BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Petrolul crește încet dar sigur atingând astăzi 70 de dolari barilul. Evoluții negative în prima zi la BVB

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Prețul petrolului a scăzut ușor după ce a atins pragul de 70 de dolari pe baril în New York pentru prima dată din octombrie 2018, pe măsură ce raliul alimentat de semnele unei reduceri a ofertei din piață s-au redus.

Orașele Europei sunt la fel de aglomerate ca în 2019, iar numărul de pasageri care trec prin punctele de control de securitate din SUA continuă să crească. Acestea sunt cele mai recente semne ale unei redresări a cererii de petrol în lumea occidentală iar consumul global ar trebui să rămână puternic, conform prognozelor British Petroleum.

O revenire puternică în urma pandemiei în SUA, China și Europa a condus la creșterea prețurilor cu peste 40% în acest an.

Dar recuperarea cererii a fost neuniformă, pandemia continuând să se accentueze în anumite părți din Asia. Importurile de petrol din China, un motiv major din spatele raliului, au scăzut la minimul ultimelor cinci luni în luna mai, rafinăriile private reducând achizițiile pe fondul controlului cotelor de achiziții emise de guvern.

Analiștii au declarat că accentul rămâne pe așteptările optimiste ale cererii, dar că datele comerciale din China publicate în această dimineață ar fi putut contribui la afectarea sentimentului.

Raportul a arătat că, în primele cinci luni ale anului, importurile de țiței au crescut cu 2,3% YoY, dar că volumul total din luna mai de 9,69 milioane de barili pe zi a reprezentat o scădere față de nivelul din aprilie de 9,86 milioane de barili pe zi și o scădere de 14,6% YoY.

Datele sugerează că rafinăriile din China sunt reticente în a importa la aceste prețuri ridicate și, în schimb, preferă să se folosească de stocuri. Va trebui urmărit raportul privind producția industrială din această lună pentru a vedea dacă prezumția este confirmată, caz în care ar fi a doua lună consecutivă în care stocurile din China au scăzut.

Pentru mulți, atingerea valorii de 70 de dolari pe baril ar putea fi considerată un semnal pentru ca investitorii să marcheze rapid profiturile, scenariu ce este posibil să fi avut loc astăzi. Un astfel de context ar putea să modifice traiectoria ascendentă a prețului prognozată de stocurile bullish de petrol brut.

În ciuda faptului că prețurile se află în apropierea maximelor din ultimii doi ani și jumătate, traderii de petrol din Marea Nordului continuă să stocheze petrol la nivelul tancurilor petroliere din larg.

Aproximativ 6 milioane de barili de țiței se află pe mare în acest moment, conform datelor compilate de Bloomberg, un potențial semnal al unei cereri slabe în Asia.

O reducere a importurilor de petrol din partea rafinăriilor din China ar reprezenta un factor bearish pentru piață. Analizând graficul cotației WTI, observăm o evoluție interesantă, atingerea nivelului de 70 USD a coincis cu testarea unei zone de rezistență marcată de mai multe reacții de preț din perioada mai – iunie 2018, motiv pentru care o retragere este de înțeles. Având în vedere importanța acestui nivel, prețul ar putea suferi o perioadă de slăbiciune.

Pentru a se întrerupe secvența ascendentă, ar fi necesară o spargere a mediei mobile de 50 de perioade (linia portocalie), care ar putea deschide drumul către nivelul 67,95 USD.

CITESTE SI:  Rezultate 2023 DN AGRAR Group: Profitabilitate îmbunătățită în contextul creșterii organice a afacerii

In Statele Unite, indicii americani au deschis sesiunea de astăzi aproximativ plat, după ce investitorii au digerat comentariile recente ale Secretarului Trezoreriei din SUA, Yellen, care a declarat pentru Bloomberg că planul de cheltuieli de 4 mii de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden ar fi pozitiv pentru țară, chiar dacă acesta contribuie la creșterea inflației și are ca rezultat rate mai mari ale dobânzii.

Pe de altă parte, democrații vor începe miercuri procesul de pregătire a unui proiect de lege privind infrastructura pentru un vot în Cameră, cu sau fără sprijinul republicanilor. Între timp, miniștrii de finanțe G7 s-au înțeles sâmbătă asupra acordului de referință pentru reformarea sistemului fiscal global. În această săptămână, atenția investitorilor se va concentra asupra summitului liderilor G7 și a raportului privind inflația CPI din SUA.

Amazon.com (AMZN.US) – CEO-ul Jeff Bezos a anunțat că el și fratele său Mark vor fi la bordul primului zbor spațial uman de către Blue Origin pe 20 iulie. De asemenea, Bezos urmează să renunțe la funcția de CEO Amazon pe 5 iulie în favoarea lui Andy Jassy.

Acțiunile G-III Apparel (GIII.US) au crescut cu peste 5% în presesiune după ce compania a publicat cifre trimestriale optimiste. Producătorul de îmbrăcăminte a câștigat 53 de cenți pe acțiune, comparativ cu așteptările analiștilor de 15 cenți pe acțiune. Veniturile depășesc și ele estimările pieței. Compania a oferit o perspectivă optimistă pe întregul an, remarcând creșterea vânzărilor de îmbrăcăminte sportivă.

Directorul executiv al Tesla (TSLA.US), Elon Musk, a anunțat că Tesla a renunțat la planurile privind producția planificată a modelului S Plaid Plus, o versiune high-end a modelului S cu o autonomie proiectată de 520 mile, care ar fi fost vehiculul cu cea mai lungă autonomie a Tesla. Cu toate acestea, modelul S Plaid – cu o autonomie proiectată de 390 mile – va fi lansat săptămâna viitoare.

Acțiunile AMC Entertainment (AMC.US) au crescut cu 2,5%, acțiunile GameStop (GME.US) au crescut cu 1,2%, iar acțiunile Blackberry (BB) au câștigat 1,7%, întrucât aceste așa-numite acțiuni meme au extins mișcare ascendentă săptămâna trecută, deși volatilitatea este mai mică în comparație cu ultimele zile.

Conform brokerilor de la Prime Transaction, prima zi a săptămânii a debutat cu evoluții  preponderent negative pentru indicii BVB. BET-FI a fost singurul indice care a inchis sedinta pe plus, in timp ce BET-NG s-a corectat cu 2.77% influentat de corectiile ex-dividend ale societatilor Conpet (COTE), Nuclearelectrica (SNN) si Romgaz (SNG).

Valoarea tranzactiilor a fost de 67,23 milioane euro, peste media anului curent. Principalul aport la rulajul zilnic, in valoare de 288 milioane lei, a venit din efectuarea tranzactiei din cadrul ofertei de vanzare a societatii Transport Trade Services (TTS). Pe piata reglementata, Nuclearelectrica (SNN) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzactionata de 7 milioane lei.

Din indicele BET, doi emitenti s-au apreciat cu peste un procent: Alro (ALR) 1.86% si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) 1.18%. La polul opus, avem societatile: Conpet (COTE) -7.41%, Nuclearelectrica (SNN) -6.63% si Romgaz (SNG) -4.89%, care au avut data ex-dividend astazi.