BET
16011.7
0.54%
BET-TR
33221.36
0.54%
BET-FI
57822.95
-0.88%
BETPlus
2376.63
0.51%
BET-NG
1144.97
0.37%
BET-XT
1368.93
0.36%
BET-XT-TR
2808.39
0.36%
BET-BK
2993.79
0.08%
ROTX
35653.36
0.23%Neliniște pe piețele bursiere americane. Indicele de măsurare a „fricii” pe burse a crescut considerabil din cauza inflației

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Parcursul piețelor de capital din SUA din această jumătate de săptămână a fost extrem de volatil. Deși doi dintre cei trei indici majori din SUA (S&P 500 și Dow Jones) au început săptămâna într-o manieră extrem de optimistă, reușind să marcheze noi maxime istorice intraday, performanța acestora a avut însă de suferit, arată într-o analiză de piață Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia.

Marți, companiile de tehnologie au pierdut teren în prima parte a zilei, dar în cele din urmă au reușit să se redreseze pe măsură ce corecția s-a extins pe piața mai largă.

Indicele Dow Jones a pierdut 473 de puncte, aproximativ 1,4%, marcând cea mai slabă performanță din februarie. Cotația S&P 500 a scăzut cu 0,9%, dar a evitat înregistrarea unei a doua deprecieri consecutive de 1% după scăderea de luni.

Aceste pierderi ar putea fi justificate și de o potențială marcare a profitului după secvențe de creștere importante pe piețele americane. În plus, datele dezamăgitoare raportate la sfârșitul săptămânii anterioare pe piața forței de muncă este posibil să fi fost reinterpretate în weekend, o parte dintre investitori schimbându-și opinia cu privire la caracterul datelor.

Raportul NFP de vineri a adus o creștere a locurilor de muncă cu 266 de mii în aprilie, valoare mult mai dezamăgitoare decât prognoza mediană de +978 de mii. La prima vedere, rezultatul susține abordarea de așteptare a Fed în privința politicii monetare, arătând că redresarea economică dă în continuare semne de ezitare.

Totuși, rezultatul ar putea fi interpretat și drept un potențial semnal al unei divergențe majore între evoluția piețelor de capital și starea economiei, cele două părând în anumite momente fiind total deconectate.

Nivelul ridicat de agitație din piețe a fost confirmat de indicele de volatilitate evaluat de CBOE, care reprezintă un instrument de măsurare a ”fricii” pe piețe prin intermediul prețurilor opțiunilor pe S&P 500. Acesta a crescut până la 23,73 de puncte, un nivel care nu a mai fost atins de două luni.

CITESTE SI:  Dendrio Solutions semnează un contract semnificativ pentru un client autoritate publică locală

 

Vânzarea activelor riscante continuă și în această dimineață. Principala cauză pare a fi un nou val de îngrijorări legate de inflație, care ar putea pune presiune asupra Rezervei Federale să majoreze ratele dobânzilor sau să înăsprească condițiile de politică monetară mai rapid decât estimase anterior.

Inflația a crescut în cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani in luna aprilie, pe măsură ce redresarea economică a SUA accelerat, iar prețurile la energie au crescut. Indicele prețurilor de consum din SUA, care măsoară un coș de bunuri, precum și costurile cu energia și prețul locuințelelor, a crescut cu 4,2% față de acum un an, comparativ cu estimarea Dow Jones pentru o creștere de 3,6%.

Rata inflatiei SUA

Pe componente, prețurile la energie au crescut în general cu 25% față de acum un an, incluzând o creștere de 49,6% pentru benzină și 37,3% pentru păcură. Totusi, unul dintre principalele motive pentru cresterea inflatiei, s-a datorat efectului de bază, să nu uitam ca venim de la o inflatie de 0 si ceva anul trecut.

Din acest motiv, factorii de decizie din Rezerva Federală și mulți economiști considera actuale cifre ca fiind tranzitorii, cu așteptarea ca inflația să se stabilească la sfârșitul acestui an în jurul valorii de 2%.

Totuși, deși prezența efectelor de bază există, presiunile inflaționiste ar putea continua și în lunile de vară, pe măsură ce tot mai multe state vor relaxa restricțiile și va începe sezonul concediilor.