BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Efectele Brexit-ului: Bancile din City of London negociaza relocarea in Paris

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Oficialii francezi au discuţii serioase cu instituţiile financiare care caută să se mute din Londra, în condiţiile în care Marea Britanie a decis să părăsească UE a afirmat luni Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

„Avem contacte discrete, dar numeroase şi serioase. Parisul are toate şansele să atragă băncile”, a afirmat Villeroy, care este şi şeful Autorităţii de supraveghere financiară şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

Şi BaFin, autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar, a anunţat luna aceasta că discută cu o serie de instituţii financiare care vor să obţină licenţe în Germania după Brexit.

Raimund Roeseler, care supervizează reglementarea bancară, nu a precizat numărul exact al instituţiilor, dar a declarat că este un număr cu două cifre. Aceste instituţii financiare îşi vor muta operaţiunile la Frankfurt, a dat asigurări oficialul german.

Felix Hufeld, preşedintele BaFin, a adăugat că instituţia discută cu aproape toate băncile importante, majoritatea intenţionând să-şi mute operaţiunile în două sau trei centre din UE.

Potrivit unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, BaFin a informat băncile interesate că nu vor accepta operaţiuni de tip „căsuţă poştală”, iar instituţiile financiare vor trebui să introducă proceduri semnificative de management al riscurilor şi de asemenea să aibă la Frankfurt o serie de directori.

CITESTE SI:  Safetech Innovations își dublează cifra de afaceri și profitul net în primul trimestru al anului

Analiştii susţin că Uniunea Europeană ar putea transfera sediul Autorităţii Bancare Europene (EBA) de la Londra la Paris sau Frankfurt, după decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, în timp ce Banca Centrală Europeană va insista ca operaţiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro.

După ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit), multe capitale europene au anunţat măsuri pentru a atrage angajaţii din sectorul financiar britanic şi a prelua rolul Londrei de centru financiar global.

Peste 40% din tranzacţiile valutare globale se desfăşoară la Londra. Politicienii şi directorii se laudă că în City of London se tranzacţionează mai mulţi dolari decât în New York şi mai mulţi euro decât în toată Uniunea Europeană.

Alte centre financiare importante râvnesc la poziţia Londrei. Participanţii la un sondaj realizat în rândul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzacţionare pentru pieţele valutare, susţin că oraşul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmat de Paris, New York şi Dublin. AGERPRES

Foto credit: Pixabay