BET
15899.91
0.52%
BET-TR
32990.68
0.52%
BET-FI
57035.83
-0.35%
BETPlus
2360.43
0.52%
BET-NG
1136.56
0.36%
BET-XT
1358.92
0.43%
BET-XT-TR
2787.96
0.43%
BET-BK
2979.41
0.15%
ROTX
35422.76
0.5%Performanțe încurajatoare pentru piețele financiare la nivel global

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Piețele mondiale de acțiuni au crescut azi, după o redresare impresionantă a companiilor de tehnologie din SUA, în timp ce randamentele obligațiunilor din SUA și dolarul american au avansat ușor. Piețele bursiere europene au câștigat teren în mare parte miercuri, fiind ajutate de date economice solide din Franța.

Producția industrială a Franței a accelerat în ianuarie cu 3,3% MoM, marcând un salt puternic față de scăderea resimțită în decembrie de 0,7%. Acest rezultat este optimist pentru membrii Băncii Centrale Europene, înaintea întâlnirii de politică monetară de joi, în special după ce marți, PIB-ul trimestrial pentru întreaga Zonă Euro a fost revizuit în scădere pe fondul blocajelor.

Deși există speranțe că restricțiile vor fi temperate în curând, este foarte probabil ca regiunea să raporteze o recesiune tehnică în momentul publicării datelor PIB pentru primul trimestru. Acest aspect poate exercita presiuni asupra BCE pentru a majora achizițiile de obligațiuni, aspect care ar putea viza și ținerea sub control a efectelor tendinței de creștere globală a randamentelor pe termen lung.

Sesiunea de astăzi a fost importantă pentru sentimentul investitorilor. O parte dintre aceștia consideră că există un risc real de supraîncălzire a economiei americane și de creștere a inflației pe fondul majorării planificate a cheltuielilor guvernamentale. Totuși, pentru moment, al doilea factor de risc pare că a fost ținut sub control.

Inflația CPI din SUA a avansat conform așteptărilor cu 1,7%, îmbunătățind pentru moment încrederea. Totuși, se prognozează o continuare a acestei tendințe de creștere în următoarele luni ca urmare a efectelor de bază ale recesiunii economice severe de la începutul anului 2020.

Deși piața obligațiunilor pare să se fi stabilizat puțin, presiunile negative ar putea rămâne.

În acest moment, investitorii par să fi inclus în preț scenariul de normalizare a politicii monetare a Fed, politica Fed fiind prognozată să devină în cele din urmă neutră. Totuși, nu a fost inclus în preț scenariul de înăsprire a măsurilor de politică monetară, context viabil în ideea în care prețurile vor continua să crească.

Analizând graficul H1 al DE30, putem observa că indicele a reușit să marcheze noi maxime istorice, profitând de perioada favorabilă. După perioada de consolidare începută luni, cumpărătorii au reușit să găsească suficientă motivație pentru a depăși limita inferioară a canalului lateral.

Mișcarea a beneficiat de o cantitate semnificativă de inerție care a propulsat cotația către un nivel interesant de rezistență la 14.550 de puncte, care este susținut și de o retragere exterioară Fibonacci de 161,8% din impulsul ascendent de la sfârșitul lunii februarie. Spargerea a fost posibilă și datorită unui volum semnificativ de cumpărători în piață, conform graficului de volum din partea inferioară, care au dus la apariția unui impuls puternic.

CITESTE SI:  Chromosome Dynamics semnează un contract semnificativ de producție îngrașăminte

Având în vedere importanța zonei actuale și faptul că, la nivelul investitorilor, continuă să se observe un oarecare grad de prudență, cotația ar putea suferi un ricoșeu determinat și de o potențială tendință de marcare a profitului. În acest scenariu, media mobilă de 50 de perioade (linia galbenă) pare a fi primul punct de susținere.

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst

Cum va acționa maine Banca Centrală Europeană?

Banca Centrală Europeană a reacționat agresiv la creșterea randamentelor obligațiunilor, dar discuțiile pot ajuta doar pe termen scurt. Ce opțiuni mai există pentru BCE?

BCE (decizia de joi, 2:45 pm ora României, conferința începe la 3:30 pm) a avut un succes parțial în reducerea randamentelor obligațiunilor și a reușit să trimită DE30 la maxime istorice și să afecteze perechea EURUSD. Dar piețele au auzit discuția și doresc să vadă acțiune. Ce ar putea face BCE?

Implementarea unui program de control al curbei randamentelor (YCC) – aceasta ar fi cea mai hotărâtă acțiunea pe care ar putea să o anunțe, fapt ce ar putea impulsiona DE30 și să afecteze moneda unică europeană. YCC este o metodă prin care banca achiziționează cantități nelimitate de obligațiuni pentru a oferi un plafon al randamentelor obligațiunilor (să spunem -0,2% pentru obligațiunile germane pe 10 ani). Este tentant, dar reprezentanții BCE au sugerat că ar putea fi greu de implementat (nu în ultimul rând pentru că există obligațiuni ale multor guverne) și pare un scenariu foarte puțin probabil.

Reducerea ratelor la depozite – deja aflată la -0,5%, este una dintre cele mai mici din lume. BCE a sugerat că ar putea face acest lucru, dar pare puțin probabil deoarece dăunează sectorului bancar. Ratele sunt deosebit de importante pentru valute, astfel încât o reducere ar putea duce la scăderea EURUSD.

Extinderea programului QE – BCE ar putea „printa” întotdeauna mai mult, dar setările actuale oferă mult spațiu, motiv pentru care nu există un motiv clar pentru majorare în acest moment. Ceea ce poate face BCE este să sugereze un ritm mai rapid al achizițiilor și o promisiune de a crește pachetul atât cât este necesar în viitor. Acesta este scenariul cel mai popular în rândul piețelor.