BET
16011.7
0.54%
BET-TR
33221.36
0.54%
BET-FI
57822.95
-0.88%
BETPlus
2376.63
0.51%
BET-NG
1144.97
0.37%
BET-XT
1368.93
0.36%
BET-XT-TR
2808.39
0.36%
BET-BK
2993.79
0.08%
ROTX
35653.36
0.23%Grecia, FMI si Zona Euro – Povestea continua

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Miniştrii de Finanţe din zona euro nu au reuşit să ajungă luni seara la un acord cu Fondul Monetar Internaţional privind o restructurare a datoriei Greciei si nu au eliberat o nouă tranşă de împrumut pentru autorităţile de la Atena, dar subliniază că au făcut progrese şi speră să ajungă la un acord la următoarea lor reuniune, care va avea loc peste trei săptămâni, transmite Reuters.

„Eurogrupul a avut o discuţie aprofundată cu privire la sustenabilitatea datoriei publice a Greciei dar nu a ajuns la un acord general. Lucrările vor continua în săptămânile următoare în vederea ajungerii la o concluzie definitivă la următoarea reuniune a Eurogrupului”, au anunţat miniştrii de Finanţe din zona euro într-un comunicat.

Grecia are nevoie disperată de noi fonduri pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în luna iulie, când are de rambursat creanţe mai vechi în valoare de aproximativ 7,3 miliarde de euro. Pentru a obţine aceşti bani, Guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras a trecut prin Parlament noi măsuri de austeritate în valoare de 4,9 miliarde de euro, în pofida grevelor şi manifestaţiilor de protest.

CITESTE SI:  Ediția a doua a Forumului ROCA Agri RDF a reunit peste 300 de participanți

Însă înainte de eliberarea unor noi tranşe Grecia trebuie să implementeze un număr de aproximativ 140 de acţiuni convenite anterior. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a apreciat că părţile au făcut progrese pentru ca deblocarea unei noi tranşe să aibă loc „înaintea verii”.

Celălalt motiv pentru care luni nu au fost eliberată o nouă tranşă de împrumut pentru Grecia a fost lipsa unui acord între zona euro şi FMI cu privire la restructurarea datoriei Greciei. Mai multe guverne din zona euro, în special Germania, nu vor să acorde noi împrumuturi Greciei până când FMI nu se va implica financiar în ultimul program de asistenţă. La rândul său, FMI subliniază că va face acest lucru doar atunci când va obţine mai multe clarificări din partea zonei euro cu privire la tipul de restructurare a datoriei pe care europenii sunt dispuşi să îl ofere Greciei. Însă statele din zona euro nu vor să facă astfel de promisiuni acum şi insistă că toate deciziile definitive vor fi adoptate doar la finalul actualului program, în 2018.

Sursa: Agerpres

Foto: Dreamstime