BET
14712.11
0.17%
BET-TR
30371.54
0.15%
BET-FI
57916.75
-0.61%
BETPlus
2184.06
0.13%
BET-NG
1080.67
0.68%
BET-XT
1268.3
0.08%
BET-XT-TR
2588.75
0.07%
BET-BK
2757.51
-0.02%
ROTX
32597.24
-0.47%


EU aprobă extinderea Brexit-ului. Ce urmează acum?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În timp ce săptămâna curentă a fost din nou dominată de subiectul Brexit, piețele în ansamblu par să se consolideze după mișcările energice observate în săptămânile precedente. În acest articol vom analiza contextul actual și ne vom concentra asupra aspectelor care ar putea influența perechile din care face parte GBP.

Rezumat:

• În ultima perioadă, GBP este moneda care a înregistrat cele mai bune performanțe în rândul valutelor majore 

• UE acordă o extindere a termenului limită al Brexit-ului până pe 31 ianuarie 2020

• Două posibile scenarii; Aprobarea acordului lui Boris Johnson sau Alegeri Anticipate

Lira s-a bucurat de câștiguri puternice în ultima lună, cele mai mari aprecieri fiind observate în cazul perechilor GBPJPY și GBPCHF. Sursa: Bloomberg

Știrile conform cărora UE a acordat o altă extindere a termenului prevăzut de articolul 50 nu ar trebui să surprindă prea mult, deoarece înfrângerea recentă suferită de guvern în Parlamentul britanic a însemnat că o ieșire ordonată până la termenul anterior de 31 octombrie a fost exclusă. Noul termen limită este 31 ianuarie 2020 și, având în vedere extinderea de 3 luni, există două scenarii care pot fi urmate.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Susținerea Acordului WAB (Withdrawal Agreement Bill) 

Evenimentele recente din Camera Comunelor ne-au adus în situația actuală, respingerea proiectului de lege al programului punând capăt oricăror speranțe ale premierului Johnson de a-și aduce angajamentul „do or die” de a finaliza procesul Brexit până la sfârșitul lunii.

Cu toate acestea, înainte a existat un moment cheie în care proiectul de lege privind acordul de retragere (WAB) a primit sprijin parlamentar pentru prima dată.

În această privință, înseamnă că există un sprijin suficient pentru ca acordul premierului să devină lege, singura problemă fiind termenul limită de pe 31 octombrie.

Prin urmare, există sentimentul că progresul proiectului de lege va fi reluat din starea actuală și ar putea deveni lege în doar câteva săptămâni, ținând cont de faptul că a fost aprobată o prelungire.

Băncile de investiții, inclusiv JP Morgan și Goldman Sachs, au afirmat că acesta este scenariul lor de bază și că în cazul în care se va materializa ar putea oferi un impuls lirei sterline.

CITESTE SI:  Purcari înregistrează o creștere de 26% a venitului în primele 9 luni 2023, în timp ce profitabilitatea se mărește cu 24%

Descoperă analizele de piață realizate de analiștii XTB România

Guvernul cere alegeri anticipate

În timp ce primul scenariu pare plauzibil, dacă Brexit-ul ne-a învățat ceva este că foarte rar politica este atât de simplă pe cât pare. În timp ce WAB a primit o majoritate mai mare decât cea așteptată de 30, există sentimentul că acesta nu a fost un vot „curat”, iar unii dintre cei care l-au susținut au făcut acest lucru, în condițiile în care știau că, ulterior, vor vota împotriva mișcării programului și vor opri planurile guvernului de a trece proiectul de lege.

În plus, proiectul de lege nu a ajuns încă în stadiul în care pot fi anexate posibile modificări precum uniunea vamală sau al 2-lea referendum și, prin urmare, este departe de faptul că actuala formă nu va fi modificată în mod semnificativ până în punctul în care guvernul nu va mai susține acordul – pot retrage proiectul de lege dacă nu sunt de acord cu orice modificări.

Cea mai evidentă cale de evitare a acestui obstacol ar fi dacă guvernul s-ar îndrepta către convocarea unor alegeri anticipate pentru a încerca să schimbe componența parlamentului și să asigure un nivel mai favorabil de aritmetică parlamentară.

Riscul este clar aici, nu este garantat faptul că guvernul va câștiga locuri și membri suplimentari care să susțină acordul – lucru pe care predecesorul premierului Johnson, Theresa May, îl poate atesta.

Efectele alegerilor anticipate asupra lirei ar putea depinde în totalitate de rezultat. Un nivel mai mare de sprijin pentru actualul WAB ar asigura apoi aprobarea acestuia, dar există și posibilitatea ca alegerile să ducă la rezultate mai extreme precum no deal sau un al doilea referendum. Pe termen scurt, incertitudinea crescută ar putea pune presiune descendentă pe liră până când situația se va concluziona.

Sursa: xStation

GBPJPY s-a apreciat în ultima perioadă în urma speranțelor conform cărora ultima variantă a acordului Brexit va fi aprobată, câștigând aproximativ 900 de pips în ultimele două săptămâni. Prețul testează acum o retragere Fibonacci de 61,8% din corecția descendentă amplă care a început la sfârșitul lunii septembrie 2018.

Analiză efectuată de XTB Online Trading.


 

[ajax_load_more]