BET
16050.02
0.23%
BET-TR
33298.83
0.23%
BET-FI
58109.92
-0.73%
BETPlus
2382.41
0.23%
BET-NG
1150.96
0.24%
BET-XT
1372.17
0.09%
BET-XT-TR
2814.87
0.09%
BET-BK
3000.49
-0.17%
ROTX
35795.53
0.16%Mărfurile au avut cea mai bună performanță din 2009. Care sunt excepțiile de la această evoluție?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Paladiul pare să se îndrepte către prima scădere anuală a prețului din ultimii șase ani, în timp ce platina se pregătește pentru prima depreciere în trei ani. Cele două metale evoluează în contradicție cu sectorul general de mărfuri, care este în drum spre marcarea celei mai bune performanțe din 2009.

Lipsa semiconductorilor a avut un impact negativ asupra cererii pentru ambele metale, influențând puternic sentimentul și poziționarea investitorilor pe piața futures Comex.

Pierderile din acest an pentru ambele metale vin în contrast cu performanța indicelui S&P GSCI, care este compus din 24 de contracte futures pe diferite mărfuri tranzacționate la bursă în cinci sectoare fizice de materii prime, inclusiv metale prețioase și industriale. La momentul scrierii, acesta marchează un avans de peste 39% de la începutul anului și se îndreaptă către cea mai amplă apreciere din ultimii 12 ani.

Având în vedere lipsa semiconductorilor, care sunt utilizați în producția de automobile și faptul că utilizarea principală a paladiului este în producția de convertoare catalitice pentru vehiculele pe benzină, scăderea cererii pentru paladiu a fost mult mai mare decât cea a platinei, întrucât la nivel global există mult mai multe vehicule ușoare pe benzină decât diesel.

CITESTE SI:  Evoluții bursiere: Indicele BET închide săptămâna în scădere, Hidroelectrica publică bugetul de venituri și cheltuieli pe 2024. Creșteri pentru indicii europeni

Prețul mai mare al paladiului a contribuit la pierderea mai amplă din acest an. Volumul de platină care înlocuiește paladiul într-un raport de 1 la 1 a devenit mai transparent iar pierderea cererii de paladiu s-a adăugat sentimentului negativ al investitorilor.

Noua tulpină de coronavirus este mai transmisibilă conform cercetărilor, fapt ce a alimentat îngrijorările că noile focare vor afecta ritmul de creștere în principalele economii industriale ale lumii.

Sursa: Thomson Reuters Datastream, cele mai recente date de inchidere

În acest context, cererea pentru ETF-ul iShares Physical Palladium ETC a fost afectată. Evoluția dezamăgitoare a metalului suport i-a determinat pe investitori să își orienteze capitalul în alte direcții. Astfel, prețul instrumentului a pierdut semnificativ teren în ultimele șapte zile ale lunii noiembrie, când a scăzut din zona de 63 EUR până la minimele ultimelor 19 luni de la 48,68 EUR.

Atingerea acestui punct a determinat un răspuns din partea cumpărătorilor, care au încercat să readucă prețul deasupra zonei de 53 EUR care este susținută de o retragere Fibonacci de 38,2% din corecția amplă din perioada februarie – martie 2020. Respingerea din zona nivelului menționat anterior ne arată o ezitare din partea taurilor, care ar putea fi taxată de vânzători prin încercarea unei noi testări a zonei de suport de la 48,68 EUR.

Radu Puiu, Research Analyst, XTB Romania