie de peste 70% din partea actionarilor acestia se autofinanteaza, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) şi fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

„În domeniul IMM-urilor, statisticile sunt bazate pe Carta Albă a IMM-urilor din 2016. Pe 14 iulie 2017, vom lansa o nouă ediţie a acestei Carte. Datele statistice din cea mai nouă Cartă arată că 7 din 10 întreprinzători se autofinanţează. Fondurile europene şi fondurile naţionale de finanţare sunt mai puţin atractive.

Principalele bariere în ceea ce înseamnă instrumentele financiare şi de creditare în general îl reprezintă costurile şi lipsa de garanţii. În egală măsură, nevoile de finanţare pe care le au întreprinzătorii se referă la capitalul de dezvoltare, dezvoltarea de noi produse şi la investiţia în echipamente şi noi tehnologii. Pornind de la aceste date statistice, cred că această construcţie a fondurilor şi a instrumentelor financiare e extrem de importantă în acest eco-sistem de afaceri. Cred că România are nevoie de un grad de sofisticare a instrumentelor de finanţare. Nu mai putem merge strict pe zona creditării sau pe zona granturilor naţionale sau europene, a spus Jianu.

CITESTE SI:  Gabriel Țecheră, Transport Trade Services (TTS): Creșterea volumului de mărfuri agricole transportate a susținut veniturile în prima jumătate a anului

România are nevoie de instrumente financiare valide care să fie puse în practică, a mai precizat acesta.

„Din felul în care am văzut construcţia instrumentelor financiare, ele sunt diverse şi acoperă o paletă mare de nevoi, de la Start-Up-uri până în zona întreprinderilor medii şi a întreprinderi mari, dar şi a întreprinderilor sociale. România are nevoie de instrumente financiare valide care să fie puse în practică. Dacă avem aproape 590 de milioane de euro care, la rândul lor, creează de mai mult de trei ori credite, subvenţii, ş.a.m.d”, a menţionat Florin Jianu.

Conferinţa, in parteneriat cu Banca Comerciala Romana, are ca scop prezentarea instrumentelor financiare alocate IMM-urilor şi întreprinderilor sociale prin programele operaţionale şi identificarea mecanismelor de valorificare a acestora, axându-se asupra următoarelor tematici: prezentarea instrumentelor financiare dedicate IMM-urilor, prezentarea instrumentului FEIS, bune practici în valorificarea oportunităţilor de finanţare europene, propuneri şi recomandări de creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene. AGERPRES

Foto credit: Filmfoto | Dreamstime.com