BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Evoluția inflației din SUA și începutul sezonului de raportări financiare vor atrage atenția investitorilor zilele următoare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Raportul privind evoluția inflației din luna decembrie va ține prima pagină a informațiilor economice săptămâna viitoare în SUA și nu numai.

Este probabil ca inflația generală să fie constantă de la o lună la alta, ceea ce va conduce la o încetinire a ratei anuale a inflației la 6,5% de la 7,1%, care ar putea fi cea mai scăzută citire din octombrie 2021.

Totodată, prețurile care intră in calculul inflatiei de bază au crescut probabil cu 0,3% față de luna precedentă, ducând rata anuală a inflației e bază la 5,7%, cel mai scăzut nivel din ultimul an.

Săptămâna viitoare prezintă, de asemenea, sentimentul consumatorilor de la Universitatea din Michigan și dinamica prețurilor de import/export.

Investitorii vor urmări și discursul președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, la Simpozionul internațional Sveriges Riksbank privind independența băncilor centrale.

De asemenea, sezonul de câștiguri începe vineri, cu rapoarte de la Bank of America, BlackRock, Citigroup, JPMorgan Chase și Wells Fargo, printre cele mai importante. De asemenea, Brazilia si Mexic vor publica rapoartele privind evoluția inflației pe luna decembrie.

În Europa, Regatul Unit va publica datele lunare despre PIB, alături de comerțul exterior, producția industrială și producția în construcții. Se preconizează că economia britanică va fi alunecat din nou în contracție în noiembrie, cu indicatorl privind producția industrială în scădere.

În alte părți ale Europei, este probabil ca cifrele să arate că rata șomajului din zona euro a rămas constantă la un minim record în noiembrie, în timp ce activitatea industrială s-a redresat ușor pentru zona euro, Germania și Franța.

CITESTE SI:  Analiză XTB: Prețul grâului trece printr-un carusel neobișnuit. Care sunt estimările pentru această vară?

Între timp, Germania va publica datele preliminare privind PIB-ul pentru 2022, cu previziunile arătând o creștere de 1,9%, reprezentând o încetinire față de 2,6% observată în 2021.

Alte date de urmărit includ balanța comercială a Zonei Euro, cifrele finale ale inflației din Franța și balanța comerțului exterior, vânzările cu amănuntul și producția industrială din Italia, rata șomajului din Elveția, rata șomajului și producția industrială din Turcia și rata inflației din Rusia.

În Asia, toți ochii vor fi ațintiți asupra datelor comerciale din China pentru a obține informații suplimentare despre impactul creșterii infecțiilor cu coronavirus asupra economiei.

A doua cea mai mare economie a lumii va publica, de asemenea, evoluția inflației, prețurilor la producatori și prețului locuințelor. În Japonia, o săptămână liniștită de date economice va fi marcată de contul curent al lunii noiembrie.

În India, investitorii așteaptă cifrele producției industriale și rata inflației din noiembrie, urmate de balanța comercială din decembrie. În altă parte, se așteaptă ca Banca Coreei să continue să crească costurile îndatorării.

În Australia, o săptămână plină de date noi, include încrederea consumatorilor Westpac din ianuarie, balanța comercială și evoluția vânzărilor cu amănuntul din noiembrie și date noi privind forța de muncă pentru decembrie. În Noua Zeelandă, investitorii așteaptă cifrele indicatorilor PMI de la sfârșitul anului precedent.