BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Investitorii își îndreaptă din nou atenția către aur după ce metalul prețios a crescut cu peste 10% în ultimele două luni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Investitorii s-au orientat săptămâna trecută către fonduri tranzacționate la bursă cu activ suport pe aur (ETC) pe măsură ce prețul metalului prețios a atins maximele ultimelor trei luni după creșterea inflației din SUA.

Conform datelor Ultumus, cel mai mare ETF cu activ suport pe aur din Europa, iShares Physical Gold ETC (IAU.US pe xStation5) cu o valoare totală de 13,9 miliarde dolari, a colectat active de 356 milioane de dolari în săptămâna care s-a încheiat pe 14 mai.

Întrucât SUA a înregistrat cea mai puternică creștere a inflației din anul 2008 pe 12 mai – și o valoare lunară CPI de patru ori mai mare decât previziunile – metalul prețios și-a recăpătat din popularite pe măsură ce încrederea investitorilor în puterea de redresare economică pare să fi fost afectată.

De asemenea, trebuie să subliniem legătura dintre inflație și volatilitate. Politica monetară este motorul central al sentimentului pieței din acest an, optimismul de pe piața aurului a coincis recent cu faptul că indicele de volatilitate, VIX, a atins maximul ultimelor 69 de zile.

Inflația este încă în prim plan, dar avem și tendința de a vedea fluxuri de numerar orientate către fondurile cu activ suport pe aur în momentele de volatilitate a pieței, așa cum am văzut săptămâna trecută. De asemenea, scăderea Bitcoin ar putea trimite o parte dintre investitori către aur, existând astfel o serie de factori favorabili pentru metalul prețios.

După ce s-a aflat pe o traiectorie ascendentă de la începutul lunii aprilie, depășirea pragului de 1.800 de dolari a fost un moment simbolic, dar metalul prețios se poate confrunta cu rezistență  pe măsură ce se îndreaptă către 1.876 de dolari, ceea ce ar marca o recuperare de 50% a corecției din august-martie.

CITESTE SI:  TeraPlast a finalizat achizitia Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria

Abilitatea aurului de a își menține popularitatea actuală printre investitorii în ETF-uri ar putea depinde de mișcările de preț ale monedelor digitale. Analizând graficul H1 al ETF-ului iShares Physical Gold ETC, observăm că acesta se află pe un trend ascendent de la sfârșitul lunii martie, în timp ce mișcarea a căpătat mai multă intensitate din ultimele zile ale lunii aprilie. Atâta timp cât aurul va continua să performeze, obiectivul cumpărătorilor ar putea fi la 18,07.

Pentru a vorbi de o inversare a direcției ar fi necesară o spargere a limitei inferioare a canalului de creștere, care să anunțe o scădere a încrederii cumpărătorilor.

Datele flash PMI foarte bune în SUA

Indicatorii flash PMI din luna mai din Statele Unite au fost publicați și după rezultate optimiste din țările europene, datele din SUA au surprins și ele pozitiv.

Indicatorii PMI din SUA au avansat în comparație cu cifrele din aprilie, dar au depășit așteptările analiștilor. Datele sunt într-adevăr excelente – fiecare indicator PMI din SUA a atins niveluri record.

PMI manufacturier pentru luna mai: 61,5 puncte (nivel așteptat: 60,2 puncte) – un nou maxim istoric

PMI pentru sectorul de servicii pentru luna mai: 70,1 puncte (nivel așteptat: 64,5 puncte) – un nou maxim istoric