BET
14687.5
0.15%
BET-TR
30325.26
0.15%
BET-FI
58271.49
0.58%
BETPlus
2181.18
0.12%
BET-NG
1073.34
0.12%
BET-XT
1267.27
0.17%
BET-XT-TR
2586.9
0.16%
BET-BK
2758.04
0.19%
ROTX
32751.44
0.4%


Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene va fi noul premier al Italiei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Sesiunea de miercuri a adus o surpriză la nivelul indicilor europeni cu cele mai bune performanțe. Astfel, pe primul loc s-a aflat indicele italian FTSE MIB (ITA40) care a beneficiat de o evoluție favorabilă pe planul politic local.

Obligațiunile și acțiunile italiene au crescut după ce Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, a acceptat mandatul de a fi următorul premier al peninsulei, în încercarea de formare a unei coaliții.

Investitorii speră ca acesta să poată aduce stabilitate politică după prăbușirea coaliției de guvernământ și să utilizeze fondurile Uniunii Europene pentru a ajuta economia să se refacă după pandemie.

Este un personaj cunoscut de către piețe, fiind cunoscută atitudinea sa pro-UE. În plus, este un susținător al proiectului european, ceea ce va reduce temerile piețelor cu privire la mișcările anti comunitare care păreau să prindă tot mai multă tracțiune în Italia.

În timpul apogeului crizei datoriilor suverane din Zona Euro, în 2012, Draghi a făcut un comentariu care a devenit faimos susținând că instituția va face „tot ce este necesar” pentru a menține blocul unit. Înainte de a-și părăsi postul la sfârșitul anului 2019, a subliniat frecvent că guvernele vor trebui să stimuleze cheltuielile fiscale pentru a extrage regiunea din capcana ratei de creștere scăzute și a ratelor scăzute de inflație.

Moody’s Investors Service a avertizat marți că, alături de Marea Britanie, Italia s-a situat în topul listei privind factorii de îngrijorare ai regiunii din următorii cinci ani din cauza temerilor că ar putea pierde o oportunitate ce apare „o dată la o generație” de a utiliza fondurile UE pentru a îmbunătăți situația economiei. Cu toate acestea, pe termen scurt, Draghi ar putea să ofere mai multă stabilitate.

Ar fi un impuls major de încredere pentru investitorii străini, deoarece Draghi este o personalitate cunoscută și respectată. Chiar dacă guvernul nu poate face nimic altceva decât să gestioneze criza pandemică, acest scenariu ar putea să fie primit cu brațele deschise de către investitori, care nu doresc incertitudine pe plan politic.

Indicele FTSE MIB a înregistrat un gap ascendent semnificativ la deschidere, reușind să avanseze cu peste 3%. Băncile italiene, sensibile la spread-ul randamentelor titlurilor de stat, au crescut. UniCredit a avansat cu până la 6,9%, în timp ce Intesa Sanpaolo s-a apreciat cu până la 7,5%.

CITESTE SI:  Acțiunile Chevron scad cu peste 6% după ce compania petrolieră a raportat o diminuare cu 40% a profitului net in trimestrul al treilea

Analizând situația grafică observăm că entuziasmul inițial a fost pierdut după o încercare inițială de a construi pe baza informațiilor pozitive, cotația părând să se îndrepte către rezistența de la 22.794 de puncte. Astfel, prețul s-a reîntors către nivelul de susținere de la 22.465 de puncte, care este susținut de o retragere Fibonacci de 78,6% din corecția descendentă recentă.

În cazul unei spargeri descendente, prețul s-ar putea îndrepta către 22.200 de puncte, zona în care evoluează și media mobilă de 200 de perioade.

Top 3 grafice ale săptămânii: US100, DE30, Argint
US100

Începem analiza de astăzi cu indicele tehnologic american – Nasdaq (US100). Analizând situația tehnică, se poate observa că scăderile recente au fost aproape complet recuperate. Vânzătorii au împins indicele sub limita inferioară canalului ascendent săptămâna trecută, dar prețul a reușit să revină rapid deasupra acestuia, semnalând reluarea unei mișcări ascendente. Dacă prevalează sentiment actual, în viitorul apropiat, ar trebui să ne așteptăm la un atac asupra maximului istoric. Pe de altă parte, în cazul în care vânzătorii ar apărea din nou la rezistența de la 13.590 puncte, o formațiune de tip Double Top s-ar putea dezvolta.

US100, interval zilnic. Sursa: xStation5

DE30

Piețele bursiere europene reușesc și ele o performanță bună săptămâna aceasta. Indicele german DAX (DE30) a ricoșat din suportul cheie de la 13.450 puncte, marcat de limita inferioară a structurii 1: 1, precum și de reacțiile anterioare la preț. De asemenea, cumpărătorii au reușit să împingă prețul deasupra rezistenței de la 13.800 de puncte, ceea ce ar putea anunța sfârșitul corecției recente și o mișcare ascendentă către maximele recente. Mișcarea de creștere ar putea viza retragerile externe Fibonacci de 127,2% sau 161,8% ale recentei mișcări descendente începute în ianuarie.

DE30, interval zilnic. Sursa: xStation5

Argint

Prețul argintului a fost foarte volatil recent. Metalul prețios a crescut la maximele ultimilor 7 ani, dar s-a retras rapid și a început o corecție descendentă amplă. Analizând intervalul zilnic, putem observa că prețul a atins suportul pe termen scurt marcat de retragerea Fibonacci de 61,8% și limita inferioară a structurii 1: 1. În cazul în care cumpărătorii reușesc să oprească declinurile acolo, poate începe un alt impuls ascendent. Pe de altă parte, în cazul în care prețul va scădea sub suportul menționat anterior, vânzătorii ar putea viza limita inferioară a canalului local ascendent.

Silver, interval zilnic. Sursa: xStation5