BET
17703.59
-0.88%
BET-TR
38564.96
-0.88%
BET-FI
58449.3
-0.61%
BETPlus
2624.87
-0.91%
BET-NG
1255.83
-0.47%
BET-XT
1508.38
-0.93%
BET-XT-TR
3234.31
-0.92%
BET-BK
3280.65
-1.12%
ROTX
38886.52
-0.92%

Economia Japoniei a crescut peste așteptări în trimestrul II în timp ce Marea Britanie e aproape de recesiune

Autor: Financial Market
3 min

Economia Japoniei a crescut cu 0,4% in trimestrul al doilea din acest an, cu mult peste așteptarile analiștilor de 0,1%, creșterea din trimestrul anterior fiind revizuită în mod considerabil de la 2,2% an/an la 2,8% an/an.

Creșterea a survenit în prinipal datorită cresterii consumului privat precum și a formării brute a capitalului fix, adăugând 1,4 și 1,2 puncte procentuale la creșterea trimestrială anualizată.

De menționat că aportul consumului privat a fost cel mai mare din primul trimestru al anului 2014 incoace, creșterea fiind probabil alimentată si de sărbătoarea oficială de 10 zile din perioada 27 aprilie – 6 mai cu ocazia inscăunării Prințului mostenitor Naruhito și de achiziția de bunuri de folosință indelungată înaintea intrării în vigoare a unei taxe pe vânzări peste două luni, se arată intr-o analiza a brokerilor de la X-Trade Brokers.

Cererea solidă la nivel național a fost totodată reflectată într-o creștere a importurilor, cu toate acestea, mare parte au reprezentat importuri de petrol și energie.

În același timp, exporturile au scăzut cu 0,1% trim/trim, având o contribuție negativă netă de -1,2%. În ceea ce privește investițiile, FBCF (Formarea brută de capital fix) a crescut cu 1,5% din primele trei luni ale anului 2019, aproape dublând ritmul creșterii așteptate de către economiștii intervievați.

Mai mult, deflatorul PIB a accelerat de la 0,1% an/an la 0,4% an/an, depășind media estimată de 0,3%. Perspectiva de viitor ne sugerează că ne-am putea aștepta ca al treilea trimestru să fie la fel de solid, bazându-se pe achizițiile de consum înainte de intrarea în vigoare a taxei majorate pe vânzări.

Creșterea GDP-ului japonez în al doilea trimestru a fost în principal condusă de cheltuielile gospodăriilor și de investițiile de capital. Sursa: Macrobond, XTB

Inflație mixtă în China

Chiar dacă indicatorul prețurilor de consum s-a apreciat la 2,8% in termeni anuali în luna anterioară, depășind valoarea așteptată de 2,7%, ritmul prețurilor de fabricație a scăzut de la 0% la -0,3% în iunie, prima scădere anuală în aproape trei ani.

Un astfel de context complică eforturile PBoC (Banca Centrală a Chinei) de a revigora creșterea economică prin reducerea ratelor de dobândă, pentru a impulsiona indicatorul preturilor de producție, riscând trimiterea indicelui preturilor de consum (IPC) deasupra pragului țintă de 3%.

CITESTE SI:  Metalele conduc cursa sectorului mărfurilor către maximul din ultimele 15 luni

Pe de altă parte, trebuie mentionat faptul că cresterea indicelui preturilor de consum a fost susținută de prețurile alimentare, un factor exogen ce se află în afara influenței politicii monetare.

În iulie, prețul fructelor proaspete a explodat cu până la 39,1% pe an în timp ce prețurile cărnii de porc, afectate de pesta porcină africană, au avansat cu 27% – cele două categorii au adăugat 1,22 puncte procentuale la creșterea IPC.

Faptul că presiunile inflaționiste domestice rămân discrete este subliniat de ritmul neschimbat al inflației Core de 1,6%.

În consecință, considerăm că orice creșteri de dobândă în China sunt excluse, iar reducerile de dobândă par a fi mai probabile în contextul mediului extern„, concluzionează analiza.

Economia britanică scade pește așteptări

Economia britanică a scăzut pentru prima dată de la sfârșitul anului 2012, după ce datele oficiale de vineri au arătat că produsul intern brut (PIB) din al doilea trimestru s-a contractat cu 0,2%.

Ca reacție inițială, lira sterlină a scăzut atât față de euro cât și față de dolar sub paritatea de 1,21 dolari, dar a recuperat ulterior pierderea. FTSE 100, indicatorul London Stock Exchange, care reacționează adesea invers lirei, a crescut după rezultate, dar a rămas încă în teritoriu negativ vineri dimineață.

Scaderea PIB-ului a fost generată in principal de diminuarea producției care a fost cel mai mare contribuitor la contracția generală, coborând cu 2,3% trim/trim, această cifră fiind cea mai mare scădere trimestrială din primele trei luni ale anului 2009, precizează CNBC.

Calculat lună/lună, creșterea PIB-ului Marii Britanii a fost 0, față de așteptarile analiștilor care indicau 0,1%.

O încetinire a producției din U.K. era așteptată după creșterea stocurilor din primul trimestru, cand Brexitul era stabilit pentru luna martie a.c., însă ieșirea Marii Britanii din UE a fost programată acum pentru 31 octombrie.

Dacă Marea Britanie va suferi o contracție suplimentară în cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie, atunci economia va intra oficial în recesiune.


 

[ajax_load_more]