BET
16040.77
0.17%
BET-TR
33279.71
0.17%
BET-FI
58212.93
-0.56%
BETPlus
2381.19
0.17%
BET-NG
1149.63
0.12%
BET-XT
1371.89
0.07%
BET-XT-TR
2814.29
0.07%
BET-BK
2999.76
-0.19%
ROTX
35741.73
0.01%Indicii americani revin pe creștere după câteva zile de scăderi

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Acțiunile americane au crescut pe măsură ce investitorii au interpretat un raport care arăta că cererile de ajutor de șomaj din partea statului au scăzut săptămâna trecută la un nou minim post pandemic în contextul perspectivelor unei inflații mai mari.

Indicele Nasdaq 100 a condus avansul indicilor majori din SUA la începutul sesiunii. Acțiunile tehnologice au crescut cel mai mult în cadrul S&P 500, recuperând o parte din corecția suferită în ultima perioadă.

Acțiunile europene au revenit de la minimul ultimelor două săptămâni, pe măsură ce producătorii de automobile și firmele de servicii financiare s-au apreciat. Toți cei trei indici bursieri majori din SUA au încercat să evite a patra zi consecutivă de scădere.

S&P 500 a scăzut în șase din ultimele opt sesiuni pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la creșterea inflației și a posibilității ca Rezerva Federală să înăsprească condițiile de politică monetară.

Minutele ultimei întâlniri a FOMC au arătat că decidenții politici au avut în vedere posibilitatea de a începe să discute despre reducerea achizițiilor de obligațiuni în cazul în care activitatea economică continuă să accelereze.

Cel mai recent raport privind ocuparea forței de muncă vine după temeri tot mai accentuate că inflația mai rapidă va determina autoritățile să reducă o parte din stimulente, aspect care a pus presiune asupra activelor de risc în ultimele sesiuni.

CITESTE SI:  România, pe locul 5 la nivel global în grupul de fintech XTB, ca active și număr de clienți. Planurile XTB de dezvoltare pentru 2024

Pare a fi încă destul de devreme pentru a vorbi despre motive de îngrijorare sau teamă în cazul în care membrii Fed comentează despre posibilitatea unei înăspriri a condițiilor monetare.

Indicii mai elocvente ar putea veni în a doua jumătate a acestui an, când vom avea un indicator ”mai obiectiv” care să ne arate dacă aceste presiuni inflaționiste sunt tranzitorii și vom obține un indicator mai eficient privind starea de sănătate a pieței muncii.

Analizând graficul, observăm că US 500 a reușit să se redreseze după ce a testat linia ascendentă de trend în zona 4.084 USD, deschizând astfel drumul unei redresări.

La momentul scrierii, indicele avansează cu aproximativ 0,76% și se află într-o zonă interesantă: în apropierea celor două medii mobile, de 50 și 200 de perioade (liniile albastre și galbene). În cazul unei spargeri ascendente, drumul pare deschis către vârful recent al formațiunii Double Top de la 4.178 USD.

Totuși, dacă vom asista la o pierdere a entuziasmului, prețul s-ar putea retrage către linia ascendentă de trend. Din punct de vedere al indicatorului de sentiment RSI, trendul pare a fi în siguranță, etalonul aflându-se în partea superioară a intervalului neutru 30-70 de puncte.